Πέμπτη, 30 Μαΐ, 2024
Γαλάζιες και κόκκινες φλόγες αερίου σε κουζίνα με εστία αερίου απεικονίζονται στην Κοπεγχάγη της Δανίας, στις 16 Μαΐου 2022. (Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/AFP μέσω Getty Images)

ΗΠΑ: Ομοσπονδιακή υπηρεσία μπορεί να απαγορεύσει τις εστίες γκαζιού επικαλούμενη κινδύνους για την υγεία

Μια ομοσπονδιακή υπηρεσία ενδέχεται να εφαρμόσει μια πανεθνική απαγόρευση για τις εστίες γκαζιού λόγω ανησυχιών ότι προκαλούν προβλήματα υγείας και αναπνευστικά προβλήματα.

Η αμερικανική Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC) θα έχει δημόσια σχόλια σχετικά με τις εστίες γκαζιού το χειμώνα του 2023 και θα μπορούσε να θέσει πρότυπα για τις εκπομπές – ακόμη και να τις απαγορεύσει ενδεχομένως, δήλωσε στο Bloomberg News ο επικεφαλής της CPSC Ρίτσαρντ Τρούμκα Τζούνιορ. Οι εστίες γκαζιού εκτιμάται ότι χρησιμοποιούνται περίπου από το 40% όλων των νοικοκυριών στις ΗΠΑ.

«Πρόκειται για έναν κρυφό κίνδυνο», δήλωσε ο Τρούμκα στην υπηρεσία ειδήσεων σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στις 9 Ιανουαρίου. «Κάθε επιλογή είναι στο τραπέζι. Τα προϊόντα που δεν μπορούν να γίνουν ασφαλή μπορεί να απαγορευτούν».

Η CPSC έχει ήδη εκδώσει αίτημα για πληροφορίες, ζητώντας στοιχεία σχετικά με τους υποτιθέμενους κινδύνους που σχετίζονται με τις εστίες γκαζιού και συνεισφορά για λύσεις, αλλά η CPSC δεν έχει προτείνει ακόμη καμία ρυθμιστική ενέργεια, δήλωσε εκπρόσωπος στα μέσα ενημέρωσης στις 9 Ιανουαρίου. Εκπρόσωποι του οργανισμού δεν απάντησαν μέχρι την ώρα του Τύπου σε αίτημα των Epoch Times για σχολιασμό.

Ένα τέτοιο αίτημα για δεδομένα και πληροφορίες, δήλωσε ο Τρούμκα στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα, «είναι το πρώτο βήμα σε αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα μακρύ ταξίδι προς τη ρύθμιση των κουζινών γκαζιού». Ο Τρούμκα, διορισμένος από τον Μπάιντεν, είναι πρώην στέλεχος των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και γιος του Ρίτσαρντ Τρούμκα, του αείμνηστου πρώην επικεφαλής ενός από τα ισχυρότερα συνδικάτα στις Ηνωμένες Πολιτείες, της AFL-CIO.

Η απαγόρευση της κατασκευής και της εισαγωγής νέων κουζινών γκαζιού είναι μια «πραγματική πιθανότητα», είχε σημειώσει τότε. Εάν υπάρξει αρκετή δημόσια πίεση, η CPSC «θα μπορούσε να θεσπίσει έναν κανονισμό πριν από αυτή την εποχή του επόμενου έτους», είπε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε αργότερα ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης των εστιών γκαζιού, ενώ ο Τρούμκα έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα λέγοντας ότι «η CPSC δεν κυνηγάει τις εστίες γκαζιού κανενός» και ότι «οι κανονισμοί ισχύουν για τα νέα προϊόντα». Ένας άλλος αξιωματούχος της CPSC εξέδωσε δήλωση που αναίρεσε το σχόλιο του Τρούμκα σε μια δήλωση.

Αυτό έγινε μετά από διακομματικές επικρίσεις από νομοθέτες. Ο γερουσιαστής Τζο Μάντσιν (D-W.Va.) έγραψε την Πέμπτη ότι δεν τάσσεται υπέρ ενός τέτοιου κανονισμού και ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία δουλειά να λέει στις αμερικανικές οικογένειες πώς να μαγειρεύουν το δείπνο τους».

Βιομηχανικοί όμιλοι λένε ότι οι εστίες αερίου δεν εκπέμπουν απαραίτητα πιο επιβλαβείς εκπομπές από άλλους τύπους εστιών. Η Ένωση Κατασκευαστών Οικιακών Συσκευών και η Αμερικανική Ένωση Αερίου τάχθηκαν αμφότερες κατά μιας πιθανής απαγόρευσης.

«Ο εξαερισμός είναι πραγματικά το σημείο στο οποίο θα έπρεπε να γίνει αυτή η συζήτηση και όχι η απαγόρευση ενός συγκεκριμένου τύπου τεχνολογίας», δήλωσε στο Bloomberg η Τζιλ Νοτίνι, αντιπρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Οικιακών Συσκευών. «Η απαγόρευση ενός τύπου συσκευής μαγειρέματος δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τη συνολική ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Μπορεί να χρειαστεί κάποια αλλαγή συμπεριφοράς, μπορεί να χρειαστεί [οι άνθρωποι] να ανοίγουν τους απορροφητήρες τους όταν μαγειρεύουν».

Παράλληλα, η Κάρεν Χάρμπερτ, επικεφαλής της Αμερικανικής Ένωσης Αερίου, υποστήριξε ότι ούτε η CPSC ούτε η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) «παρουσιάζουν τις εστίες γκαζιού ως σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στη δυσμενή ποιότητα του αέρα ή στον κίνδυνο για την υγεία στην τεχνική τους βιβλιογραφία ή στην ενημέρωση του κοινού, στις οδηγίες ή στις απαιτήσεις τους».

«Ο πιο πρακτικός και ρεαλιστικός τρόπος για να επιτύχουμε ένα βιώσιμο μέλλον όπου η ενέργεια θα είναι καθαρή, καθώς και ασφαλής, αξιόπιστη και προσιτή, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα περιλαμβάνει το γκάζι και την υποδομή που το μεταφέρει», δήλωσε η Χάρμπερτ.

Πιθανοί λόγοι

Ωστόσο, η EPA και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν δηλώσει ότι οι εστίες γκαζιού εκπέμπουν μη ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων, όπως διοξείδιο του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα και άλλα σωματίδια. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι συσκευές γκαζιού διαρρέουν μεθάνιο ακόμη και όταν είναι απενεργοποιημένες, έχουν υποστηρίξει οι επικριτές των εστιών.

Μια φλόγα φυσικού αερίου σε μια πλατφόρμα πετρελαιοπηγής καίγεται καθώς ο ήλιος δύει έξω από το Watford City, N.D., στις 21 Ιανουαρίου 2016. (Andrew Cullen/Reuters)

 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, διαπίστωσε ότι η ρύπανση από τις εστίες γκαζιού συνδέεται με το 12,7% των περιπτώσεων παιδικού άσθματος. Της μελέτης ηγήθηκε μια περιβαλλοντική ομάδα, το Rocky Mountain Institute, και όχι ένας οργανισμός υγείας ή ασφάλειας.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι γιατροί και ερευνητές αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό τα συμπεράσματα της μελέτης. Ένας γιατρός στο British Columbia, στον Καναδά, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι έχει ερωτήματα σχετικά με το πώς συνδέει τις εστίες και το παιδικό άσθμα.

«Αυτό δεν είναι μια αληθινή αναπαράσταση του τι συμβαίνει και υπάρχει μια τεράστια αβεβαιότητα γύρω από το πόσα παιδιά με άσθμα είναι πραγματικά εξαιτίας αυτών των εκπομπών. Το άσθμα είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια. Είναι μια ασθένεια που ακόμη μελετάμε επειδή είναι τόσο πολύπλοκη», δήλωσε ο Δρ Ραν Γκόλντμαν, καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του British Columbia, μετά την αναφορά πιθανότητας απαγόρευσης των εστιών αερίου.

Η απαγόρευση των εν λόγω εστιών, εν τω μεταξύ, δεν θα ήταν πρωτοφανής. Πριν από αρκετούς μήνες, το Συμβούλιο Αεροπορικών Πόρων της Καλιφόρνιας ψήφισε ομόφωνα την απαγόρευση της πώλησης κλιβάνων και θερμοσιφώνων που λειτουργούν με γκάζι έως το 2030.

Μερικές πόλεις της Καλιφόρνιας, συμπεριλαμβανομένου του Λος Άντζελες, προχώρησαν ομοίως στην απαγόρευση νέων εστιών γκαζιού σε νέα κτίρια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε