Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Στιγμιότυπο από βίντεο που δείχνει έναν αστυνομικό να προσπαθεί να σώσει έναν διαδηλωτή του Χονγκ Κονγκ που ξυλοκοπήθηκε στο κινεζικό προξενείο στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, στις 16 Οκτωβρίου 2022. (Στιγμιότυπο/Ιθαγενής Δύναμη Άμυνας του Χονγκ Κονγκ μέσω της εφημερίδας The Epoch Times)

Διαδηλωτής του Χονγκ Κονγκ ξυλοκοπήθηκε στο κινεζικό προξενείο στο Μάντσεστερ

Ένας διαδηλωτής από το Χονγκ Κονγκ σύρθηκε στο χώρο του κινεζικού προξενείου στο Μάντσεστερ και ξυλοκοπήθηκε από επτά ή οκτώ άτομα την Κυριακή.

Ο διαδηλωτής, που αναγνωρίστηκε μόνο ως Μπομπ, δήλωσε ότι προσπαθούσε να εμποδίσει το προσωπικό του προξενείου να πάρει ένα πανό που κρατούσε όταν σύρθηκε στον περίβολο.

Ο Μπομπ ήταν ένας από τα περίπου 60 άτομα που συμμετείχαν σε μια διαμαρτυρία που οργανώθηκε από τη Δύναμη Άμυνας των Αυτοχθόνων του Χονγκ Κονγκ, αντιδρώντας στην επανεκλογή του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Η φιλοδημοκρατική ομάδα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι “αρκετά μέλη του προσωπικού με εξοπλισμό των ΜΑΤ [sic] από το προξενείο της Κίνας επιχείρησαν να κατασχέσουν ένα μεγάλο πανό διαμαρτυρίας από τους διαδηλωτές” λιγότερο από δύο λεπτά μετά την ομιλία ενός από τους ακτιβιστές.

Η ταυτότητα των επιτιθέμενων είναι ασαφής, αλλά πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους δείχνουν να βγαίνουν από το προξενείο πριν από το περιστατικό και να επιστρέφουν στο προξενείο αφού ο Μπομπ απελευθερώθηκε από έναν αστυνομικό.

Ο γενικός πρόξενος Zheng Xiyuan φέρεται να βρισκόταν στη σκηνή, σύμφωνα με τον Luke de Pulford του HK Watch.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εμποδίσουν άλλους διαδηλωτές να εισέλθουν στο χώρο του προξενείου, ενώ ένας αστυνομικός μπήκε μέσα για να σώσει τον Μπομπ.

Ο Μπομπ μεταφέρθηκε αργότερα στο νοσοκομείο. Οι Δυνάμεις Άμυνας των Αυτοχθόνων του Χονγκ Κονγκ δήλωσαν ότι η κατάστασή του ήταν σταθερή.

Στο πρόσωπό του, στο λαιμό, στο κεφάλι και στην πλάτη του φαίνονται κοψίματα και μώλωπες.

Μώλωπες φαίνονται στο σώμα του Μπομπ, ενός διαδηλωτή υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος σύρθηκε στο χώρο του κινεζικού προξενείου και ξυλοκοπήθηκε στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, στις 16 Οκτωβρίου 2022. (Ευγενική παραχώρηση της Δύναμης Άμυνας των Αυτοχθόνων του Χονγκ Κονγκ)

 

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μάντσεστερ δήλωσε στην Epoch Times ότι αστυνομικοί ήταν παρόντες στο σημείο και μπόρεσαν να αποκλιμακώσουν την κατάσταση και ότι οι έρευνες συνεχίζονται για να γίνουν κατανοητές οι πλήρεις συνθήκες.

Το μεγάλο πανό που αφαιρέθηκε ήταν μια καρικατούρα του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ ως αυτοκράτορα που δεν φοράει ρούχα, κρατώντας στα χέρια του αιματοβαμμένους χάρτες του Χονγκ Κονγκ, της Ταϊβάν και της Ουκρανίας.

Καρικατούρα του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ ως αυτοκράτορα που δεν φοράει ρούχα (Αυτοκρατορική Δύναμη Άμυνας του Χονγκ Κονγκ).

 

Ο γενικός πρόξενος φέρεται να ήταν παρών

Πριν από την αρπαγή του πανό, ένας ηλικιωμένος άνδρας εθεάθη να κλωτσάει ένα άλλο πανό που έγραφε “ο ουρανός θα καταστρέψει το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας” και να σκίζει ένα άλλο πανό που έγραφε “Συγχαρητήρια [βρισιές]”.

Αργότερα εθεάθη να στέκεται και να παρακολουθεί τον Μπομπ να ξυλοκοπείται.

Υποστηρίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο άνδρας ήταν ο γενικός πρόξενος Zheng Xiyuan.

Το πρόσωπο του άνδρα ήταν καλυμμένο με μάσκα και φαινόταν μόνο από το πλάι και την πλάτη σε πλάνα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, αλλά το κασκόλ που φορούσε φαίνεται να είναι παρόμοιο με ένα κασκόλ που φορούσε ο Zheng σε μια εκδήλωση το 2019.

Το κινεζικό προξενείο δεν απάντησε στο αίτημα των Epoch Times για σχολιασμό.

Ο David Alton, Λόρδος Alton του Λίβερπουλ, δήλωσε ότι ο Κινέζος πρέσβης Zheng Zeguang θα πρέπει να διευκρινίσει αν ο άνδρας ήταν ο γενικός πρόξενος.

“Αν είναι, η [υπουργός Εσωτερικών] Suella Braverman θα πρέπει να απαιτήσει να μαζέψει τις βαλίτσες του και να φύγει τώρα”, έγραψε ο Alton στο Twitter.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε