Τρίτη, 16 Ιούλ, 2024
Σημαντικός ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισαν τα κοινωνικά δίκτυα κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Απολογισμός των ταραχών στη Γαλλία – Ευθύνες και χρηματική βοήθεια στις οικογένειες των εμπλεκόμενων μερών

Mετά από μία εβδομάδα ταραχών και με την ηρεμία να έχει επιστρέψει λίγο πολύ στους δρόμους και τις πλατείες της Γαλλίας, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα έναν τελικό απολογισμό των ζημιών.

Όπως αναφέρει, σημειώθηκαν 23.878 πυρκαγιές σε δημόσιους χώρους, πυρπολήθηκαν 12.031 αυτοκίνητα και υπήρξαν σοβαρές φθορές σε 2.508 κτίρια, εκ των οποίων τα 273 ήταν αστυνομικά τμήματα. Επίσης, φθορές σημειώθηκαν σε 105 δήμους και κοινότητες της χώρας, καθώς και σε 168 σχολικά κτίρια. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προσήχθησαν περίπου 3.500 άτομα, το 60% εκ των οποίων είχαν λευκό ποινικό μητρώο και δεν ήταν γνωστοί στις αστυνομικές αρχές. Το 30% από αυτούς ήταν ανήλικοι. Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκαν 990 άτομα εκ των οποίων τα 480 με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ κρατούμενοι είναι 360 άντρες και γυναίκες.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο μετά το πέρας του σημερινού υπουργικού συμβουλίου στο Παρίσι, επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισαν τα κοινωνικά δίκτυα κατά τη διάρκεια των ταραχών. Αναφέρεται επίσης ότι οι γαλλικές αρχές ήρθαν σε επαφή με τις βασικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται ζητώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λάβουν μέτρα περιορισμού των υπηρεσιών που προσφέρουν και οι οποίες θα μπορούσαν να διευκολύνουν την επέκταση των ταραχών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κυβερνητικές παραινέσεις εισακούστηκαν και έφεραν αποτελέσματα.

Αναζήτηση ευθυνών και προσφορά βοήθειας

Παράλληλα, έχουν οργανωθεί έρανοι για την υποστήριξη όχι μόνο της οικογένειας του 17χρονου, αλλά και της οικογένειας του αστυνομικού που τον πυροβόλησε.

Υπεύθυνος για τη δεύτερη εκστρατεία crowdfunding είναι ο Ζαν Μεσιχά, πρόεδρος του «Institut Vivre Francais», οποίος υποστηρίζει ότι για τη δολοφονία του Ναέλ υπεύθυνοι είναι και οι γονείς, το δικαστικό σύστημα και τελικά και ο ίδιος. «Αν δεν υπακούσεις την αστυνομία, μπαίνεις σε ένα σπιράλ που, για άλλη μια φορά, μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία», δήλωσε.

Ο έρανος του Ζαν Μεσιχά από τη μία έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, συγκεντρώνοντας 1,47 εκατ. ευρώ, και από την άλλη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ιδίως στον χώρο των αριστερών, κεντρώων και πρασίνων, που ζήτησαν να κλείσει το ταμείο.

Ωστόσο, τα αιτήματα αυτά δεν έγιναν αποδεκτά από την GoFundMe, εταιρεία που φιλοξένησε τον έρανο, ο οποίος ολοκληρώθηκε την Τρίτη, καθώς αποδέκτης των χρημάτων είναι η οικογένεια του αστυνομικού, όχι ο ίδιος ο δράστης, και αυτό δεν αντίκειται στους όρους και τους περιορισμούς της εταιρείας για χρηματοδότηση οικονομικών και βίαιων εγκλημάτων. Η οικογένεια του νεκρού έφηβου, μέσω του δικηγόρου της, υπέβαλε καταγγελία σε βάρος των διοργανωτών του εράνου.

Ο κ. Μεσιχά, σχολιάζοντας την απόφασή του να διοργανώσει τον έρανο, αναφέρθηκε στα τεράστια δικαστικά και όχι μόνο έξοδα που θα έχει να αντιμετωπίσει η οικογένεια του αστυνομικού, του οποίου οι μισθοί έχουν ανασταλεί, καθώς κατηγορείται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Ο κ. Μεσιχά αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η οικογένεια έχει αναγκαστεί να αφήσει το σπίτι της από τότε που έγινε γνωστή η διεύθυνσή τους και έγιναν στόχος ταραχοποιών.

Ο Ζαν Μεσιχά, πρώην σύμβουλος της Μαρί Λεπέν, κατηγορήθηκε ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά και ότι η «προσβλητική και σκανδαλώδης» εκστρατεία του είναι επίσης «γενεσιουργός αιτία ταραχών». Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, αν και συμφώνησε μάλλον όσον αφορά το αποτέλεσμα που έχει η οικονομική υποστήριξη στην οικογένεια του αστυνομικού στα αισθήματα του κόσμου, επεσήμανε ότι «δεν είναι η κυβέρνηση που μπορεί να αποφασίσει αν υπάρχει ή όχι αξιόποινο ζήτημα» και ότι «εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφανθούν επί του θέματος».

 

Με πληροφορίες από το Euronews και το Reuters

 

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε