Δευτέρα, 27 Μαρ, 2023
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά στον Λευκό Οίκο, Ουάσινγκτον, 5 Νοεμβρίου 2020. (Evan Vucci/AP Photo)

«Γνωρίζει το Κογκρέσο ότι έτσι αρχίζει ο κομμουνισμός;»: Ο Τραμπ καταδικάζει την αστυνόμευση του ελεύθερου λόγου από την Big Tech

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την παραμονή των Χριστουγέννων, τις ανησυχίες του για την λογοκρισία που επιβάλλουν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας (Big Tech), μία μέρα αφότου έθεσε βέτο σε ένα νομοσχέδιο στρατιωτικών δαπανών, λόγω της αποτυχίας του Κογκρέσου να αφαιρέσει προστασίες ευθύνης για τις εταιρείες κοινωνικών μέσων της Σίλικον Βάλεϊ.

«Το Twitter βάζει μανιωδώς επισημάνσεις, προσπαθώντας σκληρά να καταστείλει ακόμα και την αλήθεια. Απλώς δείχνει πόσο επικίνδυνοι είναι, που καταπνίγουν επίτηδες τον ελεύθερο λόγο. Πολύ επικίνδυνοι για την Χώρα μας. Γνωρίζει το Κογκρέσο ότι έτσι αρχίζει ο κομμουνισμός;» είπε ο Τραμπ σε ανάρτηση στο Twitter το βράδυ της Πέμπτης.

«Cancel Culture [Πολιτισμός Απαξίωσης] στο χειρότερό του. Τερματίστε το Άρθρο 230!» είπε.

Ο Τραμπ και η διοίκησή του έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει τους κινδύνους της μη ισορροπημένης επίβλεψης περιεχομένου που δημιουργούν οι χρήστες στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ισχυριζόμενοι πως οι εταιρείες έχουν συμπεριφορά που περιορίζει τις συντηρητικές απόψεις και καταπνίγει τον ελεύθερο λόγο. Ο πρόεδρος και το υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν προτρέψει το Κογκρέσο να ανακαλέσει τις νομικές προστασίες υπό το Άρθρο 230 του Νόμου Ευπρέπειας Επικοινωνιών του 1996, για εταιρείες που εφαρμόζουν λογοκρισία ή έχουν πολιτική συμπεριφορά.

Το Άρθρο 230 γενικά εξαιρεί τις διαδικτυακές πλατφόρμες από ευθύνη για περιεχόμενο που αναρτάται από τους χρήστες τους, αν και μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για περιεχόμενο που παραβιάζει νόμους ενάντια στην εμπορία ανθρώπων ή προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο νόμος επιτρέπει σε εταιρείες να αποκρύπτουν περιεχόμενο «με καλή πρόθεση» αν το θεωρούν «αισχρό, βρώμικο, εξαιρετικά βίαιο, ικανό πρόκλησης ζημίας, ή με άλλον τρόπο αμφισβητούμενο.» Οι προστασίες ωστόσο, δεν προορίζονταν για υπηρεσίες που πράττουν περισσότερο ως εκδότες και όχι διαδικτυακές πλατφόρμες, είπε ο εξερχόμενος Γενικός Εισαγγελέας Γουίλιαμ Μπαρ σε ομιλία του τον Μάιο.

Κοντά στις εκλογές του Νοεμβρίου και μετά από αυτές, το Twitter αύξησε την αστυνόμευση αναρτήσεων του προέδρου και άλλων χρηστών, λόγω ισχυρισμών εκλογικής απάτης. Σε μια ενημέρωση της 12ης Νοεμβρίου, η εταιρεία κοινωνικών μέσων είπε ότι είχε επισυνάψει ετικέτες, προειδοποιήσεις, και άλλους περιορισμούς σε περίπου 300.000 αναρτήσεις από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου, για περιεχόμενο που κατηγοριοποίησε ως «αμφισβητούμενο και που μπορεί πιθανώς να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα.» Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει περίπου το 0,2 τοις εκατό όλων των αναρτήσεων σχετικών με τις αμερικανικές εκλογές που δημοσιεύθηκαν την ίδια περίοδο.

Μια σειρά αναρτήσεων του Τραμπ που μιλούσαν για εκλογική απάτη επισημάνθηκαν με: «Αυτός ο ισχυρισμός εκλογικής απάτης είναι αμφισβητούμενος.» Για παράδειγμα, το Twitter επισήμανε την ανάρτηση του Τραμπ της 22ας Νοεμβρίου που έλεγε: «Σε ορισμένες αμφίρροπες πολιτείες, υπήρχαν περισσότερες ψήφοι από ψηφοφόρους, και σε μεγάλους αριθμούς. Αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία; Απαγόρευσαν πρόσβαση σε επιβλέποντες της εκλογικής διαδικασίας, ψήφισαν για ανθρώπους που δεν το γνώριζαν, ψεύτικα ψηφοδέλτια, και πολύ περισσότερα. Τέτοια φριχτή συμπεριφορά. Θα νικήσουμε!»

Μετά τις 14 Δεκεμβρίου, ο γίγαντας κοινωνικής δικτύωσης επισυνάπτει το εξής κείμενο σε κάποιες αναρτήσεις: «Εκλογικοί αξιωματούχοι έχουν επικυρώσει τον Τζο Μπάιντεν ως νικητή των Αμερικανικών προεδρικών εκλογών», παρόλο που υπάρχουν νομικές προσφυγές κατά των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020 – αρκετές από τις οποίες έχουν φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο – οι οποίες δεν έχουν ακόμα επιλυθεί.

Την Τετάρτη, ο Τραμπ τήρησε την υπόσχεσή του να σταματήσει ένα νομοσχέδιο στρατιωτικών δαπανών, τον Νόμο Επικύρωσης Εθνικής Ασφαλείας (ΝΕΕΑ), επειδή δεν έγιναν αλλαγές στο άρθρο 230, μεταξύ άλλων λόγων. Χαρακτήρισε επίσης τον νόμο «δώρο» στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και την Ρωσία.

«Δυστυχώς, ο Νόμος δεν περιέχει κρίσιμα μέτρα εθνικής ασφαλείας, περιέχει διατάξεις που δεν σέβονται τους αποστράτους και την στρατιωτική μας ιστορία, και αντιτίθεται σε προσπάθειες της διοίκησής μου να βάλει την Αμερική πρώτη στην εθνική μας ασφάλεια και στις δράσεις εξωτερικής πολιτικής», είπε σε δήλωση της 23ης Δεκεμβρίου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ήταν επίσης ενεργό στην παρότρυνση των βουλευτών να σκεφτούν για αλλαγές σε αυτό που ονόμασε «χωρίς νόημα στο σήμερα» νόμο. Σύστησαν μια σειρά προτάσεων νωρίτερα αυτόν τον χρόνο, που θα περιόριζαν τις ευρείες νομικές προστασίες σε διαδικτυακές πλατφόρμες, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τους γίγαντες τεχνολογίας να αντιμετωπίσουν το παράνομο υλικό ενώ επιβλέπουν το περιεχόμενο υπεύθυνα.

Προέτρεψε επίσης τους βουλευτές να σκεφτούν να προτείνουν μέτρα για την ενημέρωση του άρθρου 230, όταν τον Οκτώβριο το Twitter άρχισε να λογοκρίνει μια σειρά ερευνητικών άρθρων αποκαλύψεων της New York Post, σχετικά με τους ισχυρισμούς επιχειρηματικών συμφωνιών του Χάντερ Μπάιντεν, γιο του Δημοκρατικού προεδρικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν.

«Τα γεγονότα των προσφάτων ημερών κάνουν την μεταρρύθμιση ακόμα πιο επείγουσα», έγραψε ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας Στήβεν Ι. Μπόυντ σε επιστολή (pdf) που απέκτησαν μέσα ενημέρωσης. «Οι σημερινές μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν τεράστια δύναμη επί των διαθέσιμων πληροφοριών και απόψεων των Αμερικανών. Είναι συνεπώς κρίσιμο ότι θα είναι ειλικρινείς και διαφανείς προς τους χρήστες τους σχετικά με το πως χρησιμοποιούν αυτήν την δύναμη. Και όταν δεν είναι, είναι κρίσιμο να μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες.»

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε