Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Ένας άνδρας χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο καθώς περπατά μπροστά από τα τοπικά κεντρικά γραφεία της Microsoft στο Πεκίνο στις 20 Ιουλίου 2021. (Noel Celis/AFP μέσω Getty Images)

Έκθεση: Η Microsoft, η Intel και η GE παρέχουν «άμεση υποστήριξη» στον κινεζικό στρατό και σε φορείς κρατικής ασφάλειας

Οκτώ μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν επιχειρηματικούς δεσμούς με τον κινεζικό στρατό και τον μηχανισμό ασφαλείας, σύμφωνα με νέα έκθεση της ομάδας υπεράσπισης Victims of Communism Memorial Foundation (VoC), με έδρα την Ουάσιγκτον, και της ομάδας συμβούλων Horizon Advisory.

«Στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν τις κινεζικές αγορές και να ενισχύσουν τα καθαρά κέρδη τους, οι αμερικανικές εταιρείες υποστηρίζουν όλο και περισσότερο τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό του Πεκίνου, το κράτος επιτήρησης, την εσωτερική ασφαλειοποίηση και τις συνακόλουθες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται στην έκθεση.

Η έκθεση εξέτασε τις δραστηριότητες οκτώ αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα: Amazon, Apple, Dell, Facebook, GE, Google, Intel και Microsoft, αναζητώντας επιχειρηματικούς δεσμούς «που μπορεί να υποστηρίζουν άμεσα ή έμμεσα την κρατική επιτήρηση της Κίνας, τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ενώ όλες οι εταιρείες που εξετάστηκαν στην έκθεση είχαν ένα βεβαρημένο ιστορικό επιχειρηματικών συναλλαγών με κρατικές εταιρείες, η έκθεση διαπίστωσε ότι η GE, η Intel και η Microsoft παρείχαν «άμεση υποστήριξη» είτε στον κινεζικό στρατό είτε σε οργανισμούς κρατικής ασφάλειας.

Κομμουνιστική στρατιωτική-πολιτική συγχώνευση, ευγενική προσφορά της Αμερικανικής Τεχνολογίας

Δεν είναι μυστικό ότι οι αμερικανικές εταιρείες υπερτροφοδοτούν το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ). Τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης υπονοούν εδώ και χρόνια την επικράτηση επιχειρηματικών συμφωνιών που ευνοούν τον αυταρχισμό του ΚΚΚ. Η νέα έκθεση, ωστόσο, προσθέτει νέες λεπτομέρειες για το πόσο διάχυτη είναι η τάση αυτή.

Πράγματι, οι εμπλεκόμενες εταιρείες φέρονται να έχουν βοηθήσει το ΚΚΚ να εφαρμόσει τη στρατιωτικοποίηση της κινεζικής κοινωνίας στα υψηλότερα επίπεδα.

«Η ηγεσία της Apple και της Intel έχει συναντηθεί πολλές φορές με κορυφαία στελέχη του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών (MIIT), μιας κορυφαίας κινεζικής κρατικής οντότητας που είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή της στρατηγικής του Πεκίνου για τη συγχώνευση στρατιωτικού και πολιτικού τομέα, η οποία διοχετεύει τις τεχνολογικές καινοτομίες που αναπτύσσονται ή αποκτώνται στον ιδιωτικό τομέα προς τον κινεζικό στρατό», αναφέρει η έκθεση.

Η συγχώνευση στρατιωτικού-πολιτικού τομέα αναφέρεται σε μια στρατηγική κατά την οποία ολόκληρη η κοινωνία κινητοποιείται για να συμμετάσχει στη «μεγάλη αναζωογόνηση» του κινεζικού έθνους με τον εκσυγχρονισμό της στρατιωτικής πτέρυγας του ΚΚΚ, του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA).

Στο πλαίσιο της στρατηγικής, ενθαρρύνεται όλη η πολιτική τεχνολογική ανάπτυξη να εξυπηρετεί και στρατιωτική λειτουργία.

Αυτό αποτελεί πραγματικό πρόβλημα για κάθε εταιρεία που ασχολείται με την ανάπτυξη τεχνολογίας ή την έρευνα στην Κίνα.

Για τις εταιρείες που συνεργάζονται σκόπιμα για την ανάπτυξη τεχνολογιών με στρατιωτικές εταιρείες, ωστόσο, η απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και για τις κινεζικές πολιτικές ελευθερίες, είναι κάτι πιο σοβαρό.

Οι συνεργασίες και οι δεσμεύσεις με οντότητες του κινεζικού καθεστώτος που υποστηρίζουν τον PLA και τις κρατικές προσπάθειες επιτήρησης, ωστόσο, δεν είναι καθόλου σπάνιες, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στην έκθεση.

Επισκέπτες φαίνονται στο περίπτερο της Intel κατά τη διάρκεια της έκθεσης και του συνεδρίου China Digital Entertainment Expo and Conference, επίσης γνωστού ως ChinaJoy, στη Σαγκάη της Κίνας, στις 30 Ιουλίου 2021. (Aly Song/Reuters)

 

Για παράδειγμα, η Intel προμηθεύει, επενδύει και συμμετέχει σε τεχνολογική συνεργασία με την κινεζική εταιρεία σχεδιασμού επεξεργαστών και τσιπ Lanqi Technology, στην οποία επενδύει σε μεγάλο βαθμό η China Electronics Corporation, μια κρατική αμυντική εταιρεία που το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει ως στρατιωτική οντότητα. Η Intel συμμετείχε επίσης σε ένα κοινό έργο ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Lanqi για την ανάπτυξη επεξεργαστών υψηλής απόδοσης.

«Ο παγκόσμιος αντιπρόεδρος της Intel παρευρέθηκε στην υπογραφή [της συμφωνίας], όπως και ο πρόεδρος και ο γραμματέας του κόμματος [του ΚΚΚ] της China Electronics», αναφέρει η έκθεση.

Η Intel πραγματοποίησε επίσης στο παρελθόν έρευνα με μια εταιρεία με σύμβαση για την παροχή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στον PLA.

«Η έκθεση της Intel υπερβαίνει την έκθεση άλλων εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα σε αυτή την προσπάθεια», αναφέρει η έκθεση.

«Η Intel επενδύει σε κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και στρατιωτικής-πολιτικής σύντηξης, τροφοδοτώντας τις ενδεχομένως τόσο με κεφάλαια όσο και με πρόσβαση στην τεχνολογία», προστίθεται στην έκθεση.

«Η Intel δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να περιορίσει ή να τερματίσει αυτές τις προβληματικές σχέσεις».

Μια πινακίδα της General Electric κατά τη διάρκεια της China International Import Expo στη Σαγκάη στις 6 Νοεμβρίου 2018. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγόρησαν δύο Κινέζους για κλοπή πληροφοριών που σχετίζονται με την τεχνολογία τουρμπίνων της GE προς όφελος του κινεζικού καθεστώτος. (Aly Song/Reuters)

 

Παρομοίως, η GE διαπιστώθηκε από την έκθεση ότι είχε συνάψει τεχνολογικές συνεργασίες με βασικούς παράγοντες σε όλο το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα της ΛΔΚ.

«[Οι] συμπράξεις της GE φαίνεται να περιλαμβάνουν την ανταλλαγή τεχνολογίας, μεταξύ άλλων με βασικούς παράγοντες του κινεζικού στρατού, της στρατιωτικής-πολιτικής σύντηξης και του συστήματος επιτήρησης», αναφέρει η έκθεση.

Μεταξύ αυτών των παικτών είναι η κρατική αμυντική εταιρεία Aviation Industry Corporation of China, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Ηνωμένων Πολιτειών ως στρατιωτική οντότητα, και ο όμιλος Harbin Electric Group. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Harbin διατηρεί ένα ειδικό τμήμα στρατιωτικής-πολιτικής σύντηξης που επικεντρώνεται στην παροχή τεχνολογίας στροβίλων στον PLA.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η GE διατηρεί το 51% των μετοχών της σε κοινή επιχείρηση παραγωγής τουρμπίνων με την Harbin: Η General Electric-Harbin Power-Nanjing Turbine Energy Service.

«Αυτές οι συνεργασίες έχουν … παραχωρήσει σε κινεζικούς παίκτες που συνδέονται με στρατιωτικές δραστηριότητες θέσεις μόχλευσης στις αλυσίδες εφοδιασμού της GE, κρίσιμες τόσο για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής όσο και για την παραγωγική της βάση», αναφέρει η έκθεση.

«Και οι δραστηριότητες και οι συνεργασίες της GE στην Κίνα την εκθέτουν συστηματικά σε κινδύνους που σχετίζονται με την καταναγκαστική εργασία και άλλες θηριωδίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα».

Το Innovation Hub της Microsoft, ένα ερευνητικό κέντρο που επικεντρώνεται στην τεχνητή νοημοσύνη, εν τω μεταξύ, μετρά μεταξύ των μελών του την China Telecom, έναν κρατικό γίγαντα τηλεπικοινωνιών του οποίου η άδεια λειτουργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακλήθηκε το 2021 λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Microsoft ξεκίνησε επίσης συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας με άλλες εταιρείες που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εντοπίσει ως συνδεδεμένες με τον κινεζικό στρατό ή ως αλλιώς υπό εξέταση για εξαγωγικούς περιορισμούς.

Υποκρισία στο εσωτερικό, αυταρχισμός στο εξωτερικό

Σίγουρα, το έχει κανείς επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κίνα σημαίνει ότι κινδυνεύει όλο και περισσότερο. Πολλαπλοί κινεζικοί νόμοι και οργανισμοί υπάρχουν για να συλλέγουν ιδιόκτητα δεδομένα και να τα χρησιμοποιούν για το ΚΚΚ, καθώς το ΚΚΚ θεωρεί τα ίδια τα δεδομένα ως «εθνικό πόρο».

Η έκθεση της VoC είναι προσεκτική στο να σημειώσει, ωστόσο, ότι δεν θα έπρεπε να υποθέσει κανείς ότι απλώς και μόνο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα είναι λάθος. Αντίθετα, οι συντάκτες της ενθαρρύνουν τους αναγνώστες να εστιάσουν στην ηθική διγλωσσία στην οποία επιδίδονται ορισμένες εταιρείες, υπερασπιζόμενες τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στις κατασταλτικές τεχνολογίες ενός αυταρχικού καθεστώτος.

«Οι αμερικανικοί εταιρικοί παράγοντες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να λένε ένα πράγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ κάνουν (και λένε) κάτι διαφορετικό στην Κίνα», αναφέρει η έκθεση.

«Αυτή η υποκρισία είναι ιδιαίτερα κραυγαλέα όταν πρόκειται για την ψηφιακή ιδιωτικότητα: Εταιρείες όπως η Apple, η Amazon, η Dell και η Intel που δίνουν έμφαση στην ασφάλεια των πληροφοριών στις ΗΠΑ συμμορφώνονται επίσης με τις κινεζικές κανονιστικές απαιτήσεις για την αποθήκευση και τον χειρισμό δεδομένων».

«Αυτό θέτει σε κίνδυνο τις πληροφορίες, και συνεπώς την ασφάλεια, των χρηστών στην Κίνα που αντιτίθενται στο καθεστώς, καθώς και των παγκόσμιων χρηστών».

Η Epoch Times ζήτησε σχόλια από τις GE, Intel και Microsoft.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε