Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν μιλά στον Τύπο. (Lillian Suwanrumpha / AFP μέσω Getty Images)

Η Αυστραλία υποστηρίζει την απόφασή της για τερματισμό της συμφωνίας Belt and Road

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν υπερασπίστηκε την απόφασή της να παρέμβει και να ακυρώσει την συμφωνία της Βικτώρια με το Πεκίνο στο πλαίσιο του Belt and Road Initiative (BRI), μετά την επίθεση της η κινέζικης πρεσβείας χαρακτηρίζοντας την κίνηση «παράλογη και προκλητική».

Η οικοδεσπότης της ABC AM Σάμπρα Λέιν είπε στην Πέιν ότι θα πρέπει να είναι αφελής για να σκεφτεί ότι το Πεκίνο δεν θα ανταποδώσει, λαμβάνοντας υπόψη τους διάφορους δασμούς και τα προβλήματα στις εισαγωγές που επέβαλε το κινεζικό καθεστώς σε κρασί, κριθάρι, βόειο κρέας, θαλασσινά, άνθρακα και ξυλεία κατά το τελευταίο έτος.

H Πέιν είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξει προσδοκία για αντίποινα από το Πεκίνο, λέγοντας ότι το πρόγραμμα εξωτερικών σχέσεων δεν στοχεύει καμία χώρα, όπως η Κίνα.

«Νομίζω ότι η Αυστραλία λειτουργεί προς το εθνικό μας συμφέρον, είμαστε πολύ προσεκτικοί και πολύ ενσυνείδητοι σε αυτήν την προσέγγιση», είπε την Πέμπτη.

H Πέιν είπε ότι το πρόγραμμα αφορούσε τη διασφάλιση συνοχής σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης σε ολόκληρη τη χώρα όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις.

Εξετάστηκαν περίπου 1.000 ρυθμίσεις, αλλά μέχρι στιγμής, οι μόνες τέσσερις που θεωρήθηκαν ασύμφωνες με τις εξωτερικές πολιτικές της Αυστραλίας ήταν μεταξύ της πολιτείας της Βικτωριανού, με κυβερνήτη τον Ντάνιελ Άντριου, και της Κίνας, του Ιράν και της Συρίας.

«Αυτές είναι οι πρώτες ειδοποιήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος. Φυσικά, δεν αφορούν μόνο την Κίνα», είπε η Πέιν.

Η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Αυστραλία ζητά από τον κόσμο να σεβαστεί τον ρόλο της στην λήψη αποφάσεων, λέγοντας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα απομακρυνθεί από τις αρχές της σχετικά με την προστασία και την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των συμφερόντων της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τους νέους νόμους, που τέθηκαν σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2020, οι πολιτείες, οι περιοχές, οι τοπικές κυβερνήσεις και τα δημόσια πανεπιστήμια της Αυστραλίας πρέπει να ενημερώσουν το υπουργείο Εξωτερικών για τις υπάρχουσες και προτεινόμενες συμφωνίες με το εξωτερικό.

Ο πρώην Πρόεδρος του εργατικού κόμματος Μπιλ Σόρτεν, ο οποίος στο παρελθόν είχε υποστηρίξει την συμμετοχή της Βικτόρια στο BRI, συμφώνησε τώρα ότι η κυβέρνηση Μόρισον έχει λάβει τη σωστή απόφαση.

«Ούτε εμείς θα υπογράφαμε την συμφωνία αν ήμασταν κυβέρνηση», δήλωσε ο Σόρτεν στην εκπομπή Nine’s Today την Πέμπτη.

Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μόρισον έπρεπε να πάρει τον έλεγχο των σχέσεων της Αυστραλίας με το Πεκίνο, σημειώνοντας ότι η χώρα είχε γίνει περισσότερο εξαρτημένη από την Κίνα.

Ο Σόρτεν πρότεινε περισσότερη διαφοροποίηση του εμπορίου, λέγοντας: «Έχουμε συναλλαγές και με άλλες χώρες, όχι μόνο με την Κίνα».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε