Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Το λογότυπο του κοινωνικού δικτύου Instagram φαίνεται σε ένα smartphone, στην Τουλούζη της Γαλλίας, στις 28 Σεπτεμβρίου 2020. (Lionel Bonaventure/AFP/Getty Images)

Η Meta υπερασπίζεται την πολιτική της σχετικά με τις εκκλήσεις για βία κατά της Ρωσίας μετά το μπλοκάρισμα του Instagram από τη χώρα

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook, Meta, υπερασπίστηκε την αλλαγή στην πολιτική περιεχομένου της, αφότου η Ρωσία ανέλαβε ποινική δίωξη και μπλόκαρε το Instagram ως απάντηση στην κίνηση αυτή.

Η Meta στις 10 Μαρτίου ανακοίνωσε μια προσωρινή αλλαγή στην πολιτική περιεχομένου της που θα επέτρεπε στους χρήστες να εκφράζουν τις απόψεις τους κατά της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιτρέποντας αναρτήσεις όπως «θάνατος στους Ρώσους εισβολείς».

Η δήλωση της Meta έχει ως εξής: «Ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κάναμε προσωρινά αποδεκτές μορφές πολιτικής έκφρασης που κανονικά θα παραβίαζαν τους κανόνες μας, όπως η βίαιη ομιλία “θάνατος στους Ρώσους εισβολείς”. Εξακολουθούμε να μην επιτρέπουμε αξιόπιστες εκκλήσεις για βία κατά των Ρώσων πολιτών».

Στις 11 Μαρτίου, οι Ρώσοι εισαγγελείς ξεκίνησαν ποινικό έλεγχο, ζητώντας από δικαστήριο να χαρακτηρίσει την εταιρεία Meta -στην οποία ανήκουν το Facebook και το Instagram- ως «εξτρεμιστική οργάνωση» και να απαγορεύσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

«Ξεκίνησε ποινική υπόθεση … σε σχέση με παράνομες εκκλήσεις για δολοφονίες και βία εναντίον πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας από υπαλλήλους της αμερικανικής εταιρείας Meta», δήλωσε η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας.

«Τέτοιες ενέργειες της διοίκησης της εταιρείας (Meta) όχι μόνο διαμορφώνουν την ιδέα ότι η τρομοκρατική δραστηριότητα είναι επιτρεπτή, αλλά αποσκοπούν στην υποκίνηση μίσους και εχθρότητας προς τους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Εν τω μεταξύ, η ρωσική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών, Roskomnadzor, δήλωσε ότι θα αποκλείσει την πρόσβαση στο Instagram από τις 14 Μαρτίου. Η Meta δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα επηρεάσει 80 εκατομμύρια χρήστες στη Ρωσία.

«Υπό το πρίσμα αυτό, η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας απαίτησε από την Roskomnadzor να μπλοκάρει την πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυο Instagram», ανέφερε η Γενική Εισαγγελία σε δήλωσή της στις 11 Μαρτίου.

Την περασμένη εβδομάδα, η Roskomnadzor έλαβε μέτρα κατά του Facebook και του Twitter, μπλοκάροντας ουσιαστικά τις πλατφόρμες εντός της Ρωσίας.

Η απάντηση της Meta

Ο Νικ Κλεγκ, πρόεδρος της Meta για τις παγκόσμιες υποθέσεις, μοιράστηκε μια δήλωση στο Twitter λέγοντας ότι η πολιτική αυτή ισχύει μόνο στην Ουκρανία και είναι μια προσωρινή απόφαση «που ελήφθη υπό έκτακτες και πρωτοφανείς συνθήκες».

Ανέφερε ότι η Meta «δεν έχει καμία διαμάχη με τον ρωσικό λαό».

Οι πολιτικές της Meta «επικεντρώνονται στην προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων, στην ομιλία ως έκφραση αυτοάμυνας, ως αντίδραση σε μια στρατιωτική εισβολή στη χώρα τους», είπε.

«Το γεγονός είναι ότι αν εφαρμόζαμε τις τυπικές πολιτικές μας για το περιεχόμενο χωρίς καμία προσαρμογή, θα αφαιρούσαμε τώρα περιεχόμενο από απλούς Ουκρανούς που εκφράζουν την αντίσταση και την οργή τους στις στρατιωτικές δυνάμεις που εισβάλλουν, κάτι που δικαίως θα θεωρούνταν απαράδεκτο», συνέχισε ο Κλεγκ.

Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει «καμία απολύτως αλλαγή» στις πολιτικές της Meta σχετικά με τη ρητορική μίσους για τους Ρώσους και ότι η Meta «δεν θα ανεχθεί τη ρωσοφοβία ή οποιοδήποτε είδος διάκρισης, παρενόχλησης ή βίας προς τους Ρώσους στην πλατφόρμα μας».

Οι άλλες υπηρεσίες της Meta είναι επίσης δημοφιλείς στη Ρωσία. Το Facebook είχε πέρυσι περίπου 7,5 εκατομμύρια χρήστες και το WhatsApp 67 εκατομμύρια, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Insider Intelligence.

Το WhatsApp δεν θα επηρεαστεί, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο πηγή, καθώς η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων θεωρείται μέσο επικοινωνίας και όχι τρόπος ανάρτησης πληροφοριών.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε