Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Άνθρωποι κρατούν πανό και φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην είσοδο υποκαταστήματος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας στην πόλη Ζενγκζού της επαρχίας Χενάν της κεντρικής Κίνας, στις 10 Ιουλίου 2022. (Yang/AP Photo)

Κίνα: Οργή μετά την βίαιη απομάκρυνση των διαδηλωτών της Χενάν έξω από την τράπεζα

Μεγάλος αριθμός πελατών κινεζικών τραπεζών που διαμαρτύρονταν για τις δεσμευμένες καταθέσεις τους δέχθηκαν επίθεση από δυνάμεις ασφαλείας με πολιτικά στην πρωτεύουσα της κεντρικής επαρχίας Χενάν της Κίνας την Κυριακή. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες που καταστέλλονται τα τελευταία χρόνια.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τη βία που υπέστησαν οι καταθέτες διαδόθηκαν γρήγορα στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας την οργή της κοινής γνώμης.

Από τον Απρίλιο, τα κεφάλαια τεσσάρων αγροτικών τραπεζών στην Χενάν και δύο στην Ανχούι έχουν παγώσει από το κράτος, με αποτέλεσμα περίπου 400.000 καταθέτες να μην μπορούν να κάνουν ανάληψη χρημάτων μέσω διαδικτύου, που αφορούν καταθέσεις ύψους 40 δισεκατομμυρίων γιουάν (5,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Οι πελάτες των τραπεζών εμφανίστηκαν αυτοπροσώπως μπροστά στις τράπεζες για να απαιτήσουν τα χρήματά τους.

Μια μικρότερη διαμαρτυρία τον Μάιο είχε επίσης συντριβεί από την αστυνομία. Σε εκείνη την περίπτωση, οι αρχές της Χενάν χρησιμοποίησαν τον κώδικα υγείας για την πρόληψη της εξάπλωσης της COVID-19 για να περιορίσουν τα ταξίδια και τη συγκέντρωση των καταθετών.

Την Κυριακή, περίπου 2.000-3.000 καταθέτες διαδήλωναν ειρηνικά μπροστά από το υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας στη Ζενγκζού. Πολλοί κρατούσαν πανό και φώναζαν: «Henan Bank, επέστρεψε τις καταθέσεις μου!».

Μαζί με τα αιτήματά τους, οι διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης την αντίθεσή τους «στη βίαιη μεταχείριση των καταθετών από την αστυνομία της Χενάν … στον ξυλοδαρμό των καταθετών από την επαρχιακή κυβέρνηση της Χενάν σε συνεργασία με τις τοπικές συμμορίες».

Οι διαδηλωτές απαίτησαν επίσης «σοβαρές έρευνες για τους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τη μετατροπή του κώδικα υγείας των καταθετών σε κόκκινο στην Χενάν», ενώ οι καταθέτες κατονόμασαν επίσης το μέλος της επαρχιακής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας Λου Γιανγκσένγκ για το περιστατικό με τον κόκκινο κώδικα υγείας.

Σκληρή καταστολή

Γύρω στο μεσημέρι της Κυριακής, ομάδες ανθρώπων με πολιτικά – ντυμένοι στα λευκά και τα μαύρα – έσυραν και χτύπησαν βίαια πολλούς από τους καταθέτες, βάζοντάς τους με τη βία σε λεωφορεία με ένστολους αστυνομικούς μέσα, στέλνοντάς τους σε πολλές τοποθεσίες για κράτηση.

Ένας πελάτης της τράπεζας ονόματι Ζανγκ Ζιε (ψευδώνυμο) δήλωσε στους Epoch Times την Κυριακή ότι οι τοπικές αρχές δεν εμφανίστηκαν για να επικοινωνήσουν μαζί τους, αλλά ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών με πολιτικά στάλθηκε για να τους περικυκλώσει. «Υπήρχαν περίπου τρεις ή τέσσερις χιλιάδες ένστολοι και αστυνομικοί με πολιτικά που μας περικύκλωσαν», δήλωσε ο Ζανγκ.

Είπε ότι ήρθαν ομάδες ανθρώπων ντυμένων στα λευκά και τα μαύρα. «Δεν μπορούσα να καταλάβω αν ήταν μέλη συμμοριών ή αστυνομικοί με πολιτικά», είπε ο Ζανγκ.

«Μας επιτέθηκαν, έσυραν όλους τους καταθέτες κάτω από τα σκαλιά, μας κλώτσησαν και μας χτύπησαν. Κάποιοι από τους καταθέτες τραυματίστηκαν στα μάτια και κάποιοι τραυματίστηκαν στη μύτη», είπε.

Οι καταθέτες ήταν θυμωμένοι επειδή θέλουν να πάρουν πίσω τις νόμιμες καταθέσεις τους και προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους, δήλωσε ο Ζανγκ. Είναι ευάλωτοι άνθρωποι, αλλά αυτοί οι αστυνομικοί με πολιτικά τους αντιμετώπισαν όλους βίαια, είπε.

«Ανάμεσά μας υπήρχαν ηλικιωμένοι, παιδιά, ανάπηροι και έγκυες γυναίκες. Αυτοί οι άνδρες με τα λευκά και τα μαύρα ήρθαν και έσυραν τους πάντες, ανεξάρτητα από το ποιοι ήταν. Υπήρχε ένα άτομο σε αναπηρικό καροτσάκι, το οποίο επίσης μεταφέρθηκε βίαια, και μια έγκυος γυναίκα επίσης απομακρύνθηκε από την αστυνομία με τη βία», δήλωσε ο Ζανγκ.

«Σχεδόν 2.000 από εμάς συνελήφθησαν και στη συνέχεια μας έσυραν πάνω στα περισσότερα από 40 λεωφορεία που βρίσκονταν στο σημείο και στη συνέχεια οι ένστολοι (αστυνομικοί) στα λεωφορεία άρχισαν να μας περιορίζουν», είπε.

Καμία εμπιστοσύνη στο καθεστώς

Τα βίντεο που δείχνουν τη βία της αστυνομίας κατά των καταθετών έχουν κυκλοφορήσει ευρέως στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης Weibo, προκαλώντας την οργή της κοινής γνώμης.

«Είναι φρικτό το γεγονός ότι η ομάδα των ανδρών με τα λευκά χτύπησε τους ανθρώπους με σιδερένιες ράβδους. Άνθρωποι με ειδικές ανάγκες χτυπήθηκαν αναίσθητοι και τα μάτια ορισμένων αιμορραγούσαν. Δεν λυπήθηκαν τις γυναίκες και τις εγκύους. Ο ουρανός παρακολουθεί και κάθε επανάσταση ξεκινά με αιματοχυσία», ανέφερε μια ανάρτηση στο Weibo.

Άλλοι διαδικτυακοί χρήστες ανέφεραν ότι οι ενέργειες των αρχών της Χενάν ήταν σαν αυτές μιας τριάδας. «Μέρα μεσημέρι, πολλά άγνωστα άτομα χτύπησαν και κλώτσησαν καταθέτες! Αυτό είναι μια θηριωδία», «Τριάδα της Χενάν!», «Δεν αντιμετωπίζουν τους απλούς ανθρώπους ως ανθρώπους», «Αυτό είναι παρόμοιο με το βίαιο περιστατικό της Τανγκσάν», «Αποδεικνύεται ότι η μεγαλύτερη συμμορία είναι οι ίδιοι (οι αρχές)».

Υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που είδαν τι συνέβη στους πελάτες της τράπεζας της Χενάν και στα νόμιμα κατατεθειμένα κεφάλαιά τους και άρχισαν να αναρωτιούνται αν οι καταθέσεις τους ήταν ασφαλείς. «Επομένως, είναι ακόμα ασφαλές να αποταμιεύετε χρήματα στην τράπεζα; Ή μήπως θα πρέπει όλοι να κρατάμε τα χρήματα στο σπίτι;»

Κάποιος ανέφερε σε μια ανάρτηση: «Έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και δεν μπορούν ποτέ να την ανακτήσουν».

Οι Lin Cenxin και Chang Chun συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε