Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Μια πεταμένη σύριγγα βρίσκεται στο χώμα μαζί με άλλα θραύσματα κάτω από μια αερογέφυρα αυτοκινητόδρομου, όπου είναι γνωστό ότι συγκεντρώνονται χρήστες ναρκωτικών στο Έβερετ της Ουάσινγκτον, στις 16 Φεβρουαρίου 2017. (AP Photo/Elaine Thompson)

ΗΠΑ: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει το άνοιγμα ασφαλών σημείων χορήγησης ηρωίνης και άλλων παράνομων ουσιών

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει εποπτευόμενους χώρους σε υποβαθμισμένες κοινότητες, όπου θα παρέχουν σωληνάρια στους χρήστες για να καπνίζουν κρακ κοκαΐνη, κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και άλλα ναρκωτικά, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κατάχρηση ουσιών και να αποτραπούν οι θανατηφόρες υπερβολικές δόσεις.

Γνωστό ως “Harm Reduction Program Grant”, το πρόγραμμα επιχορήγησης ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων θα παρέχει χρηματοδότηση σε προγράμματα πρόληψης της υπερβολικής δόσης σε επίπεδο κοινότητας, σε προγράμματα παροχής υπηρεσιών σύριγγας και σε άλλες «υπηρεσίες μείωσης της βλάβης».

Η χρηματοδότηση τέτοιων δραστηριοτήτων υπερβολικής δόσης και πρόληψης θα συμβάλει στην αναχαίτιση της εξάπλωσης των μολυσματικών ασθενειών που συνδέονται με την κατάχρηση ουσιών και θα υποστηρίξει τη διανομή εγκεκριμένων από τον FDA φαρμάκων αντιστροφής της υπερβολικής δόσης σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο υπερβολικής δόσης, αναφέρεται στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα θα παρέχει επίσης στα άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν ή που έχουν ήδη προβλήματα κατάχρησης ουσιών, συμβουλευτική και αγωγή υγείας και «θα ενθαρρύνει τα άτομα αυτά να λάβουν μέτρα για τη μείωση των αρνητικών προσωπικών επιπτώσεων και των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία από τη χρήση ή την κατάχρηση ουσιών».

Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την αγορά εξοπλισμού και προμηθειών για την «ενίσχυση των προσπαθειών μείωσης της βλάβης», η οποία περιλαμβάνει έναν αυτόματο πωλητή μείωσης της βλάβης -ένα αυτοματοποιημένο σύστημα διανομής εφοδιασμένο με προμήθειες για τη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών- και «κιτ/προμήθειες ασφαλούς καπνίσματος».

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS) δήλωσε στο Washington Free Beacon ότι τα κιτ αυτά θα παρέχουν σωληνάρια για να καπνίζουν οι χρήστες κρακ κοκαΐνη, κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και «οποιαδήποτε παράνομη ουσία».

Τα κιτ αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης κατά το κάπνισμα ουσιών με γυάλινες πίπες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις μέσω κοψιμάτων και πληγών, δήλωσε το HHS.

Οι αιτήσεις για την επιχορήγηση έκλεισαν τη Δευτέρα και θα ξεκινήσουν τον Μάιο με έμφαση στις «υποεξυπηρετούμενες κοινότητες», συμπεριλαμβανομένων των Αφροαμερικανών και των «ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων», όπως ορίζεται στο εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την «προώθηση της φυλετικής ισότητας» δήλωσε το HHS.

Το πρόγραμμα εγκρίνεται στο πλαίσιο του νόμου περί Δημόσιας Υπηρεσίας Υγείας και του νόμου του Μπάιντεν για το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης του 2021.

Εκπρόσωπος του οργανισμού επιβεβαίωσε στο Associated Press ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο εφαρμογής των χώρων εποπτευόμενης κατανάλωσης και ότι έχουν διεξαγάγει συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές.

«Αν και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, το Υπουργείο αξιολογεί τους χώρους εποπτευόμενης κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεων με τις πολιτειακές και τοπικές ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τις κατάλληλες προστατευτικές μπάρες για τους χώρους αυτούς, ως μέρος μιας συνολικής προσέγγισης για τη μείωση της βλάβης και τη δημόσια ασφάλεια», ανέφερε ο οργανισμός σε δήλωσή του την Παρασκευή στο AP.

Η Epoch Times επικοινώνησε με εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης (DOJ) για σχόλια.

Οι επικριτές του προγράμματος υποστηρίζουν ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στη διακοπή της παράνομης χρήσης ναρκωτικών, σε αντίθεση με το να την κάνουν ασφαλέστερη.

«Πρόκειται για ένα σκληρό αστείο; Οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να σταματήσει τους διακινητές αντί να δημιουργεί μεγαλύτερη ζήτηση για το προϊόν τους», σχολίασε μέσω Twitter ο γερουσιαστής Τομ Κότον.

Ένας χρήστης ναρκωτικών παίρνει μια βελόνα πριν κάνει ένεση ηρωίνης στο Νιου Λόντον του Κονέκτικατ στις 23 Μαρτίου 2016. (John Moore/Getty Images)

 

Το πρόγραμμα έρχεται καθώς η κυβέρνηση του Μπάιντεν εργάζεται για την αντιμετώπιση της εθνικής κρίσης των οπιοειδών και των διαταραχών χρήσης ουσιών μέσω μιας «ολοκληρωμένης, δημόσιας υγείας προσέγγισης».

Τον Μάρτιο, ο Μπάιντεν υπέγραψε ως νόμο το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης, το οποίο διέθεσε σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να δώσει τη δυνατότητα στη Διοίκηση Υπηρεσιών Κατάχρησης Ουσιών και Ψυχικής Υγείας και στη Διοίκηση Πόρων και Υπηρεσιών Υγείας να αυξήσουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες συμπεριφορικής υγείας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Μπάιντεν έχει επίσης ταχθεί υπέρ του να προσφέρεται στα άτομα με προβλήματα κατάχρησης ουσιών θεραπεία αντί να φυλακίζονται για χρήση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών από τον Μάιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021.

Η θέση του Μπάιντεν σχετικά με τους λεγόμενους χώρους ασφαλείας για τους χρήστες ναρκωτικών αποτελεί δραστική αλλαγή σε σχέση με εκείνη της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία πολέμησε σθεναρά κατά του ανοίγματος τέτοιων χώρων σε όλη τη Φιλαδέλφεια.

Ένα ομοσπονδιακό εφετείο στη Φιλαδέλφεια έκρινε τελικά ότι ήταν ομοσπονδιακό έγκλημα να ανοίξουν τέτοιες τοποθεσίες ελεγχόμενης χορήγησης ή «δωμάτια κατανάλωσης» σε ολόκληρη την πολιτεία και ότι «αν και η κρίση των οπιοειδών μπορεί να απαιτεί καινοτόμες λύσεις, οι τοπικές καινοτομίες δεν μπορούν να παραβιάζουν την ομοσπονδιακή νομοθεσία».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε