Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Αστυνομικοί στην πλατεία Τιενανμέν και την Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο της Κίνας, την 1η Οκτωβρίου 2021. (Kevin Frayer/Getty Images)

Η Κίνα επεκτείνει τον νόμο κατά της κατασκοπείας με στόχο ξένες εταιρείες και αντιφρονούντες

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) ψήφισε τον πρόσφατα αναθεωρημένο νόμο κατά της κατασκοπείας, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Η αναθεώρηση έχει επεκτείνει τον ορισμό της κατασκοπείας, καθιστώντας τον ευρύτερο και πιο ασαφή. Παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιστεύουν ότι πρόκειται για κλιμάκωση της καταστολής του κινεζικού λαού και θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω στοχοποίηση ξένων ατόμων και εταιρειών στην Κίνα.

Το νομοθετικό σώμα του καθεστώτος δημοσίευσε τον αναθεωρημένο νόμο στην ιστοσελίδα του στις 26 Απριλίου. Ήταν η πρώτη τροποποίηση από την έκδοση του Νοεμβρίου 2014.

Αστυνομικοί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Πεκίνο της Κίνας, στις 28 Νοεμβρίου 2022. (Bloomberg)

 

Η διεύρυνση του ορισμού της κατασκοπείας στο νόμο έχει προσελκύσει μεγάλη προσοχή από τον έξω κόσμο. Για παράδειγμα, το πεδίο εφαρμογής των αντικειμένων της κλοπής μυστικών επεκτείνεται σε «άλλα έγγραφα, δεδομένα, υλικά και αντικείμενα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα».

Η νέα αναθεώρηση περιλαμβάνει επίσης τη «δημιουργία ενός συστήματος διαχείρισης για βασικές μονάδες καταπολέμησης της κατασκοπείας και ασφάλειας».

Η ανησυχία των ξένων εταιρειών

Η Nikkei, μια ιαπωνική εταιρεία μέσων ενημέρωσης, ανέφερε ότι ο περιορισμός από την Κίνα της διαβίβασης οποιασδήποτε πληροφορίας που σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια βάσει του επικαιροποιημένου νόμου κατά της κατασκοπείας προκάλεσε ανησυχίες ότι το ΚΚΚ εντείνει τη στοχοποίηση ξένων προσώπων και εταιρειών. Ο διευρυμένος νόμος θα οδηγούσε σε αυθαίρετη επιβολή του νόμου, όπως η κράτηση ατόμων χωρίς συγκεκριμένες αποδείξεις.

Ένα στέλεχος του γραφείου της ιαπωνικής Astellas Pharmaceuticals στο Πεκίνο συνελήφθη τον περασμένο μήνα για υποτιθέμενη κατασκοπεία. Το περιστατικό συγκλόνισε την ιαπωνική επιχειρηματική κοινότητα, με ορισμένες εταιρείες να έχουν ήδη επανεκτιμήσει τους κινδύνους των επαγγελματικών ταξιδίων στην Κίνα.

Το κλειστό γραφείο του ομίλου Mintz σε κτίριο γραφείων στο Πεκίνο, στις 24 Μαρτίου. (Photo by Greg Baker/AFP via Getty Images)

 

Οι κινεζικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στο γραφείο της Mintz Group, μιας αμερικανικής εταιρείας ερευνών, στο Πεκίνο τον Μάρτιο και συνέλαβαν πέντε Κινέζους υπαλλήλους.

Η κινεζική αστυνομία είχε μεταβεί στο γραφείο της Bain & Co. στη Σαγκάη, μιας αμερικανικής εταιρείας συμβούλων. Ανέκρινε τους εργαζόμενους εκεί και πήρε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στις 26 Απριλίου.

Ο κ. Χουάνγκ, στέλεχος ξένης εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε στην Epoch Times στις 27 Απριλίου ότι η αναθεώρηση του νόμου του ΚΚΚ κατά της κατασκοπείας μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις εταιρείες και τους εργαζόμενους στους τρεις τύπους επιχειρήσεων.

«Ο πρώτος τύπος είναι εκείνοι των οποίων η επιχείρηση στην Κίνα περιλαμβάνει έρευνα ή εκείνοι που έχουν επιχείρηση αναθεώρησης λογιστικού κεφαλαίου, όπως η Deloitte και άλλες τέσσερις μεγάλες λογιστικές εταιρείες. Μπορεί να έχουν κάποιες ευαίσθητες πληροφορίες. Ο δεύτερος είναι οι εταιρείες που συντάσσουν εκθέσεις ανάλυσης επενδύσεων», δήλωσε. «Ο τρίτος τύπος είναι οι επιχειρήσεις που έχουν συνεργασία ή οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές στην ιατρική βιοτεχνολογία και το λογισμικό στην Κίνα».

Ο Χουάνγκ δήλωσε ότι οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν νόμους περί εθνικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατικούς νόμους, αλλά η Κίνα δεν είναι ένα διεθνές νομικό σύστημα. Αντίθετα, είναι ένα σοσιαλιστικό νομικό σύστημα ασυμβίβαστο με τους περισσότερους διεθνείς νόμους που χρησιμοποιούνται συνήθως στον κόσμο «επειδή οι νομικές πράξεις του ΚΚΚ συχνά παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ξένες εταιρείες, και οι υπάλληλοί τους θα είναι πολύ ανήσυχοι».

Υπερατλαντικοί εκπρόσωποι του China Development Forum, συμπεριλαμβανομένου του Μαρκ Ζούκεμπεργκ, Διευθύνοντος Συμβούλου του Facebook (L), συμμετέχουν σε συνάντηση στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, στις 21 Μαρτίου 2016. (Kenzaburo Fukuhara/Getty Images)

 

Καταστολή των Κινέζων πολιτών

Ο Ντονγκ Γιούγιου, πρώην ανώτερος συντάκτης της επίσημης εφημερίδας της Κίνας, Guangming Daily, συνελήφθη από τις αρχές του Πεκίνου πέρυσι ενώ γευμάτιζε με έναν Ιάπωνα διπλωμάτη και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία. Ο Ντονγκ είχε επικρίνει το κινεζικό καθεστώς σε αρκετές περιπτώσεις. Στις 24 Απριλίου, η οικογένειά του σχολίασε για πρώτη φορά δημόσια την υπόθεση, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί των κινεζικών αρχών ήταν κατασκευασμένοι.

Ο Κινέζος δημοσιογράφος Ντονγκ Γιούγιου μπροστά από το Newman Foundation for Journalism στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, τον Μάιο του 2017. (Οικογένεια Dong μέσω AP)

 

Στις 27 Απριλίου ο δικηγόρος Γιανγκ Μινγκ (ψευδώνυμο), δήλωσε στην Epoch Times ότι ο ορισμός της κατασκοπείας από την Κίνα είναι πολύ ευρύς.

«Τι είναι κατασκοπεία; Αυστηρά μιλώντας, η κατασκοπεία είναι μια πράξη που αποδεικνύεται με στοιχεία ότι κάποιος εκπαιδεύτηκε από έναν εχθρό ή μια εχθρική χώρα ή επωφελήθηκε από αυτήν για να συλλέξει ή να παράσχει πληροφορίες γι’ αυτούς», εξήγησε ο Γιανγκ. «Αλλά στην πραγματικότητα, το ΚΚΚ ορίζει την κατασκοπεία αυθαίρετα. Αν κάνετε μια οικονομική έρευνα ή έχετε μια φωτογραφία μιας στρατιωτικής βάσης στο κινητό σας τηλέφωνο, αν την αναρτήσετε στο διαδίκτυο, το καθεστώς μπορεί να το ορίσει ως κατασκοπεία».

Ο Γιανγκ επισήμανε ότι η εισαγωγή του διευρυμένου νόμου κατά της κατασκοπείας, ο νόμος κατά της τρομοκρατίας και ο νόμος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που το καθεστώς έβγαλε προηγουμένως, είναι «όλα μέσα του ΚΚΚ για να ενισχύσει τη δικτατορία και την παράνομη διακυβέρνησή του, κυρίως για να εκφοβίσει τον απλό λαό».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε