Κυριακή, 06 Οκτ, 2024
Ένας περιμετρικός φράχτης φαίνεται γύρω από αυτό που είναι επίσημα γνωστό ως κέντρο εκπαίδευσης επαγγελματικών δεξιοτήτων στο Νταμπαντσένγκ στην περιοχή Σιντζιάνγκ των Ουιγούρων, Κίνα, στις 4 Σεπτεμβρίου 2018. (Thomas Peter/Reuters)

Αμερικανοί νομοθέτες πιέζουν τον Καναδά να επιβάλει τις απαγορεύσεις εισαγωγής προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας από την Κίνα

Αμερικανοί νομοθέτες παροτρύνουν τον Καναδά να ενισχύσει την επιβολή των απαγορεύσεων εισαγωγής αγαθών που παράγονται με καταναγκαστική εργασία, εκφράζοντας ανησυχίες ότι τα προϊόντα που έχουν μπλοκαριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εξαχθούν στον Καναδά και ενδεχομένως να εισέλθουν εκ νέου στην αγορά των ΗΠΑ.

Σε επιστολή με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου, οι νομοθέτες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των γερουσιαστών Μάρκο Ρούμπιο και Τζεφ Μέρκλεϊ, κάλεσαν την υπουργό Εμπορίου του Καναδά Μαίρη Νγκ και άλλους εμπορικούς αντιπροσώπους της Συμφωνίας Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού-Καναδά (United States-Mexico-Canada Agreement-USMCA) να αναλάβουν περαιτέρω δράση κατά της καταναγκαστικής εργασίας.

«Οι εταίροι της USMCA θα πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα για να αξιοποιήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για να σταματήσουν αποτελεσματικά την εισαγωγή στη Βόρεια Αμερική προϊόντων που παράγονται με καταναγκαστική εργασία», έγραψαν οι νομοθέτες. Τόνισαν συγκεκριμένα την ανάγκη να περιοριστούν οι εισαγωγές αγαθών που παράγονται με καταναγκαστική εργασία από την Κίνα.

Οι υπογράφοντες εξέφρασαν ιδιαίτερη απογοήτευση για το γεγονός ότι ένα φορτίο ηλιακών συλλεκτών, η είσοδος του οποίου είχε απαγορευτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες με την αιτιολογία της πιθανής χρήσης καταναγκαστικής εργασίας, εισήχθη αργότερα στον Καναδά και ακολούθησε προσπάθεια επανεξαγωγής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι γερουσιαστές, μαζί με τους αντιπροσώπους των ΗΠΑ Κρίστοφερ Σμιθ και Τζιμ ΜακΓκόβερν, οι οποίοι επίσης υπέγραψαν την επιστολή, συνέβαλαν καθοριστικά στην ψήφιση του νόμου για την πρόληψη της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων (Uyghur Forced Labor Prevention Act-UFLPA), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ ως απάντηση στις αναφορές για κακοποίηση και καταναγκαστική εργασία που αφορούσε Ουιγούρους στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας.

Οι Epoch Times επικοινώνησαν με την Νγκ για σχόλια, αλλά δεν είχαν λάβει απάντηση μέχρι την ώρα δημοσίευσης.

Κατάσχεση φορτίου

Ευθυγραμμιζόμενος με τις διεθνείς προσπάθειες να σταματήσει η καταναγκαστική εργασία του Πεκίνου με στόχο τους Ουιγούρους, ο Καναδάς τροποποίησε τον νόμο περί δασμολογίου την 1η Ιουλίου 2020, απαγορεύοντας την εισαγωγή αγαθών που «εξορύσσονται, κατασκευάζονται ή παράγονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει με καταναγκαστική εργασία».

Ωστόσο, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την τροποποίηση του νόμου, ο Καναδάς είχε κατασχέσει μόνο ένα φορτίο αγαθών από την Κίνα.

Αντίθετα, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2024, οι αρχές των ΗΠΑ είχαν αρνηθεί την είσοδο σε 3.976 φορτία για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι συνδέονταν με καταναγκαστική εργασία, συνολικής αξίας περίπου 750 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Ο μεγαλύτερος αριθμός απορριφθέντων αποστολών προέρχεται από το Βιετνάμ, με 1.469 απορριφθέντα φορτία. Ακολούθησαν η Κίνα, με 1.439 αποστολές, και η Μαλαισία, με 551 αποστολές.

Η Υπηρεσία Συνοριακών Υπηρεσιών του Καναδά (Canadian Border Services Agency-CBSA) επιβεβαίωσε ότι έχει αναχαιτίσει μόλις ένα φορτίο από τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με μια έρευνα του Υπουργείου που περιήλθε για πρώτη φορά στην κατοχή του Blacklock’s Reporter τον Απρίλιο του 2024.

Το φορτίο έφτασε στον Καναδά από την Κίνα στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 και αποτελούνταν από παιδικά ρούχα αξίας 68.623 δολαρίων. Το φορτίο αυτό τελικά απελευθερώθηκε και του επετράπη η είσοδος στη χώρα.

Η Epoch Times απευθύνθηκε στην CBSA για να σχολιάσει την αμερικανική επιστολή, αλλά δεν έλαβε απάντηση μέχρι την ώρα δημοσίευσης.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς νομοθέτες, η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ έχει προσδιορίσει προϊόντα όπως οι ντομάτες, το βαμβάκι, το πολυπυρίτιο, το αλουμίνιο, το πολυβινυλοχλωρίδιο και τα θαλασσινά ως τομείς προτεραιότητας για επιβολή της νομοθεσίας. Εκτός από την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της USMCA, οι Αμερικανοί νομοθέτες προέτρεψαν να κωδικοποιηθούν τα προτεινόμενα μέτρα σε μια επερχόμενη αναθεώρηση της τριμερούς συμφωνίας τον Ιούλιο του 2026.

«Η μετατροπή της Βόρειας Αμερικής σε μια ζώνη χωρίς εισαγωγές καταναγκαστικής εργασίας είναι ένας στόχος που θα αποφέρει εύσημα σε κάθε μία από τις χώρες μας και θα ωφελήσει όλους τους πολίτες μας», έγραψαν.

Του Andrew Chen

 

Ο Noé Chartier συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε