Δευτέρα, 04 Μαΐ, 2026
Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του ΚΚΚ και αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Τζανγκ Τζοουσιά (κέντρο), την τελετή έναρξης του 19ου Ναυτικού Συμποσίου του Δυτικού Ειρηνικού στο Τσινγκντάο. Κίνα, 22 Απριλίου 2024. (WANG ZHAO/AFP μέσω Getty Images)

Η μάχη εξουσίας του Σι Τζινπίνγκ: Ρήγμα στη στρατιωτική και πολιτική ελίτ της Κίνας

Η ξαφνική πτώση δύο εκ των ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων της Κίνας έχει προκαλέσει έντονες φήμες ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εισέρχεται σε μια αποφασιστική — και πιθανώς αποσταθεροποιητική — φάση εσωτερικής εδραίωσης της εξουσίας του.

Στις 24 Ιανουαρίου, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο Τζανγκ Γιοουσιά, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, καθώς και ο Λιου Τζενλί, μέλος της ΚΣΕ και επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου Στρατού, τέθηκαν υπό διερεύνηση για σοβαρές παραβιάσεις πειθαρχίας και νόμου. Πρόκειται για μία από τις πλέον δραματικές αποκαθηλώσεις στις κορυφές του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού των τελευταίων δεκαετιών.

Όπως εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής Γουέν Ρούι, που εδρεύει στη Νότια Κορέα, «η κίνησή του Σι αντιστοιχεί σε μια ανοικτή αντιπαράθεση με τρεις πανίσχυρες ομάδες, βαθιά ριζωμένες στο εσωτερικό του Κομμουνιστικού Κόμματος: το στρατιωτικό κατεστημένο, την αποκαλούμενη ‘αριστοκρατία’ των απογόνων ιστορικών στελεχών (princlings) και τους συνταξιούχους κομματικούς γέροντες […] Ο Σι Τζινπίνγκ άνοιξε το κουτί της Πανδώρας και όσα ακολουθήσουν μπορεί να αιφνιδιάσουν τους πάντες.»

Οι βαθιές ρίζες του Τζανγκ Γιοουσιά στις Ένοπλες Δυνάμεις

Στο επίκεντρο της τρικυμίας βρίσκεται ο Τζανγκ, ο οποίος θεωρείται μία από τις πλέον εδραίωμενες προσωπικότητες του ΛΑΣ. Υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις για περισσότερο από μισόν αιώνα και είναι γιος του Τζανγκ Ζονγκσούν, στρατηγού της επαναστατικής περιόδου με καταλυτική επιρροή από τις απαρχές της στρατιωτικής ιστορίας του ΚΚΚ. Σύμφωνα με τον Γουέν, «τα δίκτυα της οικογένειας Τζανγκ εντός του ΛΑΣ εκτείνονται σε διαδοχικές γενιές, σχηματίζοντας ένα εξαιρετικά περίπλοκο πλέγμα αλληλεγγύης και εξυπηρετήσεων».

«Ο Σι Τζινπίνγκ ουσιαστικά εκκινά έναν πόλεμο μέχρις εσχάτων απέναντι σε μια τεράστια δύναμη», σημειώνει ο Γουέν, υπογραμμίζοντας ότι η επιρροή του Τζανγκ ξεπερνά κατά πολύ τους θεσμικούς του ρόλους. Διαχωρίζει όσους επηρεάζονται από την εκκαθάριση σε δύο κύριες κατηγορίες: αξιωματικούς που αντιτάχθηκαν ενεργά στον Σι και ευθυγραμμίστηκαν με τον Τζανγκ, αλλά και αυτούς που, χωρίς να αμφισβητήσουν ανοιχτά τον Σι, διατηρούσαν στενούς δεσμούς με την οικογένεια Τζανγκ.

«Και οι δύο πλέον βρίσκονται εντός της ακτίνας βολής του Σι», τονίζει, προσθέτοντας πως «ο Σι δεν προτίθεται να μπει στον κόπο να ξεχωρίσει ποιος ανήκει πού. Ακόμα και όσοι δεν ενεπλάκησαν ανοιχτά στις εσωτερικές διαμάχες, πιθανόν να κινητοποιηθούν από φόβο, ώστε να μην βρεθούν τυχαία στη μέση. […] Δεν θα τους χαριστεί. Προτιμά να θυσιάσει κάποιον αδίκως παρά να αφήσει έστω και έναν να του ξεφύγει», προειδοποιεί ο Γουέν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ευρείας αναταραχής στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Για να εξαλείψει μελλοντικές απειλές, ο Σι αποσκοπεί να ξεριζώσει τα πάντα», σχολιάζει. «Μια τέτοια προσέγγιση είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστιους κραδασμούς στο στράτευμα». Ο Γουέν εκτιμά πως «ο Σι αντιμετωπίζει πλέον την ανώτατη ηγεσία του ΛΑΣ σαν εν δυνάμει εχθρούς. Σχεδόν τοποθετεί τον εαυτό του απέναντι από το ίδιο το στράτευμα. Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι αυτοί οι ανώτατοι αξιωματικοί θα καθίσουν με δεμένα τα χέρια να περιμένουν τη σύλληψή τους;»

Υπό πίεση οι αριστοκράτες διάδοχοι και οι κομματικοί γέροντες

Πέρα από τον στρατό, ο Γουέν διακρίνει άλλες δύο ομάδες που, κατά την άποψή του, έχουν μπει στο στόχαστρο του Σι. Πρώτον, τους λεγόμενους «αριστοκράτες διαδόχους» (princlings), απογόνους των επαναστατών ηγετών του ΚΚΚ, με σημαντική επιρροή στο κρατικό σύστημα. «Αν ο Σι μπορέσει να ‘αποκεφαλίσει’ έναν πρίγκιπα-διάδοχο που κατέχει τη θέση του πρώτου αντιπροέδρου της ΚΣΕ», λέει, «τότε αυτή η τάξη χάνει επί της ουσίας την τελευταία της γραμμή άμυνας». Ο Γουέν διαβλέπει έντονο κλίμα φόβου σ’ αυτόν τον κύκλο, με ορισμένους να εκτιμούν ότι μια μετωπική σύγκρουση αποτελεί πλέον ζήτημα επιβίωσης.

Μέλη της Ορχήστρας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού αποχωρούν μετά την έναρξη της Εθνοσυνέλευσης, ή Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, στην Μεγάλη Αίθουσα του Λαού. Πεκίνο, 5 Μαρτίου 2024. (Kevin Frayer/Getty Images)

 

Τρίτη ομάδα, κατά τον Γουέν, αποτελούν οι απόμαχοι γέροντες του κόμματος. Φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το περιστατικό στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΚ, όταν ο πρώην πρόεδρος Χου Τζιντάο οδηγήθηκε ενώπιον καμερών έξω από την αίθουσα, καταδεικνύοντας ότι ο Σι δεν διστάζει να ταπεινώσει και να απομονώσει τους ιστορικούς πυρήνες ισχύος.

«Ο Σι δεν θα διστάσει να πλήξει σκληρά ακόμα και τους γέροντες που στήριξαν τον Τζανγκ Γιοουσιά στο παρασκήνιο», επισημαίνει ο Γουέν, υπονοώντας ότι η κατάληξη είναι προβλέψιμη.

Ένα στοίχημα με τα θεμέλια του κόμματος

Κατά τον Γουέν, αυτές οι τρεις ομάδες — στρατός, διάδοχοι και κομματικοί γέροντες — συγκροτούν τους τρεις θεμελιώδεις πυλώνες της κυριαρχίας του ΚΚΚ. «Ο ΛΑΣ, που συχνά προβάλλεται από το κόμμα ως ‘γραμμή ζωής’, βρίσκεται στο επίκεντρο της σταθερότητας του καθεστώτος». Η σημερινή σύνθεση της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής υπογραμμίζει το βάθος της εκκαθάρισης: από τα επτά μέλη της, μόνο δύο παραμένουν — ο ίδιος ο Σι ως πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος Τζανγκ Σενγκμίν. Από τους εν ενεργεία στρατηγούς, μόλις τέσσερις διατηρούν τον αντίστοιχο βαθμό: ο Τζανγκ Σενγκμίν, ο υπουργός Άμυνας Ντονγκ Τζουν και δύο διοικητές στρατευμάτων που προήχθησαν στα τέλη του 2025.

Κινέζικη παραστρατιωτική αστυνομία παρελαύνει στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο, σε φωτογραφία αρχείου. Frederic J. Brown/AFP μέσω Getty Images

 

«Για τον Σι Τζινπίνγκ, δεν υπάρχει επιστροφή. Αφού ξεκίνησε, υπάρχει μόνο ένας δρόμος: να συνεχίσει, όσο σκοτεινή κι αν είναι η διαδρομή», τονίζει ο Γουέν, υπογραμμίζοντας πως άλλα κομματικά μπλοκ, που επί μακρόν αντιπαθούσαν τη συσσώρευση εξουσιών στο πρόσωπο του Σι, είτε θα συσπειρωθούν εναντίον του είτε θα μείνουν αμέτοχα.

Σύμφωνα με τον Γουέν, «αυτοί που είναι πραγματικά πρόθυμοι να στηρίξουν τον Σι είναι ελάχιστοι». Εκτιμά πως η όξυνση των εσωτερικών συγκρούσεων που προκαλεί ο Σι ενδέχεται να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για την κυριαρχία του ΚΚΚ. Η αποπομπή των δύο ανώτατων στρατηγών, όπως τονίζει ο Γουέν, δείχνει ότι «η δύναμη του Σι Τζινπίνγκ βασίζεται ολοένα και περισσότερο σε εκκαθαρίσεις, με τον κίνδυνο εσωτερικής αναταραχής να αυξάνεται αναλόγως».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε