Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της Ιταλίας Gioia Tauro στη νότια ιταλική περιφέρεια της Καλαβρίας στις 8 Νοεμβρίου 2012. (Alessandro Bianchi/Reuters)

Ιταλός Υπουργός: Η ένταξη στον νέο «Δρόμο του Μεταξιού» της Κίνας ήταν «φρικτή» απόφαση

ΡΩΜΗ – Η Ιταλία έλαβε μια «αυτοσχέδια και φρικτή» απόφαση όταν εντάχθηκε στην κινεζική πρωτοβουλία «Μια ζώνη, ένας δρόμος» (Belt and Road Initiative-BRI) πριν από τέσσερα χρόνια, καθώς τελικά ελάχιστα ενίσχυσε τις εξαγωγές, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο (Guido Crosetto) σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Η Ιταλία προσχώρησε στην BRI υπό μια προηγούμενη κυβέρνηση, αποτελώντας τη μόνη μεγάλη δυτική χώρα που έκανε ένα τέτοιο βήμα. Ο κος Κροζέτο είναι μέλος μιας κυβέρνησης που εξετάζει πώς θα απεμπλακεί από τη συμφωνία.

Το σχέδιο BRI προβλέπει την ανοικοδόμηση του παλιού «Δρόμου του Μεταξιού», για να συνδέσει την Κίνα με την Ασία, την Ευρώπη και πέρα από αυτήν, με μεγάλες, δαπανηρές υποδομές. Οι επικριτές το βλέπουν ως ένα εργαλείο με το οποίο το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ)  προσβλέπει να εξαπλώσει τη γεωπολιτική και οικονομική επιρροή του.

«Η απόφαση να συμμετάσχουμε στον [νέο] “Δρόμο του Μεταξιού” ήταν μια αυτοσχέδια και αποτρόπαια πράξη» που πολλαπλασίασε τις εξαγωγές της Κίνας προς την Ιταλία, αλλά δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα στις ιταλικές εξαγωγές προς την Κίνα, δήλωσε ο κος Κροζέτο στην εφημερίδα Corriere della Sera.

«Το ζήτημα σήμερα είναι: πώς να αποχωρήσουμε [από την BRI] χωρίς να βλάψουμε τις σχέσεις [με το Πεκίνο]. Διότι είναι αλήθεια ότι η Κίνα είναι ανταγωνιστής, αλλά είναι επίσης εταίρος», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

Μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η κυβέρνησή της εξακολουθεί να διαβουλεύεται σχετικά με την BRI και ανακοίνωσε ένα ταξίδι στο Πεκίνο στο εγγύς μέλλον.

«Θα λάβουμε μια απόφαση πριν από τον Δεκέμβριο», δήλωσε η κα Μελόνι στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News σε συνέντευξη που προβλήθηκε την Κυριακή, προσθέτοντας ότι το θέμα απαιτεί συζητήσεις με το κινεζικό καθεστώς και εντός του ιταλικού κοινοβουλίου.

Η κα Μελόνι επανέλαβε την άποψή της ότι είναι «παράδοξο» το γεγονός ότι, ενώ η Ιταλία συμμετέχει στην BRI, δεν είναι η χώρα της G7 με τις μεγαλύτερες εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα και δήλωσε ότι αυτό δείχνει ότι είναι δυνατόν να έχει κανείς καλές σχέσεις με το Πεκίνο χωρίς την BRI.

Από τον Alvise Armellini

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε