Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Νέοι που ατμίζουν (Aleksandr Yu/Shutterstock)

40% των νεαρών ατμιστών έκαναν επικίνδυνη μετατροπή σε ηλεκτρονικά τσιγάρα

Όλο και περισσότεροι νέοι και ενήλικες που ατμίζουν έχουν τροποποιήσει τα ηλεκτρονικά τους τσιγάρα μόνοι τους, μια διαδικασία γνωστή και ως «χακάρισμα», αναφέρει νέα μελέτη.

Αυτές οι τροποποιήσεις μπορούν να τους εκθέσουν σε εγκαύματα από συσκευές που εκρήγνυνται, ζημιά στους πνεύμονες λόγω ρύπων από το ηλεκτρονικό υγρό και πιθανή κρυφή χρήση μαριχουάνας, όπως ανακάλυψαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ στην μελέτη τους που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Παιδιατρική (Pediatrics).

Μεταξύ Νοεμβρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2023, επιστήμονες έκαναν έρευνα σε πάνω από 1000 έφηβους και νεαρούς ενήλικες μεταξύ 14 και 29 ετών οι οποίοι είχαν ατμίσει τουλάχιστον μια φορά τον περασμένο μήνα.

Βρήκαν ότι πάνω από το 40% ξαναγέμιζαν τα επαναφορτιζόμενα ηλεκτρονικά τους τσιγάρα, παρότι αυτά δεν είναι σχεδιασμένα για κάτι τέτοιο. Πολλές ιστοσελίδες και λογαριασμοί μέσων μαζικής δικτύωσης παρέχουν οδηγίες για το πως να γεμίσει και να τροποποιήσει κανείς την συσκευή ατμού, καθώς είναι πιο οικονομικό να την ξαναχρησιμοποιούν.

Ωστόσο, αυτές οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν και κινδύνους για την υγεία καθώς η διαδικασία αναπλήρωσης μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην συσκευή, οδηγώντας σε ζημιά στην μπαταρία καθώς και διαρροή. Οι χρήστες μπορεί επίσης να εκτεθούν στο ηλεκτρονικό υγρό και πιθανόν να λάβουν υπερβολική δόση νικοτίνης αν το υγρό δεν είναι καλά αναμιγμένο.

Γύρω στο 25% των συμμετεχόντων είχαν τροποποιήσει το υγρό προς άτμιση, και 20% είχαν προσθέσει λάδι κάνναβης ή είχαν κάνει πρόσμιξη κάνναβης με υγρά αναπλήρωσης στις συσκευές τους.

Χρήση κάνναβης και ζημιά στους πνεύμονες

Οι συγγραφείς της έρευνας τόνισαν την ανησυχία τους πως ο συνδυασμός κάνναβης και νικοτίνης πιθανόν να αυξήσει τον κίνδυνο ζημιάς στους πνεύμονες του χρήστη.

Σημείωσαν πως το 2019, όταν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν στο ζενίθ της δημοτικότητας τους στους νέους, μια επιδημία ασθενειών των πνευμόνων σχετιζόμενη με το άτμισμα, γνωστή και ως EVALI (E-cigarette or Vaping product use-Associated Lung disease/Πνευμονική νόσος σχετιζόμενη με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ή προϊόντων ατμίσματος) ξέσπασε, οδηγώντας σε 2.807 νοσηλείες και 68 θανάτους στις Η.Π.Α.

Η EVALI είναι μια σοβαρή πνευμονική κατάσταση που προκαλείται από την φλεγμονή των πνευμόνων ελλείψει κάποιας πνευμονικής λοίμωξης.

Ασθενείς με EVALI αναπτύσσουν ερεθισμούς και φλεγμονές στους πνεύμονες από τα χημικά στο υγρό αναπλήρωσης.

Η EVALI έχει συνδεθεί κυρίως με την τετραϋδροκανναβινόλη (tetrahydrocannabinol – THC), την κύρια ψυχοδραστική ουσία στην κάνναβη, και με την οξική βιταμίνη Ε, ένα πρόσθετο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρονικών υγρών το οποίο επίσης προστίθεται ως πηκτικός παράγοντας σε κάποια προϊόντα THC.

Ερευνητές στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) συνέδεσαν την οξική βιταμίνη Ε με την EVALI σε μελέτη που αξιολόγησε 867 ασθενείς με την πάθηση.

Ενώ η οξική βιταμίνη Ε υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν προκαλεί ζημιά με την κατάποση, είναι πολύ κολλώδης και μπορεί να προσκολληθεί στους ιστούς του πνεύμονα, είπε το CDC σε σχετικό δελτίο τύπου.

Η μελέτη επίσης έδειξε πως το 86% των ασθενών ανέφερε χρήση προϊόντων που περιέχουν THC τρεις μήνες προτού αρχίσουν τα συμπτώματα.

Το CDC δεν έχει εντοπίσει τον μηχανισμό ή την παθογένεση που εξηγεί γιατί η οξική βιταμίνη Ε προκαλεί ζημιά στους πνεύμονες.

Ενώ ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των Η.Π.Α. (Food and Drug Administration – FDA) έχει κανόνες για τις συσκευές νικοτίνης όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τους ατμιστές, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κάνναβη.

«Τα προϊόντα κάνναβης που νομίζουμε ότι προκαλούν EVALI είναι ανεξέλεγκτα, και οι ασθενείς με την πάθηση αναφέρουν πως απέκτησαν αυτά τα προϊόντα από ανεπίσημες πηγές (πχ. εμπόρους ναρκωτικών, φίλους). Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την κρίσιμη ανάγκη επίβλεψης των συσκευών ατμού κάνναβης», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Πηγές πληροφόρησης

Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες γνώριζαν τρόπους αναπλήρωσης των συσκευών ατμού, καθώς και πως να τροποποιήσουν τα ηλεκτρονικά τους τσιγάρα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου προσθήκης υγρών με βάση την κάνναβη στο υγρό αναπλήρωσης.

Οι φίλοι και τα μέσα μαζικής δικτύωσης ήταν οι πιο συνήθεις πηγές πληροφόρησης για αυτές τις πρακτικές, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. Εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με το γεγονός ότι το 11% ανέφερε πως έλαβαν τις πληροφορίες κατευθείαν από τα καταστήματα πώλησης αυτών των συσκευών.

«Τα ευρήματα σχετικά με τα μαγαζιά συσκευών ατμού είναι ανησυχητικά επειδή πολλοί από τους συμμετέχοντες ήταν κάτω από 21 ετών και δεν θα έπρεπε να τους επιτρέπεται η είσοδος σε αυτά», είπε σε δήλωση τύπου η Γκρέις Κονγκ, επικεφαλής συγγραφέας και αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

«Η πρόληψη και οι προσπάθειες εκπαίδευσης θα πρέπει να περιλαμβάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τις τροποποιήσεις, όπως οι εκρήξεις και τα εγκαύματα, καθώς επίσης θα πρέπει να διευθετούν το ζήτημα του ατμίσματος κάνναβης, δεδομένης της έντονης επικράτησης της ανάμεσα σε αυτούς που ατμίζουν (έφηβους και νεαρούς ενήλικες)», αναφέρει η συγγραφέας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε