Σάββατο, 13 Απρ, 2024
Ένα άτομο περπατά μπροστά από το λογότυπο της Pfizer στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης την 1η Απριλίου 2021. (Carlo Allegri/Reuters)

Ανάλυση: Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα αυξήσουν το κόστος περισσότερων από 350 φαρμάκων το 2023

Το κόστος περισσότερων από 350 διαφορετικών φαρμάκων πρόκειται να αυξηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος, καθώς πολλές φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Pfizer, προετοιμάζονται για την έναρξη ισχύος του νόμου του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) και τον πληθωρισμό που συνεχίζει να ανεβαίνει στα ύψη.

Η Pfizer, η AstraZeneca, η GlaxoSmithKline, η Bristol Myers Squibb και η Sanofi είναι μεταξύ πολλών φαρμακευτικών εταιρειών που πρόκειται να αυξήσουν τις τιμές σε περισσότερα από 350 προϊόντα από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανάλυση που διεξήγαγε η εταιρεία ερευνών για την υγειονομική περίθαλψη 3 Axis Advisors.

Μαζί με το IRA, οι αυξήσεις των τιμών είναι επίσης απάντηση στην εκτίναξη του κόστους ζωής και στους συνεχιζόμενους περιορισμούς της αλυσίδας εφοδιασμού που έχουν οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με το IRA, το κυβερνητικό πρόγραμμα Medicare θα μπορεί να διαπραγματεύεται απευθείας τις τιμές ορισμένων φαρμάκων που δεν έχουν ανταγωνισμό, αρχής γενομένης από το 2026. Οι αυξήσεις αφορούν τις τιμές καταλόγου, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τις εκπτώσεις προς τους διαχειριστές παροχών φαρμακείων και άλλες εκπτώσεις.

Το πρόγραμμα ασφάλισης υγείας Medicare καλύπτει άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και άτομα με ορισμένες αναπηρίες.

Συγκεκριμένα, η διάταξη επιτρέπει στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μια «δίκαιη τιμή» για 10 φάρμακα που καλύπτονται από το Medicare Part D το 2023, με τις τιμές αυτές να εφαρμόζονται τρία χρόνια αργότερα. Ο κατάλογος με τις τιμές που διαπραγματεύονται επεκτείνεται σε 15 φάρμακα το 2027 και το 2028 και σε 20 το 2029. Τα φάρμακα που θα επιλεγούν για τη διαπραγμάτευση των τιμών του 2026 θα ανακοινωθούν έως την 1η Σεπτεμβρίου 2023 και οι κατασκευαστές που δεν θα ακολουθήσουν τις απαιτήσεις της διαπραγμάτευσης θα υπόκεινται σε φόρους και κυρώσεις.

Οι φαρμακοβιομηχανίες αύξησαν το κόστος πάνω από 1.000 φαρμάκων το 2022

Παρόλο που οι φαρμακοβιομηχανίες τείνουν να αποφεύγουν την εφαρμογή μεγάλων αυξήσεων των τιμών, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία τιμολόγησης φαρμάκων που σχετίζεται με την 3 Axis και ονομάζεται 46brooklyn Research διαπίστωσε ότι οι κατασκευαστές αύξησαν τις τιμές 1.400 διαφορετικών φαρμάκων το 2022, σημειώνοντας τις περισσότερες αυξήσεις από το 2015.

Σύμφωνα με το 46brooklyn, η μέση αύξηση των τιμών των φαρμάκων ήταν 4,9% πέρυσι, ενώ η μέση αύξηση ήταν 6,4%. Και οι δύο αυτές αυξήσεις είναι, ωστόσο, χαμηλότερες από τα τρέχοντα ποσοστά πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, ο Αντόνιο Τσιάτσια, πρόεδρος της 3 Axis, δήλωσε ότι ο IRA θα εφαρμόσει μια δυναμική κατά την οποία οι φαρμακοβιομηχανίες θα λανσάρουν προϊόντα με υψηλότερο κόστος, ώστε να μην απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις τιμών.

Ένα παράδειγμα είναι το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο φάρμακο Aduhelm της Biogen για τη νόσο Αλτσχάιμερ, το οποίο αρχικά είχε τιμή 56.000 δολάρια ετησίως. Η τιμή αυτή μειώθηκε αργότερα κατά το ήμισυ μετά από δημόσιες αντιδράσεις και έλεγχο σχετικά με την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 29 Δεκεμβρίου από τις επιτροπές Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων και Ενέργειας και Εμπορίου διαπίστωσε ότι η διαδικασία έγκρισης του φαρμάκου από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ήταν «γεμάτη παρατυπίες» και «εξαιρετικά άτυπη».

«Οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να κοιτάξουν πιο προσεκτικά τη βαθμονόμηση των τιμών εκκίνησης από την αρχή … ώστε να μην εγκλωβιστούν σε σημείο που στο μέλλον να μην μπορούν να αυξήσουν τις τιμές τους για να επιστρέψουν στην κερδοφορία», δήλωσε ο Τσιάτσια.

Μέχρι σήμερα, η Pfizer έχει ανακοινώσει τις περισσότερες αυξήσεις σε 89 μοναδικές μάρκες φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 6% του κόστους του Xeljanz, μιας θεραπείας για αυτοάνοσα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της ελκώδους κολίτιδας, και των αυξήσεων κατά 7,9% για τα αντικαρκινικά φάρμακα Ibrance και Xalkori.

Η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη εφάρμοσε επίσης πρόσθετη αύξηση σε 10 μάρκες φαρμάκων στη θυγατρική της Hospira.

Ο πληθωρισμός είναι 1 λόγος για τις αυξήσεις των τιμών

Η GSK με έδρα το Λονδίνο, πρώην GlaxoSmithKline, ανακοίνωσε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό αυξήσεων, με προγραμματισμένες αυξήσεις μέχρι στιγμής σε 26 μοναδικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης σχεδόν 7% αύξησης στο εγκεκριμένο από τον FDA εμβόλιο για την πρόληψη του έρπητα ζωστήρα, Shingrix.

Η AstraZeneca, κατασκευάστρια του εμβολίου COVID-19, πρόκειται επίσης να αυξήσει τις τιμές κατά περίπου 3% για τη θεραπεία του καρκίνου του αίματος Calquence, το φάρμακο για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα Tagrisso και τη θεραπεία του άσθματος Fasenra, ενώ η Bristol Myers Squibb πρόκειται να αυξήσει κατά 9% τις θεραπείες CAR-T κυττάρων Abecma και Breyanzi. Και οι δύο αυτές θεραπείες για τον καρκίνο του αίματος ξεπερνούσαν ήδη τα 400.000 δολάρια ετησίως.

Η γαλλική πολυεθνική εταιρεία φαρμάκων και υγειονομικής περίθαλψης Sanofi σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τις τιμές σε 14 από τα φάρμακα ή τα εμβόλιά της.

Εκπρόσωπος της Pfizer απέδωσε τις αυξήσεις των τιμών στις πολύ αναγκαίες επενδύσεις υποστήριξης στην ανακάλυψη φαρμάκων και σημείωσε ότι οι καθαρές τιμές -αυτές που λαμβάνει στην πραγματικότητα η εταιρεία για τα φάρμακά της- έχουν μειωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω των υψηλότερων εκπτώσεων που, σύμφωνα με την Pfizer, καταβάλλονται σε ασφαλιστικές εταιρείες και διαχειριστές παροχών φαρμακείων.

Ο εκπρόσωπος της AstraZeneca, Brendan McEvoy, δήλωσε ότι η εταιρεία «πάντα ακολουθούσε μια προσεκτική προσέγγιση στην τιμολόγηση και συνεχίζουμε να το κάνουμε, λαμβάνοντας υπόψη πολλούς παράγοντες».

Ένας εκπρόσωπος της Bristol Myers Squibb πίστωσε τις αυξήσεις των τιμών στον αυξημένο πληθωρισμό, στην αξία των θεραπειών και στον «εξατομικευμένο χαρακτήρα» που κρύβεται πίσω από την κατασκευή των θεραπειών CAR-T κυττάρων.

Εκπρόσωπος της Sanofi δήλωσε ότι οι αυξήσεις των τιμών το 2023 είναι «συνεπείς με την προσέγγισή της για υπεύθυνη τιμολόγηση, την τήρηση των κυβερνητικών πολιτικών και την ανάγκη να ανταποκριθεί στις εξελισσόμενες τάσεις της αγοράς».

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε