Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Στόχος, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δασών Κ. Αραβώση, είναι οι δασικοί υπάλληλοι να λειτουργούν ως ένα ενιαίο σώμα.

Διοικητικές και οργανωτικές αλλαγές για την αποτελεσματικότερη προστασία των δασών – ενοποιούνται οι δασικές υπηρεσίες

Η Γενική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΝ αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της πρόληψης, της προστασίας και της αναγέννησης των καμένων εκτάσεων.

Ο γενικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ, καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, εξηγεί την κομβική σημασία της  δημιουργίας μιας ενιαίας καθετοποιημένης οργανωτικής δομής όλων των δασικών υπηρεσιών της Ελλάδας με την ίδρυση της εν λόγω γενικής γραμματείας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η λειτουργία των δασικών υπαλλήλων ως ένα ενιαίο σώμα που θα έχει ανακριτικά καθήκοντα, η μόχλευση κονδυλίων για σημαντικά περιβαλλοντικά προγράμματα, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και ο αποτελεσματικός έλεγχος της δομής και της λειτουργίας, πρόκειται να αναβαθμίσουν σημαντικά τους τομείς της πρόληψης και της προστασίας των δασών της Ελλάδας.

«Αυτή η σημαντική διοικητική και οργανωτική αλλαγή βοηθάει καθοριστικά στην αντιπυρική περίοδο και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος», εξηγεί ο κ. Αραβώσης, καθώς «δίνεται η δυνατότητα εκπόνησης σημαντικών προγραμμάτων προστασίας και διατήρησης, αλλά και μόχλευσης των αντίστοιχων κονδυλίων».

Για παράδειγμα, όπως εξηγεί, με το «Antinero» «καταφέραμε να κάνουμε πολλούς καθαρισμούς δασών δίνοντας πολύ μεγάλη έμφαση στην πρόληψη και την αποκατάσταση». Όπως λέει: «Συγκεκριμένα κονδύλια που έφθασαν στα 70 εκατομμύρια πέρυσι και στα 78 εκατομμύρια φέτος, αφορούν καθαρισμούς από βιομάζα, διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, σε σύνολο 140.000 στρεμμάτων».

Επιπλέον, όπως κάνει γνωστό, άμεσα, με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ξεκινάει και η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης, στο οποίο συνδράμει καθοριστικά το ΤΑΙΠΕΝ ως ενδιάμεσος φορέας. Πρόκειται για ένα έργο αποκατάστασης 180.000 στρεμμάτων, που θα γίνει με την επίβλεψη των δασικών υπηρεσιών.

«Δώσαμε χρήματα στις επί μέρους δασικές υπηρεσίες, αλλά και για κεντρικά έργα. Έχουμε καλύτερο έλεγχο, ενώ δε θα μπορούσαμε να μοχλεύσουμε τα κονδύλια για αυτά τα έργα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Αραβώση: «Στόχος από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της Γενικής Γραμματείας Δασών ήταν να ενοποιηθούν όλες οι δασικές υπηρεσίες που ήταν διάσπαρτες σε όλες τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, καθώς δεν υπήρχε μία ενιαία διοίκηση. Δεν υπήρχε κανένας έλεγχος, αν και το ΥΠΕΝ νομοθετούσε. Από το 2022, το ΥΠΕΝ συμπεριέλαβε όλες αυτές τις υπηρεσίες υπό την Γενικής Γραμματείας Δασών και πλέον λειτουργούν σε μία δομή καθετοποιημένη».

Όπως επισημαίνει: «Πλέον το δυναμικό των δασικών υπαλλήλων φθάνει στους 3.000 ενώ αναμένεται να γίνουν άλλες 500 προσλήψεις. Μαζί με το έκτακτο προσωπικό, το δυναμικό των δασικών υπηρεσιών θα φθάσει τα 4.000 άτομα, που θα είναι υπεύθυνα για όλες τις δασικές εκτάσεις της χώρας. Εκεί υπάγονται και οι αγροφύλακες, οι οποίοι αποτελούν κομμάτι των δασικών υπηρεσιών».

Στόχος, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα είναι οι δασικοί υπάλληλοι να λειτουργούν ως ένα ενιαίο σώμα. Όπως εξηγεί: «Πλέον, απέκτησαν όλοι ταυτότητες και θα λειτουργούν ως ένα σώμα όπως είναι η αστυνομία ή η πυροσβεστική, ενώ οι δασικοί υπάλληλοι αποκτούν και ανακριτικά καθήκοντα, κάτι που θα ενισχύσει πολύ τον ρόλο τους στην προστασία και την πρόληψη των δασών».

Οι δασικοί υπάλληλοι εφοδιάζονται με 3.300 στολές διεθνών προδιαγραφών

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή Αραβώση, οι δασικοί υπάλληλοι όλων των δασικών υπηρεσιών της χώρας εφοδιάζονται πλέον με τις κατάλληλες στολές διεθνών προδιαγραφών, τις οποίες θα φέρουν υποχρεωτικά κατά την εκτέλεση ελέγχων και εν γένει των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.

Όπως εξηγεί, με μέριμνα της γενικής γραμματείας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο σχετικός διαγωνισμός, με αντικείμενο την προμήθεια και τον εφοδιασμό όλων των δασικών υπαλλήλων της επικράτειας με 3.300 χειμερινές και θερινές στολές, κατακυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Επίσης, οι υπάλληλοι έχουν ήδη εφοδιαστεί με υπηρεσιακή ταυτότητα, την οποία επιδεικνύουν κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Αραβώση, η στολή θα είναι πλήρης, θα φέρει το σήμα της δασικής υπηρεσίας και θα είναι διαφορετική χειμώνα – καλοκαίρι, έτσι ώστε οι δασικοί υπάλληλοι να αποτελούν ένα ελεγκτικό σώμα με ενιαία και διακριτή εμφάνιση, που θα συμβάλει στην περαιτέρω προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

Ηλίας Παλιαλέξης

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε