Τρίτη, 07 Φεβ, 2023
Αυτό το καρέ χωρίς ημερομηνία από τη σειρά του Fox "The Simpsons", δείχνει τη δημοφιλή οικογένεια κινουμένων σχεδίων να ποζάρει μπροστά από το σπίτι της, από αριστερά, η Lisa, η Marge, η Maggie, ο Homer και ο Bart Simpson. (AP Photo/Fox Broacasting Co.)

Η Disney+ του Χονγκ Κονγκ παραλείπει το επεισόδιο των “Simpsons” στην πλατεία Τιενανμέν

Ένα επεισόδιο της σειράς “The Simpsons” που επικρίνει τη λογοκρισία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) φαίνεται να έχει αφαιρεθεί από το νέο κανάλι streaming της Disney στο Χονγκ Κονγκ.

Το Disney+, το οποίο ξεκίνησε στο Χονγκ Κονγκ αυτόν τον μήνα, διαθέτει όλα τα επεισόδια της σειράς εκτός από το επεισόδιο 12 της 16ης σεζόν, το οποίο μεταδόθηκε για πρώτη φορά το 2005 και κάνει αναφορά στη σφαγή του ΚΚΚ στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.

Στα γεγονότα της 3ης και 4ης Ιουνίου 1989 χάθηκαν δυνητικά εκατοντάδες ή και χιλιάδες αθώες ζωές, αφού το ΚΚΚ διέταξε τα στρατεύματά του να ανοίξουν πυρ κατά των ακτιβιστών που τάσσονταν υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.

Στο παραλειπόμενο επεισόδιο η οικογένεια Σίμσον επισκέπτεται το Πεκίνο και το ταριχευμένο σώμα του πρώην ηγέτη Μάο Τσετούνγκ, τον οποίο ο Χόμερ Σίμσον αποκαλεί “έναν μικρό άγγελο που σκότωσε 50 εκατομμύρια ανθρώπους”.

Οι θαυμαστές της σειράς παρατήρησαν γρήγορα ότι το Disney+ πηγαίνει από το επεισόδιο 11 στο 13, παραλείποντας το επεισόδιο με τίτλο “Goo Goo Gai Pan”, στο οποίο εμφανίζεται μια αστεία πινακίδα μέσα στην πλατεία Τιενανμέν που αναφέρει ότι “σε αυτό το σημείο, το 1989, δεν συνέβη τίποτα”.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο του Χονγκ Κονγκ, οι θεατές μπορούν να έχουν πρόσβαση στο επεισόδιο όταν ενεργοποιήσουν τα εργαλεία παράκαμψης VPN.

Η Epoch Times επικοινώνησε με τη Disney και το Γραφείο της Αρχής Επικοινωνιών του Χονγκ Κονγκ για σχόλια.

Το γεγονός έρχεται εν μέσω κλιμακούμενων ανησυχιών για τη λογοκρισία στο Χονγκ Κονγκ. Τον Ιούνιο του 2020, το Πεκίνο επέβαλε τον σαρωτικό νόμο περί εθνικής ασφάλειας, ο οποίος προβλέπει ότι οι παραβάτες, αν καταδικαστούν, θα μπορούσαν να φυλακιστούν ισόβια. Ο νόμος δίνει στο Πεκίνο την απόλυτη εξουσία να στοχοποιεί άτομα για τυχόν πράξεις απόσχισης, ανατροπής, τρομοκρατίας και σύμπραξης με ξένες δυνάμεις.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, σε εννέα ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από έξι έως δέκα χρόνια, αφού δήλωσαν ένοχοι για τη συμμετοχή τους σε ολονυκτία με κεριά το 2020 για να τιμήσουν τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν.Άλλα τρία άτομα έλαβαν ποινές με αναστολή για την ίδια κατηγορία ότι συμμετείχαν στη μη εξουσιοδοτημένη συγκέντρωση στο πάρκο Βικτώρια της πόλης στις 4 Ιουνίου 2020.

Η συνήθως ετήσια εκδήλωση απαγορεύτηκε το 2020 και το 2021 από την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, η οποία επικαλέστηκε ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού του ΚΚΚ, ωστόσο χιλιάδες κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ αψήφησαν την απαγόρευση πέρυσι για να συγκεντρωθούν για την ολονυκτία.

Συμμετέχοντες κρατούν κεριά καθώς συμμετέχουν σε επιμνημόσυνη ολονυκτία στο πάρκο Βικτώρια στο Χονγκ Κονγκ, στις 4 Ιουνίου 2020. (Anthony Kwan/Getty Images)

 

Η ολονυκτία με κεριά στο Χονγκ Κονγκ διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1990 από τη Συμμαχία του Χονγκ Κονγκ για την Υποστήριξη των Πατριωτικών Δημοκρατικών Κινημάτων της Κίνας. Είναι γνωστή ως η μόνη μεγάλης κλίμακας δημόσια συγκέντρωση σε κινεζικό έδαφος για τη μνήμη της σφαγής της πλατείας Τιενανμέν και παραδοσιακά είναι η μεγαλύτερη ολονυκτία του είδους της στον κόσμο.

Πιο πρόσφατα, τον Οκτώβριο, το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (HKU) -το παλαιότερο δημόσιο πανεπιστήμιο στο Χονγκ Κονγκ- διέταξε την απομάκρυνση ενός αγάλματος από την πανεπιστημιούπολη του, το οποίο μνημονεύει τα θύματα της σφαγής της πλατείας Τιενανμέν το 1989.

Η Mimi Nguyen Ly συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε