Οι σαλάτες έχουν το προσόν να μη χρειάζονται μεγάλη προετοιμασία ή μαγείρεμα, και ταυτόχρονα να αποτελούν ιδιαίτερα χορταστικά και θρεπτικά γεύματα. Συνδυάζοντας τα λαχανικά με τα φρούτα, ακόμα και με όσπρια ή κρέας, μπορούμε να μετατρέψουμε τη σαλάτα μας σε ένα πλήρες αλλά ανάλαφρο γεύμα.
Σαλάτα με ρεβύθια και σως ξινόμηλο
Υλικά
Μαρούλι (μερικά φύλλα)
1/4 μέτριο λάχανο
1/2 φλυτζάνι σταφίδες
1/2 φλιτζάνι ρεβύθια
1/2 ρόδι
1 ή 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 ξινόμηλα
Μηλόξιδο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
10 – 12 φύλλα δυόσμου
Προετοιμασία
Για τη βινεγκρέτ
Καθαρίστε και κόψτε τα μήλα σε μικρούς κύβους. Φυλάξτε ένα μέρος τους για τη σαλάτα και βάλτε τους υπόλοιπους στο μπλέντερ, μαζί με τον δυόσμο, το λάδι και το μηλόξιδο. Αλατίστε ελαφρά και χτυπήστε τα υλικά μέχρι να γίνουν κρέμα.
Αφήστε τη βινεγκρέτ στο ψυγείο να πήξει. Διατηρείται για αρκετές ημέρες.
Εκτέλεση
Βάλτε το κομμένο λάχανο και το μαρούλι, το κρεμμυδάκι, τις σταφίδες, τους κύβους του ξινόμηλου που φυλάξατε και λίγο αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
Αν έχετε ρεθύθια έτοιμα από την περασμένη μέρα, μπορείς να τα προσθέσετε στη σαλάτα.
Περιχύστε τα λαχανικά με τη βινεγκρέτ, ανακατέψτε καλά και σερβίρετε.
Σαλάτα με πεπόνι
Υλικά
1 μέτριο πεπόνι
3 φλ. baby ρόκα
2 κ.σ. φρέσκια μέντα, ψιλοκομμένη
1/4 κ.γλ. πιπέρι
60 γρ προσούτο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
1/2 φλ. τυρί μοτσαρέλα
βαλσαμικό ξύδι
Εκτέλεση
Kόψτε το πεπόνι στη μέση, αφαιρέστε τα κουκούτσια και κόψτε το σε φέτες.
Καθαρίστε πολύ καλά τη ρόκα και τοποθετείστε τη σε ένα μπολ. Από πάνω βάλτε τις φέτες του προσούτο.
Προσθέστε το κομμένο πεπόνι και τις μπαλίτσες μοτσαρέλα, ραντίστε τη σαλάτα με το βαλσαμικό ξύδι και προσθέστε αλάτι και πιπέρι.