Ανάλυση ειδήσεων
Μετά από ένα κύμα εκκαθαρίσεων υψηλού επιπέδου, η στρατιωτική ηγεσία της Κίνας έχει πρόσφατα δει ανεξήγητες απουσίες, ακόμη και φήμες για αυτοκτονία.
Ειδικοί λένε ότι μια εσωτερική καταστολή «κατά της διαφθοράς» άλλαξε πορεία μετά τον Ιούλιο του 2024, σηματοδοτώντας ότι ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ μπορεί να χάνει τον έλεγχο της στρατιωτικής εξουσίας. Ένας αξιόπιστος εμπιστευτικός άνθρωπος αποκάλυψε επίσης βάναυσες μεθόδους βασανιστηρίων που χρησιμοποιήθηκαν πίσω από τα κάγκελα, οι οποίες φέρεται να οδήγησαν ορισμένους κρατούμενους αξιωματικούς στην αυτοκτονία — περιπτώσεις που δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ επίσημα.
Από τα μέσα του 2023, περισσότεροι από δώδεκα κορυφαίοι στρατηγοί —μεταξύ των οποίων δύο διαδοχικοί υπουργοί Άμυνας— απομακρύνθηκαν ή ερευνήθηκαν. Άλλα περιστατικά υψηλού προφίλ περιελάμβαναν την σαρωτική εκκαθάριση της ηγεσίας της Πυραυλικής Δύναμης από το καλοκαίρι του 2023 έως τον Αύγουστο του 2024 και την αναστολή του μέλους της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής (ΚΣΕ) Μιάο Χουά τον Νοέμβριο του 2024 για «σοβαρές παραβιάσεις πειθαρχίας».
Πιο πρόσφατα, ο στρατηγός Χε Γουεϊντόνγκ, αντιπρόεδρος της ΚΣΕ, απουσιάζει εμφανώς από δημόσιες εκδηλώσεις από τα μέσα Μαρτίου. Η σιωπή του οδήγησε σε εκτεταμένες εικασίες στις αρχές Μαΐου ότι αυτοκτόνησε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση — αν και δεν έχει εκδοθεί επίσημη επιβεβαίωση.
Η Epoch Times δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα αναφορές σχετικά με την φερόμενη αυτοκτονία του Χε Γουεϊντόνγκ.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Epoch Times, ο σχολιαστής επικαιρότητας Τανγκ Τζινγκγιουάν δήλωσε ότι όλες οι πρόσφατες στρατιωτικές εκκαθαρίσεις έχουν στοχεύσει αποκλειστικά τους συμμάχους του Σι, ενώ μέλη άλλων παρατάξεων έχουν παραμείνει ανέγγιχτα. Υποστήριξε ότι ο Στρατηγός Τζανγκ Γιοουσιά, αντιπρόεδρος της ΚΣΕ, με την υποστήριξη των πρεσβυτέρων του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενορχηστρώνει μια εκκαθάριση της παράταξης του Σι.
Βετεράνος του Σινοβιετναμέζικου Πολέμου του 1979, ο Τζανγκ Γιοουσιά, 74 ετών, είναι ένας από τους λίγους πρίγκιπες με πραγματική πολεμική εμπειρία — μια διάκριση που του έχει χαρίσει σεβασμό τόσο στον κινεζικό στρατό όσο και στα ανώτερα κλιμάκια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ).
Ο όρος «Πρίγκιπες» αναφέρεται στους απογόνους των κορυφαίων επικεφαλής του ΚΚΚ, πολλοί από τους οποίους θεωρούνταν ιδρυτικές προσωπικότητες της κομμουνιστικής Κίνας και έπαιξαν βασικούς ρόλους στην επανάσταση και στα πρώτα χρόνια του καθεστώτος.
Το ισχυρό υπόβαθρο του Τζανγκ Γιοουσιά του επιτρέπει να αντιταχθεί στην εξουσία του Σι Τζινπίνγκ, ειδικά αν αντιλαμβάνεται την εκστρατεία κατά της διαφθοράς ως απειλή. Η εκστρατεία έχει ήδη παγιδεύσει ορισμένους από τους πρώην υφισταμένους του, συμπεριλαμβανομένων των εκκαθαρισμένων πρώην υπουργών Άμυνας, Λι Σανγκφού και Γουέι Φενγκχέ.
Ο Κινέζος αντιφρονούντας Γιουάν Χονγκμπίνγκ, με έδρα το Σίδνεϊ, επικαλούμενος πηγή από μέσα, δήλωσε στην εφημερίδα Epoch Times στις 20 Μαΐου ότι ο Στρατηγός Τζανγκ Σενγκμίνγκ, ο κορυφαίος αξιωματούχος κατά της διαφθοράς στον στρατό, ήταν αυτός που ηγήθηκε της σειράς εκκαθαρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των πρώην υπουργών Άμυνας, της Πυραυλικής Δύναμης και της Στρατηγικής Δύναμης Υποστήριξης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΛΑΣ).
Ο Τζανγκ Σενγκμίνγκ θεωρείται ευρέως ότι συνδέεται με τον Τζανγκ Γιοουσιά, με τους δύο να έχουν αναπτύξει στενή σχέση μέσω των επικαλυπτόμενων ρόλων τους στον στρατό και των κοινών διασυνδέσεων.
Ο σχολιαστής επικαιρότητας Λι Λινγί σημείωσε ότι εάν ο Τζανγκ Σενγκμίνγκγκ ηγείται πράγματι της συνεχιζόμενης εκκαθάρισης, αυτό θα έδειχνε περαιτέρω ότι η επιρροή του Σι στη στρατιωτική εξουσία αποδυναμώνεται, με τις αποφάσεις προσωπικού να εμπίπτουν ολοένα και περισσότερο στον έλεγχο του Τζανγκ Γιοουσιά.
Ο Γιουάν, πρώην καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, δήλωσε προηγουμένως στην Epoch Times, επικαλούμενος την ίδια πηγή από μέσα, ότι ο Σι είχε σκοπό να διαδεχθεί τον Μιάο Χουά, διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Εργασίας της ΚΣΕ, στη θέση του αντιπροέδρου της ΚΣΕ. Ωστόσο, η φερόμενη «πολιτική απιστία» του Μιάο οδήγησε στην απογοήτευση του Σι.
Ο εσωτερικός άνθρωπος — μια καλά τοποθετημένη πηγή εντός του ΚΚΚ — αποκάλυψε ότι κατά την κράτησή του, ο Μιάο παρείχε πληροφορίες που εμπλέκουν περισσότερους από 1.300 στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 100 στρατηγών, πολλοί από τους οποίους είχαν διοριστεί από τον Σι.
Σύμφωνα με τον εσωτερικό άνθρωπο, ο Σι ήταν βαθιά συγκλονισμένος από τις αποκαλύψεις του Μιάο, με αποτέλεσμα τα μαλλιά του να «γκριζάρουν εν μία νυκτί».
Η πηγή περιέγραψε επίσης σκληρές μεθόδους ανάκρισης που χρησιμοποιούνται από το ΚΚΚ, συμπεριλαμβανομένης της στέρησης ύπνου και της απομόνωσης σε κελιά «σαν φέρετρο» — συνθήκες που φέρεται να έχουν οδηγήσει ορισμένους αξιωματούχους να επιλέξουν την αυτοκτονία αντί να υπομείνουν τα βασανιστήρια και την ταπείνωση.
Αντλώντας πληροφορίες από την πηγή του, ο Γιουάν περιέγραψε περαιτέρω το κελί «σαν φέρετρο» ως «εντελώς σκοτεινό, με μόνο ένα μικρό στρογγυλό φεγγίτη στην οροφή μέσω του οποίου πέφτει φαγητό στον κρατούμενο κάθε μέρα».
«Ο χώρος έχει πράγματι μέγεθος σαν φέρετρο και όλες οι σωματικές λειτουργίες λαμβάνουν χώρα στον ίδιο στενό χώρο, όπου ένα απλό κανάλι αποστράγγισης διασχίζει το πάτωμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που κρατούνται σε τέτοιες συνθήκες φέρεται να καταρρέουν και να ομολογούν τα πάντα μέσα σε μια εβδομάδα».
Δεδομένων αυτών των σκληρών συνθηκών, ο Γιουάν πρότεινε ότι η αναφερόμενη αυτοκτονία του Χε Γουεϊντόνγκ είναι εύλογη.
Ο Τζόου Γκουογκάνγκ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος που αυτομόλησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε δηλώσει προηγουμένως στην κινεζική έκδοση της Epoch Times ότι πολλοί αξιωματούχοι καταδικάζονται σε θάνατο κάθε χρόνο, αλλά αυτές οι περιπτώσεις δεν δημοσιοποιούνται ποτέ.
Ο Γιουάν πρόσθεσε ότι ολόκληρος ο στρατός βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κατάσταση αναταραχής, με διάχυτο φόβο μεταξύ των αξιωματικών.