Παρασκευή, 02 Ιούν, 2023
Ο Χάντερ Μπάιντεν περπατά προς το Marine One έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον στις 22 Μαΐου 2021. (Brendan Smialowski/AFP μέσω Getty Images)

Εταιρεία στην οποία είχε επενδύσει ο Χάντερ Μπάιντεν συνδέεται με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ΚΚ Κίνας

Ο Χάντερ Μπάιντεν, ο δεύτερος γιος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κάποτε κατείχε μερίδιο σε κινεζική εταιρεία με δεσμούς με ανώτερα κομματικά στελέχη του κινεζικού καθεστώτος, σύμφωνα με emails που έλαβε πρόσφατα το Fox Business.

Σύμφωνα με ένα email του Μαρτίου 2017 που του εστάλη από τον επιχειρηματικό του συνεργάτη Έρικ Σουερίν, η εταιρεία του Χάντερ, Rosemont Seneca Thornton, επένδυσε στον όμιλο Harves Century Group με έδρα την Κίνα—συμπεριλαμβανομένου μεριδίου 5% στην Harves Amusement Parks και ιδιοκτησίας στην Harves Sports and Entertainment . Δεν είναι σαφές εάν ο Χάντερ έχει ακόμα κάποια επένδυση στον όμιλο.

Ο Όμιλος Harves Century εδρεύει στη Σενγιάνγκ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Λιαονίνγκ της βορειοανατολικής Κίνας και έχει μια θυγατρική στις ΗΠΑ με την ονομασία Harves με έδρα την Ουάσιγκτον, DC. Η Harves περιγράφει τον εαυτό της στον ιστότοπό της ως μια εταιρεία που παρέχει «μοναδικές εμπειρίες που συνδυάζουν αθλήματα, ψυχαγωγία, τέχνη, φαγητό, μουσική και μόδα», και είναι συνεργάτης τόσο του NBA όσο και της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Manchester United.

Σύμφωνα με το Fox, ο Harves Century Group υποστηρίζεται από την κρατική  τράπεζα China Development. Ο ιστότοπος του Ομίλου ονομάζει την Σάο Τζινγκλάν ως πρόεδρό του.

Οι δεσμοί του ομίλου με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) αποκαλύφθηκαν σε άλλο email που έλαβε το Fox. Το email δείχνει ότι η Σάο είναι η μητέρα του Τζανγκ Μπο και ο πεθερός του Τζανγκ είναι ο Λιου Τσιγκουί, ο οποίος ήταν κυβερνήτης της επαρχίας Χαϊνάν της Κίνας από το 2015 έως το 2017 και γραμματέας του κόμματος της επαρχίας από το 2017 έως το 2020.

Ο Λιου Τσιγκουί είχε μια μακρά πολιτική καριέρα στην Κίνα, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1980, κατέχοντας διαφορετικές κομματικές θέσεις στην επαρχία Φουτζιάν της νότιας Κίνας. Από το 2012 έως το 2017, ήταν επίσης μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κινεζικού καθεστώτος, η οποία είναι επιφορτισμένη με την επιλογή μελών του ΚΚΚ για να συμμετάσχουν στο 25μελές Πολιτικό Γραφείο, το πιο ισχυρό όργανο λήψης αποφάσεων στην Κίνα.

Επί του παρόντος, ο Λιου Τσιγκουί είναι ένας από τους υποδιευθυντές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο νομοθετικό σώμα της Κίνας, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο.

Το δεύτερο email στάλθηκε στον Χάντερ το 2015 από τον Φράνσις Πέρσον, ο οποίος ήταν πρώην βοηθός του Τζο Μπάιντεν όταν ο τελευταίος ήταν γερουσιαστής και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Το 2016, ο Πέρσον έχασε στις βουλευτικές εκλογές του 2016 από τον τότε βουλευτή Μικ Μουλβάνεϊ.

Σύμφωνα με το LinkedIn, ο Πέρσον ήταν πρόεδρος της Harves από το 2015 έως το 2018, κατά τη διάρκεια του οποίου «βοήθησε στη δημιουργία του Ομίλου Harves [Century] με έδρα την Ουάσιγκτον, DC». Τώρα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Harves Global Entertainment.

Όσο για τον Τζανγκ, είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Harves από τον Φεβρουάριο του 2014 και περιγράφει την εταιρεία ως «οικογενειακή επιχείρηση», σύμφωνα με το LinkedIn.

Η σύνδεση του Τζανγκ με το κινεζικό καθεστώς ήταν επίσης εμφανής σε ένα αρχείο του 2013 για την καταγραφή ξένων πρακτόρων (FARA) (pdf), το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Fox. Το αρχείο όριζε τον Τζανγκ ως «ξένο εντολέα» για τη σχέση του με τον Λιού Γκουοτσιάνγκ, ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή αντιπρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λιαονίνγκ της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού (CPPCC), ενός πολιτικού συμβουλευτικού σώματος.

Ο Λιού Γκουοτσιάνγκ είχε μια μακρά πολιτική σταδιοδρομία στην επαρχία Λιαονίνγκ πριν από τη συνταξιοδότησή του το 2017. Ήταν αντικυβερνήτης της επαρχίας από το 2001 έως το 2013. Τέθηκε υπό κομματική έρευνα για διαφθορά τον Ιούλιο του 2020 και στη συνέχεια αποβλήθηκε από το Κόμμα τον Ιανουάριο 2021.

Στις 17 Ιανουαρίου, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας ανέφεραν ότι ο Λιού Γκουοτσιάνγκ έλαβε πάνω από 350 εκατομμύρια γιουάν (περίπου 55 εκατομμύρια δολάρια) σε δωροδοκία από το 2006 έως το 2020.

Άλλα email δείχνουν ότι ο Πέρσον και ο Ζενγκ συναντήθηκαν με τον Χάντερ και τον Σουέριν στην Ουάσιγκτον «σε πολλές περιπτώσεις», έγραψε το Fox. Σε ένα email του 2016, ο Χάντερ αποκάλεσε τον Τζενγκ «καλό φίλο και συνάδελφο».

Σε ένα email του 2016 που έλαβε το Fox ο Σουέριν  αναφέρει στον Τζανγκ για την επέκταση του NBA στην Κίνα.

«Εάν η επαρχία Λιαονίνγκ μπορεί να αποκτήσει ένα από αυτά τα στάδια, θα ήταν μεγάλη βοήθεια στις προσπάθειές σας να αποκτήσετε περισσότερο περιεχόμενο σχετικό με το NBA στη Λιαονίνγκ», ανέφερε το email, σύμφωνα με το Fox.

Τον Νοέμβριο του 2020, το NBA China, ένας ξεχωριστός επιχειρηματικός βραχίονας του NBA, και η Harves εξέδωσαν ένα κοινό δελτίο τύπου (pdf) ανακοινώνοντας τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη κέντρων ψυχαγωγίας με θέμα το NBA στην Κίνα.

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Harves, σχεδιάζει να ανοίξει έξι κέντρα ψυχαγωγίας με θέμα το ΝΒΑ σε ολόκληρη την Κίνα, με το πρώτο να ανοίγει έως το 2022», αναφέρει το αρχείο.

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, το πρώτο κέντρο πρόκειται να ανοίξει στο Σουτζού, μια πόλη κοντά στη Σαγκάη.

Οι επιχειρηματικές συναλλαγές του Χάντερ Μπάιντεν βρίσκονται εδώ και καιρό υπό έρευνα. Τον Σεπτέμβριο του 2020, μια έκθεση της Γερουσίας διαπίστωσε ότι άρχισε να αναπτύσσει συνδέσμους με Κινέζους υπηκόους ξεκινώντας τουλάχιστον από το 2009, τη χρονιά που συνίδρυσε την Rosemont Seneca Partners.

Σύμφωνα με την έκθεση, αυτές οι οικονομικές σχέσεις «επιταχύνθηκαν όσο ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος και συνεχίστηκαν μετά την αποχώρησή του από την εξουσία».

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Χάντερ Μπάιντεν, Κρις Κλαρκ και η Harves δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό από τον Τύπο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε