Παρασκευή, 19 Απρ, 2024

Εγκρίθηκαν οι άδειες για την ίδρυση υδατοδρομίων στο Αλιβέρι και τα Λουτρά Αιδηψού

Δύο ακόμα περιοχές της Εύβοιας, τα Λουτρά Αιδηψού και το Αλιβέρι, αναμένεται να μπουν στον χάρτη του δικτύου υδατοδρομίων, καθώς εγκρίθηκαν οι άδειες για την εκεί ίδρυση Υδάτινου Πεδίου, με τις σχετικές ΚΥΑ να υπογράφονται από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για τις Μεταφορές Μιχάλη Παπαδόπουλο, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Ειδικότερα, χορηγούνται άδειες στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Λιμένων Νομού Ευβοίας Ανώνυμη Εταιρεία» και διακριτικό τίτλο «Ο.Λ.Ν.Ε. Α.Ε.», προκειμένου να προβεί στις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες για την κατασκευή του συνόλου των απαιτούμενων εγκαταστάσεων υδατοδρομίου, στις περιοχές του Λιμένα Αλιβερίου και του Λιμένα Λουτρών Αιδηψού.

Υπενθυμίζεται ότι άδειες ίδρυσης έχουν χορηγηθεί, επίσης, στα υδατοδρόμια Ίου, Βόλου, Ρεθύμνου, Καλαμάτας, Κυλλήνης και Κύμης, ενώ, συνολικά, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξετάζονται άλλα 20 αιτήματα χορήγησης αδειών ίδρυσης υδατοδρομίων, καθώς υποβλήθησαν νέες αιτήσεις που αφορούν στη δημιουργία υποδομών υδατοδρομίων σε Μυτιλήνη, Ρόδο, Αγαθονήσι, Κάσο, Τήλο και Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου. Επιπλέον, έχουν χορηγηθεί Βεβαιώσεις Αποδοχής Τεχνικού Φακέλου, που επιτρέπουν την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων, στη Σκόπελο, την Αλόννησο, τη Σκύρο και στην Τήνο, ενώ εξετάζεται ο σχετικός φάκελος που αφορά στο υδατοδρόμιο Πάτμου.

Με αφορμή τη χορήγηση Αδειών Ίδρυσης Υδατοδρομίων στους λιμένες Αλιβερίου και Λουτρών Αιδηψού, ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε: «Η Εύβοια αποκτά ένα σημαντικό δίκτυο υποδομών υδατοδρομίων, που θα επιτρέψουν στο μέλλον την αεροπορική σύνδεση με πολλά σημεία του νησιού, καλύπτοντας τη γεωγραφική της έκταση. Παράλληλα, με την ανάπτυξη ανάλογων υποδομών στις Σποράδες, που έχει ήδη δρομολογηθεί, καθώς και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, διαμορφώνονται προϋποθέσεις ώστε να καταστεί η Εύβοια ένας προορισμός με σημαντική αεροπορική κάλυψη, αλλάζοντας ριζικά τα δεδομένα στην ποιότητα των μεταφορικών υπηρεσιών, με άμεσα οφέλη τόσο για την περαιτέρω τουριστική της ανάπτυξη όσο και για τη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης των κατοίκων σε άλλες περιοχές της χώρας».

Οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός αξιόλογου δικτύου υδατοδρομίων είναι πολύχρονες και πολύπαθες, έχοντας συναντήσει πολλά γραφειοκρατικά και πρακτικά εμπόδια από το 2009 που ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες για την επιστροφή των υδροπλάνων στην Ελλάδα. Και αν και τώρα φαίνεται ότι αρκετά από τα αρχικά προσκόμματα έχουν ξεπεραστεί, άλλα προκύπτουν στην πορεία. Όσον αφορά το υδατοδρόμιο της Αττικής, που αποτελεί βασικό κομμάτι του “παζλ”, αδειοδοτήθηκε η ίδρυσή του στο Λαύριο, με την έγκριση της αίτησης του «Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου Α.Ε.» από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) σε συνεργασία με τη Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στόχος είναι τα υδροπλάνα να ξεκινήσουν τις πτήσεις τους το καλοκαίρι του 2023.

(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, moneyreview.gr, ot.gr)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε