Τρίτη, 07 Φεβ, 2023
Ο Πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι προέτρεψε τους πολίτες να βρουν τις σωστές απαντήσεις, και όχι κομματικές, στα προβλήματα της Αμερικής. (Central Press/Getty Images)

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσιοποιεί σχεδόν 1.500 απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα για τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι

Τα Εθνικά Αρχεία έδωσαν στις 15 Δεκεμβρίου στη δημοσιότητα σχεδόν 1.500 προηγουμένως απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα σχετικά με τη δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι το 1963, τηρώντας την προθεσμία που είχε θέσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Οκτώβριο.

Τα 1.491 έγγραφα δόθηκαν στη δημοσιότητα σύμφωνα με ομοσπονδιακό νόμο που καλεί την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα αρχεία που έχει στην κατοχή της σχετικά με τη δολοφονία Κένεντι. Περιλαμβάνουν απόρρητα τηλεγραφήματα της CIA, εσωτερικά υπομνήματα και άλλα έγγραφα που συνδέονται με τη δολοφονία του Κένεντι στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας, για την οποία συνελήφθη ο ένοπλος Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Ο Όσβαλντ πέθανε στη συνέχεια όταν πυροβολήθηκε περίπου δύο ημέρες αργότερα, σκοτώθηκε από τον ιδιοκτήτη ενός νυχτερινού κέντρου και φερόμενο ως συνεργάτη της μαφίας Τζακ Ρούμπι.

Πολλοί από τους φακέλους ρίχνουν φως στις επισκέψεις του Όσβαλντ στη σοβιετική και κουβανική πρεσβεία και αναφέρουν εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κούβας, καθώς και μια δήλωση του ηγέτη Φιντέλ Κάστρο για πιθανό κίνδυνο για τους ηγέτες των ΗΠΑ «αν βοηθούσαν σε οποιαδήποτε προσπάθεια να καταργηθούν οι ηγέτες της Κούβας».

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν επίσης συζήτηση, τις ημέρες μετά τη δολοφονία, για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Κούβας στη δολοφονία του Κένεντι.

Ένα έγγραφο της CIA με την ένδειξη «Μυστικό» αναφέρει ότι ένα άτομο με το οποίο μίλησε ο δολοφόνος του Κένεντι ήταν ο πρόξενος της σοβιετικής πρεσβείας, ο οποίος είχε διασυνδέσεις με το «τμήμα δολοφονιών» της Κα Γκε Μπε (KGB). Το ζευγάρι συζήτησε τις προσπάθειες του εκτελεστή να αποκτήσει βίζα για να επισκεφθεί τη Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Στις 3 Οκτωβρίου 1963, περισσότερο από ένα μήνα πριν από τη δολοφονία, ο Όσβαλντ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω ενός σημείου διέλευσης στα σύνορα του Τέξας.

Ένα άλλο έγγραφο περιγράφει λεπτομερώς αυτό που λέει ότι ήταν σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης για τη δολοφονία του Κάστρο, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου του 1960 «που περιελάμβανε τη χρήση του εγκληματικού υποκόσμου με επαφές μέσα στην Κούβα».

Δημοσιοποιήθηκε επίσης μια έκθεση σύμφωνα με την οποία Αυστραλοί το 1962 είχαν λάβει μια πληροφορία από έναν άνδρα που ισχυριζόταν ότι υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του Κένεντι. Ο άνδρας ισχυριζόταν ότι ήταν οδηγός σοβιετικών διπλωματών. Ακολούθησε έρευνα, αλλά οι αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πληροφορία δεν ήταν αξιόπιστη.

Τα αρχεία επρόκειτο αρχικά να δοθούν στη δημοσιότητα στις 26 Οκτωβρίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν στις 22 Οκτωβρίου εξέδωσε υπόμνημα στο οποίο ανέφερε ότι η προθεσμία θα μετατεθεί το νωρίτερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, αλλά μόνο για υλικό που θεωρείται «κατάλληλο για δημοσιοποίηση στο κοινό».

Το υπόμνημα πρόσθεσε ότι οι ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούν τη δολοφονία θα δημοσιοποιηθούν τον Δεκέμβριο του 2022. Τουλάχιστον 10.000 έγγραφα παραμένουν μερικώς επεξεργασμένα ή παρακρατημένα.

Σύμφωνα με τη Εθνική Διοίκηση Αρχείων (NARA), η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει σημαντικά τη δυνατότητα ορισμένων υπηρεσιών να εξετάσουν τις υπόλοιπες περικοπές στα έγγραφα. Περισσότερο από το 90% της συλλογής της NARA σχετικά με τη δολοφονία έχει δοθεί πλήρως στο κοινό από τη δεκαετία του 1990, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 250.000 αρχείων.

Η αμερικανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε περαιτέρω παρτίδες μυστικών εγγράφων στο κοινό κατά τη διάρκεια του 2017 και του 2018, αν και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε τελικά να αναβάλει τη δημοσιοποίηση ορισμένων αρχείων για τον Οκτώβριο του 2021 κατόπιν αιτήματος της CIA και του FBI λόγω «ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, την επιβολή του νόμου και τις εξωτερικές υποθέσεις», όπως είπε.

Οι ερευνητές του Τζον Φ. Κένεντι έχουν εκφράσει απογοήτευση για την τελευταία δημοσιοποίηση των εγγράφων, με ορισμένους να λένε ότι τα αρχεία δεν περιέχουν νέες αποκαλύψεις που θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν ριζικά την κατανόηση του κοινού για τα γεγονότα γύρω από τη δολοφονία του Κένεντι.

«Πάντα είναι “η επόμενη φορά”», δήλωσε στο CNN ο Λάρι Σαμπάτο του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, κορυφαίος μελετητής της δολοφονίας, αναφερόμενος στη διαταγή του Μπάιντεν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την οποία τα υπόλοιπα αρχεία δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα τουλάχιστον μέχρι το επόμενο φθινόπωρο.

Ο Λάρι Σναπφ, δικηγόρος και ερευνητής της δολοφονίας, δήλωσε ότι σκοπεύει να καταθέσει αγωγή κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη μη πλήρη δημοσιοποίηση των εγγράφων.

«Θα ζητήσουμε δικαστική εντολή που θα αναγκάζει τον πρόεδρο να δώσει τα υπόλοιπα αρχεία ή να αποκαλύψει τη συγκεκριμένη αναγνωρίσιμη ζημιά που προκαλεί κάθε έγγραφο που ζητείται να μην αποχαρακτηριστεί και πώς αυτή η υποτιθέμενη βλάβη αντισταθμίζει το ισχυρό δημόσιο συμφέρον για την αποδέσμευση αυτών των αρχείων, τα οποία υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχαν δοθεί μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2017», δήλωσε ο Σνάπφ στους δημοσιογράφους σε ηλεκτρονικό μήνυμα την Τρίτη.

Η Επιτροπή Γουόρεν το 1964 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Όσβαλντ ήταν ο μόνος δράστης και μια άλλη έρευνα του Κογκρέσου το 1979 δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τη θεωρία ότι η CIA είχε εμπλακεί. Αλλά άλλες ερμηνείες έχουν επιμείνει.

Το Associated Press και ο Ιβάν Πεντσούκοφ συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε