Ολοένα και περισσότερες μελέτες συσχετίζουν τη νόσο των ούλων (ουλίτιδα/περιοδοντίτιδα) με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και με ορισμένες άλλες καρδιομεταβολικές καταστάσεις. Ωστόσο, οι επιστημονικές εταιρείες επισημαίνουν ότι τα διαθέσιμα δεδομένα τεκμηριώνουν κυρίως συσχέτιση και όχι σχέση αιτίου-αποτελέσματος.
Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι περίπου 2 στους 5 ενήλικες ηλικίας 30 ετών και άνω εμφανίζουν κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου. Η ουλίτιδα θεωρείται πρώιμο στάδιο της νόσου των ούλων και, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, η οποία οδηγεί σε καταστροφή των ιστών και του οστού που στηρίζουν τα δόντια και, σε προχωρημένο στάδιο, με απώλεια δοντιών.
Η περιοδοντίτιδα είναι συχνότερη σε άτομα με ανεπαρκή στοματική υγιεινή, ενώ συχνά υπάρχει ταυτόχρονα με παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, όπως το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση. Αυτή η αλληλοεπικάλυψη παραγόντων κινδύνου είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η αιτιώδης σχέση παραμένει δύσκολο να τεκμηριωθεί.
Πιθανοί βιολογικοί μηχανισμοί που έχουν προταθεί για να εξηγήσουν τη συσχέτιση περιλαμβάνουν παροδική είσοδο βακτηρίων του στόματος στην κυκλοφορία του αίματος και την πρόκληση/ενίσχυση συστηματικής φλεγμονής, η οποία μπορεί να επηρεάζει τα αγγεία.
Η πρόληψη και η θεραπεία της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας είναι σημαντικές για τη στοματική υγεία. Σε επίπεδο δημόσιας υγείας, η μείωση της χρόνιας φλεγμονής θεωρείται δυνητικά ωφέλιμη, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ώστε να υποστηριχθεί ότι η περιοδοντική θεραπεία, από μόνη της, προλαμβάνει καρδιαγγειακά συμβάντα.
Ορισμένες επιδημιολογικές εργασίες έχουνσυνδέσει το συχνότερο βούρτσισμα με χαμηλότερους δείκτες κινδύνου. Σε μελέτη που υπολόγισε εκτιμώμενο δεκαετή κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (ASCVD), οι συμμετέχοντες που δήλωσαν βούρτσισμα 0–1 φορά/ημέρα είχαν υψηλότερο εκτιμώμενο κίνδυνο σε σύγκριση με όσους δήλωσαν βούρτσισμα ≥3 φορές/ημέρα (13,7% έναντι περίπου 7,3%). Ωστόσο, πρόκειται για συσχέτιση και όχι απόδειξη αιτιότητας.
Της Μαρίας Κουζινοπούλου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ








