Παρασκευή, 31 Μαρ, 2023
Ο Κινέζος επικεφαλής Σι Τζινπίνγκ (Α) και ο προκάτοχός του Τζιανγκ Τζεμίν (Δ) συμμετέχουν στο κλείσιμο του 19ου συνεδρίου του ΚΚΚ στο Πεκίνο, Κίνα, 24 Οκτωβρίου 2017. (Wang Zhao/AFP μέσω Getty Images)

Άποψη: Έξι κρυμμένες απειλές προς τις οποίες ο Σι Τζινπίνγκ χρειάζεται να αμυνθεί

Από τον Γουάνγκ Γιοουτσούν

Σχολιασμός

Το επόμενο έτος, το ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα) θα έχει το 20ο Εθνικό Συνέδριό του, και ο Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί τα μέγιστα να εξασφαλίσει μια τρίτη περίοδο στο αξίωμα. Εν τω μεταξύ, μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του μπορεί να είναι η ασφάλειά του.

Τα ακόλουθα είναι τέσσερις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που πιστεύεται πως σχετίζονται με την προσωπική ασφάλεια του Σι.

Δύο ποτήρια τσαγιού

Στις «Δύο συνεδρίες» του ΚΚΚ τον Μάρτιο του 2021, δύο ποτήρια τσαγιού τοποθετήθηκαν μπροστά στον Σι, ενώ ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ και άλλοι αξιωματούχοι είχαν μόνο ένα ποτήρι μπροστά τους.

Δύο ποτήρια εμφανίστηκαν επίσης σε όλους τους άλλους χώρους συνάντησης όπου ο Σι συμμετείχε σε άλλες συναντήσεις ομάδων.

Εκτός του επιπλέον ποτηριού του Σι, έχει αναφερθεί ότι υπάρχει ένας ειδικά επιλεγμένος άντρας σερβιτόρος για τα ποτήρια του Σι, είτε επειδή το ποτό του Σι μπορεί να διαφέρει από των άλλων, είτε για πρόληψη προσπαθειών δηλητηρίασης.

Τέσσερις άντρες στα μαύρα

Στις 10 Φεβρουαρίου, την μέρα πριν την παραμονή της κινεζικής πρωτοχρονιάς, έγινε μια συγκέντρωση στο Πεκίνο ανώτερων αξιωματούχων του ΚΚΚ για να γιορτάσουν τον ερχομό του νέου κινεζικού έτους.

Ένα στιγμιότυπο οθόνης από ένα δελτίο ειδήσεων του CCTV έδειξε τον Σι Τζινπίνγκ και επτά άλλους ανώτατους αξιωματούχους του ΚΚΚ στο κεντρικό τραπέζι μπροστά να παρακολουθούν την παράσταση. Καθισμένοι πίσω από τον Σι ήταν τουλάχιστον τέσσερις άντρες με μαύρα κουστούμια, που δεν παρακολουθούσαν την παράσταση αλλά κοίταζαν τους προσκεκλημένους παρόντες στην συνάντηση.

Χρήστες του κινεζικού διαδικτύου ανήρτησαν μηνύματα με υποθέσεις ότι αυτοί οι άντρες στα μαύρα θα μπορούσαν να είναι οι προσωπικοί σωματοφύλακες του Σι, παρόντες στην συνάντηση έτοιμοι για όποια πιθανή έκτακτη ανάγκη και για διατήρηση τάξης. Ένας χρήστης διαδικτύου γράφει ότι αυτό είναι ένα είδος «προειδοποίησης προς αυτούς στα τραπέζια της δεύτερης σειράς».

Εκατό άντρες στα μαύρα

Σύμφωνα με άρθρο του RFI, στις 10 Μαρτίου 2020, στην 48η μέρα του κλεισίματος της Γουχάν, ο Σι επέβλεψε την πόλη. Εκείνο το απόγευμα, ο Σι πήγε στην κοινότητα του Κήπου της Ανατολικής Λίμνης. Η ομάδα κοινωνικών μέσων της κοινότητας ανήρτησε μια «έκτακτη ανακοίνωση», η οποία έλεγε πως αστυνομία θα έμπαινε στα σπίτια των κατοίκων «για ελέγχους ασφαλείας πάνω από τον ένατο όροφο», και ότι θα «παραμείνουν στο σπίτι σας για περίπου μία ώρα». Η ανακοίνωση ζήτησε από τους κατοίκους να «συνεργαστούν ενεργά με την αστυνομία όταν κάνουν την δουλειά τους».

Ένα διαδικτυακό βίντεο δείχνει περίπου εκατό άντρες ντυμένους στα μαύρα στην κοινότητα Κήπου Ανατολικής Λίμνης, να περιβάλλουν τον Σι από μπροστά και πίσω.

Το Radio Free Asia ανέφερε στις 10 Μαρτίου ότι κάποιοι τοπικοί κάτοικοι της κοινότητας Κήπου Ανατολικής Λίμνης είπαν ότι υπήρχε αστυνομία «καθισμένοι στο μπαλκόνι μας και δεν μας άφηναν να κοιτάξουμε (έξω).» Ένας τοπικός κάτοικος είπε ότι η αστυνομία ήρθε «και χτυπούσε την πόρτα στις 9 π.μ. εκείνο το πρωί», και ένας άλλος κάτοικος είπε ότι «ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται σε όλες τις ταράτσες των κτηρίων».

Ο κ. Σουν από την Γουχάν είπε σε συνέντευξη στο Radio Free Asia ότι «υπάρχουν φύλακες και αστυνομία διασκορπισμένοι παντού. Όλα αυτά τα παράθυρα που κοιτάνε στον δρόμο από τον οποίον επρόκειτο να περάσει ο Σι έπρεπε να κλειστούν, και κάθε ένα από αυτά τα παράθυρα φυλασσόταν από ένοπλη αστυνομία. Όπου πήγε ο Σι ήταν έτσι.»

Πάνω από 10.000 προσωπικού ασφαλείας

Όταν ο Σι επισκέφθηκε το Χονγκ Κονγκ για τρεις μέρες το 2017 στην 20η επέτειο της παράδοσης, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ χρησιμοποίησε πάνω από 10.000 αστυνομικούς για να εξασφαλίσει στην ασφάλεια του Σι. Όταν ο προκάτοχος του Σι, Χου Τζιντάο, επισκέφθηκε το Χονγκ Κονγκ το 2012, μόνο 3.000 αστυνομικοί ήταν παρόντες.

Από την αρχή ακόμα του Μαρτίου 2017, αστυνομία στην Γκουανγκντόνγκ, Χονγκ Κονγκ, και Μακάο είχε εκκινήσει μια κοινή επιχείρηση με όνομα Κεραυνός 17, μια μαραθώνια επιχείρηση κατά των εγκληματικών συμμοριών για να ετοιμαστεί για την επίσκεψη του Σι στο Χονγκ Κονγκ.

Όταν ο Σι έφτασε στο Χονγκ Κονγκ στις 29 Ιουνίου, ταξίδεψε σε ένα αλεξίσφαιρο αυτοκίνητο BMW 7 Series που δόθηκε από την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ.

Αστυνομικά ελικόπτερα, πλοία, και ελεύθεροι σκοπευτές τοποθετήθηκαν κατά μήκος της πορείας της επίσκεψης του Σι. Διάφορες αστυνομικές δυνάμεις, όπως η ΟΕΑ (Ομάδα Ειδικών Αποστολών), η Αστυνομική Ομάδα Ενόπλων Επιχειρήσεων, και η Αντιτρομοκρατική Ομάδα βρίσκονταν όλες σε ετοιμότητα στην εγγύς περιοχή.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο δείχνει τον Σι να ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το αεροδρόμιο στο αλεξίσφαιρο αυτοκίνητο, που περιβαλλόταν από σωματοφύλακες, με μερικούς ακόμα και να τρέχουν δίπλα στο αυτοκίνητο.

Όλες αυτές οι προφυλάξεις αντανακλούν ανησυχίες για την προσωπική ασφάλεια του Σι.

Έξι βασικές ανησυχίες για την προσωπική ασφάλεια του Σι

Πολιτικοί εχθροί

Η μεγαλύτερη ανησυχία για την ασφάλεια του Σι προκύπτει από τους μεγαλύτερους πολιτικούς εχθρούς του, μια πολιτική φατρία εντός του ΚΚΚ με επικεφαλής τον Τζιανγκ Τζεμίν και Τζενγκ Τσινγκχόνγκ.

Για περισσότερο από οκτώ χρόνια από τότε που ο πήρε την θέση εξουσίας, σε μια προσπάθεια να πάρει την ανώτατη εξουσία από τους πρώην επικεφαλής Τζιανγκ και Τζενγκ, ο Σι διερεύνησε και τιμώρησε περισσότερους από 510 ανώτερους αξιωματούχους από το επίπεδο υποδιευθυντών επαρχίας (υπουργικό) και άνω, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 160 στρατηγών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν προαχθεί και επανατοποθετηθεί από τους Τζιανγκ και Τζενγκ.

Στρατιωτικοί αξιωματικοί

Πριν έρθει στην εξουσία ο Σι, οι Σου Τσάιχοου και Γκουό Μποσιόνγκ, οι δύο πρώην πρόεδροι της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής (ΚΣΕ), έκαναν τεράστιες περιουσίες από δωροδοκίες με αντάλλαγμα προαγωγές και άλλα συμφέροντα. Ο Γκουό Τζενγκάνγκ, γιος του Γκουό Μποσιόνγκ, αναφέρθηκε ότι είπε: «Πάνω από τους μισούς αξιωματικούς του στρατού έχουν προαχθεί από την οικογένειά μου.» Αν και ο Σι εκκαθάρισε πάνω από 160 στρατηγούς, πολλοί από τους προαχθέντες και τοποθετημένους από τους Σου και Γκουό βρίσκονται ακόμη στο αξίωμα.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια από τότε που πήρε εξουσία ο Σι, σχεδόν όλα τα ανώτατα επίπεδα της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του ΚΚΚ έχουν αντικατασταθεί. Επτά από τους ανώτερους στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους στην Φρουρά Πεκίνου έχουν αλλάξει, τέσσερις εκ των οποίων ήταν διοικητές, και τρεις πολιτικοί κομισάριοι. Αυτό μάλλον επειδή ο Σι δεν τους εμπιστευόταν.

Πολιτικοί και νομικοί αξιωματούχοι

Από τότε που ήρθε στην εξουσία, ο Σι έχει επίσης εκκαθαρίσει το πολιτικό και νομικό σύστημα του ΚΚΚ. Στα 22 χρόνια από το 1999 έως το 2021, οι τέσσερις Γραμματείς της Πολιτικής και Νομικής Επιτροπής, Λούο Γκαν, Τζόου Γιονκάνγκ, Μενγκ Τζιαντζού, και Γκουό Σενγκούν, ήταν όλοι στενές επαφές των Τζιανγκ και Τζενγκ. Πολλοί από τους προαχθέντες και επανατοποθετημένους από αυτούς ακόμα δουλεύουν στο πολιτικό και νομικό σύστημα.

Ο Τζάο Λιπίνγκ, πρώην επικεφαλής του Τμήματος Δημοσίας Ασφαλείας της Εσωτερικής Μογγολίας που είχε καταδικαστεί σε θάνατο από αρχές του Σι, δεν είχε μόνο δύο πιστόλια και μεγάλο αριθμό σφαιρών αλλά επίσης 91 πυροκροτητές κρυμμένους στο χρηματοκιβώτιό του. Υπάρχουν πιθανότατα πολλοί περισσότεροι παρόμοιοί του στο πολιτικό και νομικό σύστημα.

Δεύτερης και τρίτης γενιάς κόκκινοι

Αφότου ο Σι συνέλαβε και επέβαλε βαριά ποινή στον Μπο Σιλάι, έναν δεύτερης γενιάς κόκκινο (παιδιά των επικεφαλής του ΚΚΚ της επαναστατικής περιόδου), όλοι οι απόγονοι της οικογένειας Μπο έγιναν πρόβλημα για τον Σι.

Ο Σι έχει συλλάβει και καταδικάσει τον Γου Σιαοχουί, τον εγγονό εξ αγχιστείας του πατριάρχη του ΚΚΚ Ντενγκ Σιαοπίνγκ, σε 18 χρόνια κάθειρξη.

Οι τέσσερις γιοι και μία κόρη του πρώην επικεφαλής του ΚΚΚ Τζάο Τζιγιάνγκ εξέδωσαν ένα άρθρο για την 100η επέτειο από την γέννηση του Τζάο Τζιγιάνγκ, λέγοντας: «Σήμερα, βλέπουμε μπροστά μας την εξαχρείωση της σκέψης και την φτώχεια της φιλοσοφίας· έχουμε χάσει ενεργητικές και βαθιές εξερευνήσεις, και δεν μπορούμε να δούμε την αχνή τρεμοσβήνουσα σπίθα της σοφίας.» Το ΚΚΚ πλέον έχει «πολύ λίγους έντιμους ανθρώπους αλλά πολλούς ανθρώπους με μικρή εντιμότητα και ντροπή.» Ξεκάθαρα, δεν συμφωνούν με την εξουσία του Σι.

Κάποιοι κόκκινοι δεύτερης γενιάς, όπως ο Ρεν Τζιτσιάνγκ, ένας διάσημος Κινέζος μεγαλομεσίτης, και ο Τσάι Σια, ένας πρώην καθηγητής στο Κεντρικό Κομματικό Σχολείο του ΚΚΚ, είναι ανοιχτά ενάντια στον Σι.

Στην τρίτη γενιά κόκκινων, ο Γι Τσιγουέι (αρχικά ονομαζόταν Γου Ντιτζάο), που τώρα ζει στην Ιαπωνία, έχει επανειλημμένα και δημοσίως καταδικάσει το ΚΚΚ. Πιστεύει ότι μόνο ένα δυνατό εξωτερικό χτύπημα θα κάνει πραγματικά το ΚΚΚ να καταρρεύσει.

Όχλοι μαφίας και συνδικάτα του εγκλήματος

Υπό τα 72 χρόνια καταπιεστικής και παραπλανητικής εξουσίας του ΚΚΚ, όχλοι μαφίας, εγκληματικές αδελφότητες, και συνδικάτα του εγκλήματος έχουν εμφανιστεί στο κομμουνιστικό κράτος.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Σινχουά, ο Μα Σαογουέι, γνωστός ως ο «αόρατος πλουσιότερος άντρας» της επαρχίας Τσινγκχάι, και ο «Σι Μπα Τιέν», που μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «ο τύραννος στην Δύση», και η εταιρεία του Όμιλος Εμπορικής Μηχανικής και Βιομηχανία Σιντσίνγκ, είναι «ύποπτοι για παράνομη αγορά, αποθήκευση και χρήση 32,5 εκατομμυρίων χιλιογράμμων εκρηκτικών και περισσότερων από 65 εκατομμυρίων πυροκροτητών για πάνω από τα τελευταία δέκα χρόνια.»

Αυτοί οι όχλοι έχουν μαχαίρια, όπλα, εκρηκτικά, πυροκροτητές, και άλλα είδη όπλων.

Άνθρωποι κάθε τάξης καταπιέζονται από το ΚΚΚ

Μια όλο και αυξανόμενη λίστα ανθρώπων νιώθουν αδικημένοι από το ΚΚΚ, συμπεριλαμβανομένων: Ουιγούρων της Σιντζιάνγκ, πολιτών Χονγκ Κονγκ, Θιβετιανών, Μογγόλων, Ταϊβανών, ερασιτεχνών δημοσιογράφων, φιλοδημοκρατικών ακτιβιστών της 4ης Ιουνίου [1989], καθηγητών πανεπιστημίων και φοιτητών, δικηγόρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιωτικών επιχειρηματιών, Χριστιανών, οικονομικών προσφύγων, βετεράνων, δασκάλων που απαιτούν απλήρωτους μισθούς, ιδιοκτητών σπιτιών που τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν με την βία, ιδιοκτητών καταστημάτων που έχουν γίνει θύματα, αγροτών που έχασαν την γη τους, ανέργων εργατών, ανθρώπων που κάνουν έκκληση επειδή αδικήθηκαν από το κράτος, και θυμάτων ψεύτικων και επικίνδυνης ποιότητας προϊόντων.

Μπορεί ο Σι να προστατεύσει τον εαυτό του μέσω της διατήρησης του ΚΚΚ;

Στις 7 Δεκεμβρίου 2012, την 23η μέρα αφότου ο Σι έγινε επικεφαλής του ΚΚΚ, άφησε το Πεκίνο για επιθεωρήσεις και επέλεξε την Σεντζέν ως πρώτη στάση. Η Καθημερινή Λαϊκή ανέφερε: «Δεν έγινε φασαρία, δεν έκλεισαν δρόμοι, δεν υπήρχαν ενοχλήσεις, δεν υπήρχαν κόκκινα χαλιά, ούτε πανό υποδοχής, ούτε συνοδοί.»

Η Καθημερινή της Νανφάνγκ, ή Καθημερινή του Νότου αν το μεταφράσουμε, ανέφερε ότι ο Σι άρχισε να εφαρμόζει αυστηρά «Έναν κώδικα οκτώ σημείων για να κόψει την γραφειοκρατία και να διατηρήσει στενούς δεσμούς με τους ανθρώπους» του Πολιτικού Γραφείου, και «έφτασε ήσυχα χωρίς συνοδούς».

Αν και ο Σι Τζινπίνγκ είναι τώρα σε μια ισχυρή θέση, είναι τόσο αγχωμένος για την προσωπική του ασφάλεια που δεν νιώθει καθόλου ασφαλής, όπως περιγράφεται από το κινεζικό ρητό: «ο ψίθυρος του ανέμου και οι κραυγές των γερανών είναι αρκετά για να κάνουν κάθε φυτό να μοιάζει με εχθρικά στρατεύματα που παραμονεύουν σε ενέδρα για να επιτεθούν.»

Στην πραγματικότητα, η μεγαλύτερη απειλή για την ζωή και ασφάλεια του Σι έρχεται από το ίδιο το ΚΚΚ.

Από τότε που ο κομμουνιστής δικτάτορας Τζιανγκ Τζεμίν εκκίνησε μια μαζική εκστρατεία δίωξης στις 20 Ιουλίου 1999 κατά των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ που πιστεύουν στις αρχές της αλήθειας, καλοσύνης, ανεκτικότητας, οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ σκέφτονται γιατί το ΚΚΚ να το έχει κάνει αυτό.

Τον Νοέμβριο του 2004, η Epoch Times εξέδωσε μια σειρά άρθρων με τίτλο «Εννέα Σχόλια στο Κομμουνιστικό Κόμμα». Για πρώτη φορά στην ιστορία, τα Εννέα Σχόλια αποκάλυψαν στον κόσμο την κακή φύση του ΚΚΚ, το οποίο δεν πιστεύει στο θεϊκό κα αντιτίθεται στην φύση, στον Ουρανό, στην γη, και στην ανθρωπότητα. Είναι ένα κακό φάντασμα που αντιτίθεται στο σύμπαν.

Ανά την ιστορία, το ΚΚΚ ήταν ένας μηχανισμός ανθρωποκτονίας. Ο πατέρας του Σι, Σι Τζονγκσούν, σχεδόν είχε θαφτεί ζωντανός κατά τις εσωτερικές διαμάχες στο ΚΚΚ την δεκαετία 1930. Χαρακτηρίστηκε ως επικεφαλής μιας «ομάδας ενάντια στο Κόμμα» κατά τις εσωτερικές διαμάχες στο ΚΚΚ την δεκαετία 1960 και τιμωρήθηκε για 16 χρόνια. Αφέθηκε ελεύθερος πριν την λήξη της ποινής του και «εξορίστηκε» στην Σεντζέν κατά την διάρκεια των εσωτερικών διαμαχών του ΚΚΚ την δεκαετία 1990.

Παρ’ όλα αυτά, αφότου ο Σι Τζινπίνγκ έγινε επικεφαλής του ΚΚΚ, έμοιαζε να έχει ξεχάσει την πατρική εμπειρία και πήγε πίσω στον φαύλο κύκλο των εσωτερικών διαμαχών. Αν δεν πολεμήσει άλλους, άλλοι θα τον πολεμήσουν.

Μετά από 100 χρόνια εσωτερικών διαμαχών, το ΚΚΚ έχει φτάσει σε ένα σημείο που είναι γεματό με προβλήματα και ατέλειες. Όταν ο Τζιανγκ Τζεμίν, ο πιο διεφθαρμένος εντός των ανωτάτων κλιμακίων του κόμματος, διοίκησης, και στρατού του ΚΚΚ ήταν στην εξουσία, το ΚΚΚ άρχισε να κινείται προς την απόλυτη και πλήρη διαφθορά. Ο Χου Τζιντάο ήταν στην εξουσία για δέκα χρόνια, αλλά ήταν μόνο ένας επικεφαλής μαριονέτα σε όλα αυτά τα δέκα χρόνια. Ο Σι είναι τώρα στην εξουσία για περισσότερο από οκτώ χρόνια, και το ΚΚΚ βρίσκεται σε πλήρη κρίση και αντιμετωπίζει την τελική αποσύνθεση.

Το ΚΚΚ του σήμερα είναι σαν ένα σάπιο μήλο, ήδη σαπισμένο μέχρι μέσα. Ο Σι σκέφτηκε ότι αν διατηρήσει το κόμμα, θα μπορούσε να διατηρήσει την εξουσία του και να σώσει την ζωή του. Ωστόσο, όταν κοιτά γύρω, το μόνο που βλέπει είναι εχθροί, εντός και εκτός του κόμματος, εντός και εκτός της Κίνας. Πως θα είναι δυνατόν να είναι ασφαλής όταν υπάρχουν παντού εχθροί;

Ο Γουάνγκ Γιοουτσούν αποφοίτησε με διδακτορικό δίπλωμα στην νομική από το πανεπιστήμιο Ρενμίν της Κίνας. Κάποτε δούλευε ως κειμενογράφος για τον Γουέι Τζιενσίνγκ (1931-2015), μέλος της Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ από το 1997 έως το 2002.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι η γνώμη του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραιτήτως την άποψη της Epoch Times.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε