Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, μιλά σe επιτροπή του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον στις 11 Ιανουαρίου 2022. (Greg Nash/Pool/AFP μέσω Getty Images)

Φάουτσι: Σχεδόν όλοι θα νοσήσουν από COVID-19

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι στον χώρο της υγείας δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί θα κολλήσουν COVID-19 από την μετάλλαξη Όμικρον, σε αντίθεση με όσα προέβλεπαν λίγο καιρό νωρίτερα.

«Νομίζω ότι από πολλές απόψεις, η Όμικρον, με τον εξαιρετικό, άνευ προηγουμένου βαθμό μεταδοτικότητας, θα βρει τελικά σχεδόν όλους», είπε ο Φάουτσι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Στρατηγικών & Διεθνών Μελετών την Τρίτη.

Ώρες νωρίτερα, η Δρ. Τζάνετ Γούντκοκ, εν ενεργεία επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, εξέφρασε μια παρόμοια άποψη.

«Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να καταλάβουμε αυτό που πραγματικά συμβαίνει αυτή τη στιγμή, το οποίο είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα κολλήσουν COVID», δήλωσε σε επιτροπή του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον.

Τα εμβόλια για τον COVID-19 αρχικά θεωρήθηκαν ως ένας τρόπος για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας), ο οποίος προκαλεί τον COVID-19 και οι αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι ο εμβολιασμός αρκετών ανθρώπων θα οδηγούσε στην ανοσία της αγέλης, μια κατάσταση στην οποία ο ιός θα μειωνόταν σημαντικά ή ακόμα και να εξαλειφόταν.

«Οι ιοί δεν μεταλλάσσονται εάν δεν μπορούν να αναπαραχθούν και μπορούμε αποτρέψουμε την αναπαραγωγή εμβολιάζοντας αρκετούς ανθρώπους, ώστε ο ιός να μην έχει πού να πάει», είχε δηλώσει ο Φάουτσι στο NPR το καλοκαίρι.

Αυτές οι ελπίδες δεν έχουν εκπληρωθεί, κυρίως επειδή τα εμβόλια αποδείχθηκαν ολοένα και πιο αναποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης ακόμη και πριν εμφανιστεί η Όμικρον στην Αφρική στα τέλη Οκτωβρίου.

«Οι δύο δόσεις, δεν είναι αρκετές για την Όμικρον», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σε συνέδριο αυτή την εβδομάδα. «Η τρίτη δόση του υπάρχοντος εμβολίου παρέχει αρκετά καλή προστασία κατά των θανάτων και αξιοπρεπή προστασία από νοσηλεία, αλλά λιγότερο από μόλυνση».

Ένας άντρας προσαρμόζει τη μάσκα ενός αγοριού καθώς φτάνουν σε ένα σχολείο στο Σικάγο, Ιλλ., στις 12 Ιανουαρίου 2022. (Ashlee Rezin /Chicago Sun-Times μέσω AP)

 

Η Όμικρον είναι καλύτερη στο να αποφεύγει την προστασία που παρέχεται από τα εμβόλια και την προηγούμενη νόσηση, ενώ ακόμη και η αποκατάσταση από τις αναμνηστικές δόσεις μειώνεται γρήγορα, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Τα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν προστασία από σοβαρά συμπτώματα, αν και λιγότερο από την μετάλλαξη Δέλτα. Οι αναμνηστικές δόσεις μπορούν να αυξήσουν αυτή την προστασία, αλλά ορισμένες υγειονομικές αρχές προειδοποιούν κατά των δόσεων αυτών λόγω κινδύνων για το ανοσοποιητικό σύστημα των ληπτών.

Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως ο Φάουτσι, αναγνωρίζουν τώρα ότι η εξάλειψη του ιού είναι εκτός συζήτησης και ότι πολλοί Αμερικανοί θα προσβληθούν από την ασθένεια που προκαλεί ο ιός.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να τον εξαλείψουμε», είπε ο Φάουτσι.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τους εμβολιασμούς, προτρέποντας τους μη εμβολιασμένους να κάνουν το εμβόλιο και τους εμβολιασμένους να κάνουν την  αναμνηστική δόση. Ορισμένες ομάδες έχουν ήδη λάβει έγκριση ώστε να λάβουν δύο αναμνηστική δόσεις.

Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού των ΗΠΑ έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Όμικρον από το να εξαπλωθεί στις κοινότητες, μολύνοντας εμβολιασμένους και μη ανεμβολίαστους.

Τα κρούσματα COVID-19 και οι νοσηλείες έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες και οι θάνατοι που αποδίδονται στην ασθένεια έφτασαν τους 1.600 την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας αύξηση περίπου 40 τοις εκατό την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ωστόσο, πολλά κρούσματα που προκαλούνται από την Όμικρον παρουσιάζουν καθόλου ή λίγα συμπτώματα και περίπου οι μισές από τις νοσηλείες με COVID-19 γίνονται για άλλους λόγους, σύμφωνα με στοιχεία από πολλές πολιτείες που δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά αυτόν τον μήνα.

Το ιατρικό προσωπικό περιθάλπει έναν ασθενή με COVID-19 στο δωμάτιο απομόνωσής του στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο Western Reserve Hospital στο Cuyahoga Falls του Οχάιο στις 5 Ιανουαρίου 2022. (Shannon Stapleton/Reuters)

 

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη (pdf) από ερευνητές που εξετάζουν της νοσηλείες από COVID-19 στο Kaiser Permanente της νότιας Καλιφόρνια μετά την εμφάνιση της Όμικρον παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι η μετάλλαξη είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη από την Δέλτα, με κανέναν από τους πάνω από 52.000 ασθενείς με Όμικρον να είναι διασωληνωμένος. Καταγράφηκε ένας μόνο θάνατος και μόλις επτά ασθενείς χρειάστηκαν εντατική θεραπεία.

Με επικεφαλής τον Τζόζεφ Λιούναρντ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, και σε συνεργασία με το CDC, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι λοιμώξεις που πιστεύεται ότι προέρχονται από την Όμικρον «σχετίζονταν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο σοβαρών κλινικών καταληκτικών σημείων και μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο».

Ωστόσο, οι υγειονομικοί υπάλληλοι ανησυχούν για τη χωρητικότητα και το προσωπικό των νοσοκομείων, τα οποία έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του κύματος που οδηγείται από την Όμικρον.

«Η ξαφνική και απότομη αύξηση των κρουσμάτων λόγω της Όμικρον έχει ως αποτέλεσμα πρωτοφανή καθημερινό αριθμό κρουσμάτων, ασθένειες, απουσίες και καταπονήσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψής μας. Ο κίνδυνος νοσηλείας παραμένει χαμηλός, ειδικά μεταξύ των ατόμων που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ωστόσο, η εντυπωσιακή αύξηση των κρουσμάτων, πάνω από 1 εκατομμύριο νέα κρούσματα κάθε μέρα, οδήγησε σε μεγάλο αριθμό συνολικών νοσηλειών», είπε η Δρ. Ροσέλ Ουαλένσκι, διευθύντρια του CDC, στους δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση την Τετάρτη.

Η Ουαλένσκι αναγνώρισε αργότερα ότι οι αξιωματούχοι μελετούν πώς θα μοιάζει ο COVID-19 εάν γίνει ενδημικός, τηρώντας ένα γνωστό σενάριο σχετικά με το πώς οι άνθρωποι μπορούν να αποφύγουν να επιβαρύνουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης: «Εμβολιασμοί και αναμνηστικές δόσεις, χρήση μάσκα σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους και περιοχές υψηλής μετάδοσης… και τεστ προτού βρεθείτε με άλλους».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε