Παρασκευή, 07 Οκτ, 2022

Μύστης του Κουνγκ Φου

Μια συνέντευξη με τον δάσκαλο Κουνγκ Φου, Γιανγκ Λονγκφέι, για το πως να εξισορροπήσουμε νου και σώμα.

Από τον Jared Pearman.

Ονομάσατε την ένωση πολεμικών τεχνών σας «Σιν Γου Μεν» [Xin Wu Men]. Ποιο το νόημα του ονόματος;

Εξασκούμαι και διδάσκω πολεμικές τέχνες για πάνω από 40 χρόνια. Νιώθω όλο και περισσότερο ότι οι ρίζες των κινεζικών πολεμικών τεχνών έρχονται από την σοφία του θεϊκώς εμπνευσμένου πολιτισμού μας. Το 2004, ένας από τους δασκάλους μου στην Κίνα έγραψε την επιγραφή «Σιν Γου Μεν» για εμένα. Σιν σημαίνει καρδιά, αντιπροσωπεύει την σκέψη και ψυχή μας. Γου σημαίνει πολεμικές τέχνες και τεχνικές, και η τελευταία λέξη, Μεν, σημαίνει πύλη, και αντιπροσωπεύει τον δρόμο από τον οποίον πρέπει να περάσουμε.

Πολλοί άνθρωποι τώρα πιστεύουν πως οι πολεμικές τέχνες είναι ένας τρόπος για καλή φυσική κατάσταση και αυτοάμυνα, αλλά συχνά μιλάτε για την νοητική πτυχή των πολεμικών τεχνών.

Οι πολεμικές τέχνες που έμαθα αρχικά ήταν κυρίως εξωτερικές: στάσεις, δύναμη, ταχύτητα, και εκρηκτική ισχύς. Δεν γνώριζα πολλά για τις παραδοσιακές τεχνικές. Μεγαλώνοντας στην Κίνα, το πολιτισμικό περιβάλλον ήταν έρημο, και ο ορθόδοξος πολιτισμός των πολεμικών τεχνών είχε σταματηθεί. Η εξάσκησή μας βασιζόταν σε σωματικές ικανότητες. Όπως σε ένα άθλημα, απλώς χρειάζεται να τρέχεις, να ξέρεις πως να αυξήσεις τους μυς, και να είσαι εκρηκτικός. Επειδή ανατράφηκα σε αυτό το περιβάλλον, δεν είχα υπομονή και τα ήθελα όλα γρήγορα. Αργότερα, καθώς μεγάλωνα, με ενδιέφερε όλο και περισσότερο το παραδοσιακό Τάιτσι-τσουέν [παρόμοιο της γνωστής άσκησης Τάι Τσι], η απαλή πυγμαχία μάντις, και εσωτερικές μέθοδοι στάσεων. Τότε άρχισα να καταλαβαίνω τις θεωρίες των παραδοσιακών πολεμικών τεχνών.

Αφότου εγκαταστάθηκα στις Ηνωμένες Πολιτείες, έμαθα τον διαλογισμό και την εσωτερική άσκηση καλλιέργειας Φάλουν Γκονγκ σε έναν διαγωνισμό πολεμικών τεχνών. Μέσω της εξάσκησης Φάλουν Γκονγκ, μπόρεσα να καταλάβω την φύση του τσιγκόνγκ πολεμικών τεχνών, που είναι ένα είδος θεϊκά εμπνευσμένου πολιτισμού.

Έτσι άρχισα να δίνω περισσότερη προσοχή στην πνευματική καλλιέργεια, που έχει να κάνει με την βελτίωση της ηθικής. Ανακάλυψα ότι αυτό διεύρευνε την σκέψη μου. Κατανοώ πράγματα που δεν μπορούσα να επιλύσω παλιότερα, και οι ικανότητες πολεμικών τεχνών μου έχουν βελτιωθεί. Για παράδειγμα, στις πολεμικές τέχνες, η τέχνη της επίθεσης και άμυνας είναι ακριβώς όπως δύο άνθρωποι που συνομιλούν. Ο ένας ρωτά ερωτήσεις και ο άλλος απαντά, αλλά δεν μπορούν να διαπληκτιστούν. Όταν μπορείς να αφήσεις το εγώ σου, μπορείς να κατανοήσεις και να ανεχθείς την άλλη πλευρά περισσότερο. Όταν σου δίνει μια γροθιά, δεν αντιπαλεύεις, αλλά αφήνεις την δύναμή του να περάσει, και τότε θα βρεις ότι αυτό που ακολουθεί την γροθιά είναι αδυναμία. Όταν αντιπαλεύεις σε εκείνο το σημείο, δεν μπορεί να αμυνθεί. Αυτό είναι το να τα αφήνεις όλα, να εστιάζεσαι στο αποτέλεσμα και όχι στην διαμάχη – να μετατρέπεις την δύναμη του αντιπάλου σε κάτι κενό.

Ο δάσκαλος Γιανγκ πιστεύει ότι ο πυρήνας των πολεμικών τεχνών έρχεται από την σοφία του θεϊκώς εμπνευσμένου κινεζικού πολιτισμού.

 

Αφότου βρήκε εσωτερική γαλήνη στην ταινία Κουνγκ Φου Πάντα, ο πρωταγωνιστής Πο έγινε ο «Πολεμιστής Δράκος», με μεγάλες μαχητικές ικανότητες. Είναι η εσωτερική γαλήνη για την οποία μιλάει η ταινία, παρόμοια με την νοητική μέθοδο που αναφέρετε;

Σύμφωνα με τις παραδοσιακές ασκήσεις πολεμικών τεχνών, όταν ο νους είναι ήσυχος, θα έρθει σοφία, και η άσκησή σου θα γίνει ευκολότερη. Ο Τάι Λουνγκ στην ταινία είναι πολύ τρομερός και αλαζόνας, ενώ το Πάντα φαίνεται αδέξιο, αλλά έχει σοφία. Ο δάσκαλος Όογκ-γουέι το κάνει να επιτύχει μια κατάσταση υπερνίκησης της κίνησης με ησυχία, και υπερκέρασης της σκληρότητας με απαλότητα. Το σκληρό και το απαλό συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Η απαλότητα υπερνικά την σκληρότητα, κάτι που αναπτύσσει την σοφία και δυναμική του ανθρωπίνου σώματος.

Έχετε διδάξει χιλιάδες μαθητών στο εξωτερικό, οι περισσότεροι Δυτικοί. Τι επίδραση είχαν οι πολεμικές τέχνες σε αυτούς;

Όταν δίδασκα πολεμικές τέχνες στην Νότια Αφρική, είχα έναν μαθητή με όνομα Χέιλυ. Είχε αυτισμό και κακή σχέση με τους γονείς του. Επίσης κάπνιζε πολύ. Αφότου έμαθε πολεμικές τέχνες από εμένα, έγινε ενεργός, επειδή όλοι οι μαθητές μου εξασκούνται μαζί. Αρχικά, δεν ήθελε να ξυπνά νωρίς. Αργότερα, ήταν ο πρώτος που ερχόταν στο σπίτι μου για μάθημα στις έξι το πρωί. Του αρέσει το στατικό τσιγκόνγκ, ο κινεζικός πολιτισμός, και η κινεζική κουζίνα. Η φίλη του είπε πως ήταν πολύ αυτιστικός παλιότερα και δεν ήθελε να μιλά σε άλλους. Οι πολεμικές τέχνες άλλαξαν την ζωή του.

Η εξάσκηση πολεμικών τεχνών δεν είναι για να νικάς άλλους, αλλά για να νικήσεις τον παλιό σου εαυτό, τα μειονεκτήματά σου, και τον κακό χαρακτήρα. Οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες απαιτούν να είσαι ηθικός στα πάντα που κάνεις. Όταν εξασκείς πυγμαχία, η σπονδυλική στήλη πρέπει να είναι ορθή. Πρέπει να μάθεις να υπομένεις και να αντέχεις. Όλα πρέπει να γίνουν, ασχέτως του πόσο δύσκολα ή κουραστικά είναι, και ασχέτως του πόσου πόνου σου προκαλούν.

Μαζί με την διόρθωση των συνηθειών της ζωής και την βελτίωση του ταπεραμέντου, ιατρικά μιλώντας, πως ενισχύουν οι παραδοσιακές κινεζικές πολεμικές τέχνες την σωματική κατάσταση;

Οι πολεμικές τέχνες μπορούν να δουλέψουν όλους τους 639 μυς και τα 206 κόκκαλα του σώματος, και να κυκλοφορήσουν πλήρως τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια του σώματος μέσω των εσωτερικών οργάνων και μεσημβρινών. Αυτή η κατανόηση οδηγεί σε καλές συνήθειες στην ζωή, και μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις αρχές των πολεμικών τεχνών ακόμα και στο πως τρως ή κινείσαι. Για παράδειγμα, όταν περπατάμε, κρατάμε τα γόνατα και την ευρύτερη κάτω κοιλιακή χώρα χαλαρά, το άνω σώμα ελεύθερο και άνετο, και χρησιμοποιούμε την αναπνοή του ντάντιεν [κοιλιακής χώρας], έτσι δεν κουραζόμαστε όταν περπατάμε μεγάλες αποστάσεις. Αυτό είναι πολύ παρόμοιο με τον διαλογισμό και το τσιγκόνγκ σε όρθια στάση.

Η αναπνοή του ντάντιεν αναφέρεται σε μια βασική μέθοδο αναπνοής όπου εισπνέεις μέσω της μύτης, επιτρέποντας στον αέρα να φτάσει το πεδίο ενέργειας ντάντιεν στην κάτω κοιλιακή χώρα. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ μακρά. Θα προσδώσει ενέργεια, θα παρέχει οξυγόνο στα εσωτερικά όργανα, θα ενεργοποιήσει τα όργανα, και θα εξασκήσει τους εσωτερικούς μυς.

Φωτογραφία Zhang Bing-gan.

Αναδημοσιευμένο με άδεια από το περιοδικό Magniffisance.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε