Τετάρτη, 07 Ιούν, 2023
Αεροφωτογραφία της πόλης των Λουτρών Αιδηψού και του κόλπου της Β. Εύβοιας (Ευγενική χορηγία του Γιώργου Τσούτσικα)

Άποψη – Ένα σχέδιο βοήθειας στην Βόρειο Εύβοια

Του Βεργή Ευστάθιου

Η υποκειμενικότητα και οι προσωπικές απόψεις- προτιμήσεις είναι διαφορετικές για τον καθένα, άρα δεν μπορούμε  να ευχαριστήσουμε τους άλλους όταν εκφέρουμε μια γνώμη με γνώμονα αυτό. Προβάλω μια άποψη μου όχι για να την επιβάλλω αλλά για να εμπνεύσω προς πάσα εποικοδομητική κατεύθυνση.

Η βόρεια Εύβοια χρειάζεται ένα νόμιμο σφαγείο.

Από τότε που τα υγειονομικά πρότυπα από την Ε.Ε. αυξήθηκαν, σε συνδυασμό με την επέλαση του εισαγόμενου κρέατος, της κρίσης και με την ιδιομορφία της περιοχής που είναι αποκομμένη ουσιαστικά από τα μεγάλες πόλεις ενώ είναι στο κέντρο της Ελλάδας λόγω του οδικού δικτύου κυρίως και γενικότερα της έλλειψης υποδομών, το κόστος παραγωγής έγινε ασύμφορο και οι περισσότεροι ζωοτρόφοι «χάλασαν» τα ζώα τους. Οι άλλοτε μεγάλοι οικονομικά δήμοι παρήκμασαν και η φωτιά ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Ένας πρωτογενής τομέας -για τους κατοίκους της Β. Ευβοίας- αδύναμος αν εξαιρέσεις τα σύκα της περιοχής πλέον.

Αεροφωτογραφία στην ευρύτερη περιοχή της Β. Εύβοιας (Ευγενική χορηγία του Γιώργου Τσούτσικα)

 

Τα ιαματικά λουτρά της πόλης της Αιδηψού (Ευγενική χορηγία του Γιώργου Τσούτσικα)

 

Κι όμως υπάρχει λύση, αυτός ο εγκαταλελειμμένος παράδεισος επί γης, των 1000 τ. χλμ. με τα δάση τον κάμπο τα βουνά και τις ακτογραμμές, να αποκτήσει γερές ρίζες στην οικονομία του. Μόνο ο τουρισμός δεν είναι η λύση, είδαμε τα τελευταία χρόνια πόσο ευάλωτος είναι σε εξωτερικές εξελίξεις.

Ένα σφαγείο στην περιοχή θα έκανε συμφέρον για ένα παράγωγο χοίρων να ασχοληθεί ξανά. Θα βοηθούσε την ανεργία μας και το δημογραφικό ισοζύγιο μας.

Υπάρχει και κάτι άλλο που θα μπορούσε να γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση και θα ήταν καινοτόμο και ανταγωνιστικό. Οι παραγωγοί Σύκων της περιοχής μας οι περισσότεροι το ξέρουν ήδη.

Ταΐζοντας σύκα (ποπ ταξιάρχη) το χοιρινό, δίνει μια μοναδική γεύση που το καθιστά διαφορετικό από μια κοινή χοιρινή μπριζόλα. αυτή η τεχνοτροπία μπορεί να προστατευτεί εμπορικά και να διαφημιστεί. Όποιος δοκιμάζει χοιρινό αναθρεμμένο με σύκα ξέρει για τι πράγμα μιλάω και εγκρίνει.

 

«Δοκίμασε και εσύ».

Τα οφέλη είναι πολλαπλά από μια τέτοια ενέργεια για παράδειγμα κάθε φορά που θα διαφημίζεται και θα πωλείται μια μπριζόλα Β. Ευβοίας (αν μπορούμε να την πούμε έτσι), θα διαφημίζεται και η Βόρεια Εύβοια. Θα μιλάμε για ένα «win win situation», πού θα βγαίνει κερδισμένος ο ζωοτρόφος αλλά και τα εστιατόρια της περιοχής, Οι μεταφορές και οι εξαγωγές αλλά και οι ξενοδόχοι μας και γενικότερα ο τουρισμός.

Αεροφωτογραφία στην ευρύτερη περιοχή της Β. Εύβοιας (Ευγενική χορηγία του Γιώργου Τσούτσικα)

 

Αεροφωτογραφία στην ευρύτερη περιοχή της Β. Εύβοιας (Ευγενική χορηγία του Γιώργου Τσούτσικα)

 

Η Βόρεια Εύβοια από ομορφιά δεν υπολείπεται, από συνοχή και οργάνωση μάλλον υστερούσε αν και προσπαθεί φιλότιμα. Με περισσότερα έσοδα ο δήμος, θα μπορούσε να υλοποιήσει βασικές υποδομές και να λύσει παθογένειες που κρατάνε την περιοχή από το να ανέβει στο επόμενο επίπεδο και τελικά να καλλιεργήσει ένα παγκόσμιο ισορροπημένο και ακλόνητο «brand name».

Με πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, με την τεράστια βιοποικιλότητα, με αρχαίες ιαματικές πηγές, με ακτογραμμές σε ανατολή βορά, δύση και νότο, στο Αιγαίο και τον Ευβοϊκό.

Με …με…με

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν, κάποτε η ντομάτα Ιστιαίας ήταν νούμερο ένα στις λαϊκές της Αθήνας. Τι συνέβη και αυτό άλλαξε;

Τα τελευταία 12 χρόνια πολλοί νέοι και νέες μας αναγκάστηκαν να φύγουν από τον δήμο και κάποιοι από την χώρα. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και πλέον η Β. Εύβοια πρέπει και μπορεί να γίνει μια ρεαλιστική και υποσχόμενη λύση και επιλογή για τους νέους.

Τους το οφείλουμε.

Το περασμένο καλοκαίρι η Β. Εύβοια έγινε γνωστή και συζητάμε για αυτήν, βγήκαν στην φόρα προβλήματα και αναζητήθηκαν λύσεις. Ελπίζω η μία περιοχή να μαθαίνει από την άλλη σε κάθε ευκαιρία.

Ο Βεργής Ευστάθιος είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε