Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Το επόμενο διάστημα ο ΠΙΣ θα αναλάβει δράσεις για θέματα δημόσιας υγείας, με καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού σε σοβαρά ζητήματα.

Ικανοποιημένοι από τους γιατρούς οι πολίτες, αλλά όχι από το σύστημα υγείας

Έρευνας της GPO, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), έδειξε ότι οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι σε ποσοστό 87,6% από το καλό επίπεδο υπηρεσιών του ιατρικού προσωπικού, αλλά δυσαρεστημένοι κατά 74%  από την έλλειψη καλής οργάνωσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας). Η έρευνα διεξήχθη από τις 12 έως τις 21 Απριλίου στις 13 Περιφέρειες της χώρας, με τη συμμετοχή 1.198 πολιτών και 700 γιατρών.

Από την άλλη, οι νοσοκομειακοί γιατροί επίσης αξιολογούν αρνητικά κατά 75% το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, καταθέτοντας προτάσεις για την αντιμετώπιση ευρέως φάσματος ζητημάτων, όπως η υποστελέχωση των νοσοκομείων.

Ειδικότερα, τρεις στους τέσσερις πολίτες απάντησαν πως η δυσαρέσκειά τους για την εικόνα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας οφείλεται στην όχι καλή οργάνωση και οι μισοί στην κακή αναλογία προσωπικού – ασθενών.

Ένας στους τρεις εκφράζει αρνητική άποψη για τον εξοπλισμό και τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ένας στους τέσσερις για την επάρκεια των γιατρών και ένας στους πέντε για την επάρκεια του νοσηλευτικού προσωπικού.

Από την έρευνα προκύπτει ότι το 41,5% των πολιτών είναι ικανοποιημένο από τις προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας. Το ποσοστό ικανοποίησης είναι μεγαλύτερο στις γυναίκες (46%), καθώς και στις ηλικιακές ομάδες 25-44 ετών και άνω των 65 ετών.

Το ποσοστό ικανοποίησης από τις υπηρεσίες Υγείας είναι μικρότερο στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Επίσης, οι πολίτες εκφράζουν ικανοποίηση σε ποσοστό 48,8% για τη λειτουργία του συστήματος υγείας της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έναντι 25% που δηλώνει δυσαρεστημένο.

Σχετικά με την επιλογή των πολιτών για τις υπηρεσίες υγείας, το 40,6% επιλέγει ιδιωτικά ιατρεία και το 31,6% νοσοκομεία. Το κόστος απασχολεί τους πολίτες που δηλώνουν σε ποσοστό 65,1% πως το κόστος παροχής υπηρεσιών υγείας έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Αναφορικά με τον Προσωπικό Γιατρό, το 66% δήλωσαν ότι έχουν εγγραφεί στο σύστημα , ενώ οι γιατροί σε ποσοστό 43% εμφανίζονται αρνητικό απέναντι στο θεσμό.

«Ευρύτερα αποδεκτές γίνονται οι προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σε μεγάλο φάσμα θεμάτων. Αυτό προκύπτει από τα ευρήματα διττής έρευνας για τη γνώμη των πολιτών και της ιατρικής κοινότητας», δήλωσαν κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο γραμματέας Δημήτρης Βαρνάβας και ο ταμίας Βασίλειος Ψυχογυιός. Πρόσθεσαν ότι είναι «αξιοσημείωτη η τεράστια στήριξη που εκφράζουν τόσο πολίτες όσο και γιατροί στην πρόταση του ΠΙΣ για αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ στα επίπεδα των αμοιβών που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην ανάγκη κινήτρων, ώστε να στελεχωθούν τα νοσοκομεία στις άγονες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και συνολικά στην πρόταση να υπάρξουν προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ». Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΠΙΣ , πολίτες και γιατροί εκφράζουν ευρεία στήριξη στην πρόταση του ΠΙΣ να θεσπιστεί εισφορά της τάξης των 10 λεπτών σε όλα τα προϊόντα καπνού και τα έσοδα που θα προκύψουν να διατίθενται για τη δημόσια υγεία. Το επόμενο διάστημα ο ΠΙΣ θα αναλάβει δράσεις για θέματα δημόσιας υγείας, με καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού σε σοβαρά ζητήματα, όπως η παιδική παχυσαρκία.

 

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε