Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας καίνε λογαριασμούς ρεύματος για να διαμαρτυρηθούν για τις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς συγκεντρώνονται μπροστά από το μνημείο του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στην Άγκυρα της Τουρκίας, στις 9 Φεβρουαρίου 2022. (Burhan Ozbilici/ Φωτογραφία AP)

Η Τουρκία μειώνει τους φόρους στα βασικά τρόφιμα για να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ — Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε μια σημαντική μείωση των φόρων στα βασικά τρόφιμα το Σάββατο, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, την ώρα που υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες για την χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου.

Ο Ερντογάν είπε ότι ο φόρος προστιθέμενης αξίας θα μειωθεί στο 1 τοις εκατό από 8 τοις εκατό για τις αγορές τροφίμων. Η απόφασή του θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης και θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι εκτός από τη φορολογική μείωση, η κυβέρνηση «αναμένει» από τις εταιρείες τροφίμων να μειώσουν τις τιμές τους κατά 7%. Είπε ότι αυτά τα τρόφιμα παίζουν σημαντικό ρόλο στον πληθωρισμό.

Τα επίσημα στοιχεία για τον Ιανουάριο έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο εντυπωσιακό 48,69 τοις εκατό ετησίως, αν και ανεξάρτητοι ειδικοί λένε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος, πάνω από 115 τοις εκατό.

«Δεν θα αφήσουμε τον πληθωρισμό να συντρίψει το έθνος μας», είπε ο Ερντογάν.

Οι επικριτές, ωστόσο, λένε ότι η χώρα υποφέρει από υψηλό πληθωρισμό λόγω της επιμονής του Ερντογάν να μειώσει τα επιτόκια. Πιστεύει ότι ο πληθωρισμός προκαλείται από τα υψηλά επιτόκια, σε αντίθεση με την καθιερωμένη οικονομική θεωρία.

Η κεντρική τράπεζα είχε μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 500 μονάδες από τον Σεπτέμβριο στο 14%, αλλά διέκοψε τις μειώσεις των επιτοκίων τον Ιανουάριο.

Μια νομισματική κρίση προκλήθηκε από τις περικοπές και η τουρκική λίρα έφτασε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τον Δεκέμβριο. Επειδή η Τουρκία βασίζεται στις εισαγωγές για τις ενεργειακές της ανάγκες, καθώς και σε πρώτες ύλες και πολλές προμήθειες τροφίμων, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Τραπεζογραμμάτια τουρκικής λίρας σε ένα γραφείο συναλλάγματος στην Άγκυρα της Τουρκίας, στις 27 Σεπτεμβρίου 2021. (Cagla Gurdogan/Reuters)

 

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η οικονομική ύφεση της Τουρκίας έχει προκληθεί από ξένες παρεμβάσεις και εξωτερικούς παράγοντες. Ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι η Τουρκία θα καταπολεμήσει τις «απειλές για καταστροφή της οικονομίας μας» με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Η λίρα έκλεισε αυτή την εβδομάδα στις 13,49 έναντι του δολαρίου. Το χαμηλό ρεκόρ του Δεκέμβριο ήταν 18,36. Το νόμισμα κυμαίνεται γύρω στο 13,5 αφότου η κυβέρνηση θέσπισε ένα νέο χρηματοοικονομικό εργαλείο για να απομακρύνει τους αποταμιευτές από την αγορά ξένων νομισμάτων και να τους ενθαρρύνει να μετατρέψουν τα δολάρια τους σε τουρκικές λίρες με ένα σύστημα καταθέσεων που προστατεύεται από τις διακυμάνσεις του νομίσματος.

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις υποφέρουν από απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Οι αρχές αύξησαν τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας την 1η Ιανουαρίου, εκτινάσσοντας τις τιμές περισσότερο από 50 τοις εκατό για πολλά σπίτια και έως και 127 τοις εκατό για επιχειρήσεις και νοικοκυριά υψηλής κατανάλωσης. Έχουν ξεσπάσει ορισμένες διαμαρτυρίες σε πολλές μικρές επιχειρήσεις όπως εστιατόρια. Μοιράζονται τους λογαριασμούς ρεύματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δείξουν πόσο κοντά βρίσκονται στο να κατεβάσουν ρολά.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Νουρεντίν Νεμπάτι, δήλωσε το Σάββατο ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, οι οποίες αυξάνονται παγκοσμίως, παρέμειναν κάτω από τις πραγματικές τιμές στην Τουρκία χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις. Ζήτησε από τους επικριτές να «είναι πιο δίκαιοι».

Την ίδια ώρα απεργίες πραγματοποιούνται στην Τουρκία καθώς ο πληθωρισμός διαβρώνει την αξία των μισθών των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, την παράδοση τροφίμων, τα εργοστάσια και τις αποθήκες έχουν σταματήσει την εργασία τους σε πολλές εταιρείες και οι καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μποϊκοτάρισμα εταιρειών που δεν αυξάνουν τους μισθούς συνεχίζονται.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας προχώρησαν σε μονοήμερη απεργία την Τρίτη, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβής, καθώς και μέτρα για την προστασία τους από αυξημένες λεκτικές και σωματικές επιθέσεις από ασθενείς ή συγγενείς τους.

Επίσης το Σάββατο, ο Νεμπάτι ανακοίνωσε πως θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να φέρουν τον χρυσό που έχουν συλλέξει. Είπε ότι 1.500 τοποθεσίες απόθεσης χρυσού θα ξεκινήσουν να λειτουργούν την 1η Μαρτίου για να ενσωματώσουν το πολύτιμο μέταλλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ως καταθέσεις.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε