Τετάρτη, 29 Μαΐ, 2024
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να μιλήσει κατά τη Διάσκεψη Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών (CPAC) που πραγματοποιήθηκε στο Hilton Anatole στο Ντάλας του Τέξας, στις 11 Ιουλίου 2021. (Brandon Bell/Getty Images)

Μεγάλο σώμα ενόρκων ψηφίζει για την παραπομπή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν λέει ότι συνεργάζεται με τους δικηγόρους του Τραμπ την παράδοσή του στις αρχές

Ένα μεγάλο σώμα ενόρκων στη Νέα Υόρκη ψήφισε να απαγγείλει κατηγορίες στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο δικηγόρος του Τραμπ, Τζόζεφ Τακοπίνα, επιβεβαίωσε το κατηγορητήριο στην Epoch Times.

Εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ δήλωσε ότι συντονίζει τώρα με τους δικηγόρους του Τραμπ την «παράδοσή του στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν για την απαγγελία κατηγοριών για το κατηγορητήριο του Ανώτατου Δικαστηρίου».

Το γραφείο του Μπραγκ ερευνά τον Τραμπ για τη φερόμενη εμπλοκή του σε μια πληρωμή 130.000 δολαρίων στην ηθοποιό ερωτικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς από τον τότε δικηγόρο του, Μάικλ Κόεν, κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών του 2016. Η πληρωμή φέρεται να έγινε για να εμποδίσει την Ντάνιελς να δημοσιοποιήσει τον ισχυρισμό της για σχέση με τον Τραμπ, ο οποίος αρνείται τον ισχυρισμό.

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ είναι θύμα μιας διεφθαρμένης και διαστρεβλωμένης εκδοχής του αμερικανικού συστήματος δικαιοσύνης και της ιστορίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αλίνα Χάμπα, δικηγόρος του Τραμπ. «Θα δικαιωθεί».

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ στην Νέα Υόρκη στις 23 Μαρτίου 2023. (Andrew Caballero-Reynolds/AFP via Getty Images)

 

Η ψηφοφορία επί του κατηγορητηρίου ήρθε μετά από διαδικασίες εβδομάδων όπου το σώμα ενόρκων άκουσε καταθέσεις από πρώην συνεργάτες του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην δικηγόρου του Ρόμπερτ Κοστέλο.

Ενώ το κατηγορητήριο παραμένει σφραγισμένο, πιστεύεται ότι η υπόθεση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κατάθεση του Κόεν. Ο Κόεν παραδέχθηκε την ενοχή του για παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας το 2018, οργανώνοντας πληρωμές στην Ντάνιελς και σε μια άλλη γυναίκα που ισχυρίστηκε ότι είχε σχέση με τον Τραμπ. Στη συμφωνία απολογίας του, ο δικηγόρος ισχυρίστηκε ότι το έκανε κατόπιν εντολής του Τραμπ και ότι αποζημιώθηκε από τον Οργανισμό Τραμπ μέσω συνήθων νομικών εξόδων, παρά τους προηγούμενους ισχυρισμούς του ότι πλήρωσε τα χρήματα από την τσέπη του.

Ο Τραμπ, ο επικρατέστερος ανακοινωθείς υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2024, αρνήθηκε κάθε αδίκημα, λέγοντας ότι είναι θύμα εκβιασμού.

«Πρόκειται για πολιτική δίωξη και εκλογική παρέμβαση στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας. Από τη στιγμή που κατέβηκα από τη χρυσή κυλιόμενη σκάλα στον Πύργο Τραμπ, και πριν ακόμη ορκιστώ ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σας, οι Ριζοσπαστικοί Αριστεροί Δημοκρατικοί – ο εχθρός των σκληρά εργαζόμενων ανδρών και γυναικών αυτής της χώρας – έχουν επιδοθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών για να καταστρέψουν το κίνημα Make America Great Again», ανέφερε ο Τραμπ σε δήλωσή του.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υψώνει τη γροθιά του ενώ περπατά προς ένα όχημα έξω από τον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη στις 10 Αυγούστου 2022. (Stringer/AFP via Getty Images)

 

Ο πρώην πρόεδρος έγραψε επίσης στο Truth Social ότι «γνωρίζουν ότι δεν μπορώ να έχω μια δίκαιη δίκη στη Νέα Υόρκη».

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε στην Epoch Times σε ανακοίνωσή του ότι δεν έχει κάποιο σχόλιο σχετικά με το κατηγορητήριο.

Νομικά εμπόδια

Η υπόθεση του Μπραγκ εναντίον του Τραμπ, η οποία, όπως είπαν ορισμένοι, χρησιμοποιεί ένα «νέο» νομικό επιχείρημα, αντιμετωπίζει σημαντικά νομικά εμπόδια, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες.

Ο Άλαν Ντέρσοβιτς, νομικός επιστήμονας που δίδασκε στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ επί 50 χρόνια, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στην προσπάθεια του Μπραγκ να συνδυάσει πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς νόμους -την κατηγορία περί ψευδών αρχείων και τους νόμους περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας.

«Υπάρχει ένας ομοσπονδιακός νόμος για την προεκλογική εκστρατεία και ένας πολιτειακός νόμος για τα αρχεία, και τα δύο αυτά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους», δήλωσε ο Ντέρσοβιτς στην Epoch Times στις 18 Μαρτίου. «Αλλά για να μετατρέψεις το πολιτειακό καταστατικό σε κακούργημα, πρέπει να δανειστείς ένα ομοσπονδιακό καταστατικό, το οποίο φαίνεται να εγείρει πραγματικά, σοβαρά νομικά ζητήματα».

Μετά την είδηση της απαγγελίας κατηγοριών, δήλωσε στην Epoch Times: «Στα 60 χρόνια άσκησης του επαγγέλματος, αυτή είναι η χειρότερη περίπτωση εισαγγελικής κατάχρησης που έχω δει ποτέ».

Δεδομένου ότι η πληρωμή προς στην Ντάνιελς πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2016, μια υπόθεση που επιδιώκει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος θα εξακολουθούσε να έχει παρέλθει δύο χρόνια μετά την παραγραφή υπό κανονικές συνθήκες. Όμως ο Μπραγκ αναμένεται να κάνει χρήση μιας διάταξης του πολιτειακού νόμου που σταματά την παραγραφή όταν «ο κατηγορούμενος βρισκόταν συνεχώς εκτός» της Νέας Υόρκης, δήλωσε ο δικηγόρος της δίκης Τζον Ο’ Κόνορ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Epoch Times.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ωστόσο, ο Τραμπ εξακολουθούσε να περνάει κάποιο χρόνο στη Νέα Υόρκη. Το ζήτημα λοιπόν εξαρτάται από την ερμηνεία της λέξης «συνεχώς», με τους νομικούς να διχάζονται για το προς τα πού μπορεί να κινηθεί το δικαστήριο σε αυτό το σημείο.

Οι δυνητικοί υποψήφιοι του 2024 απαντούν

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, επέκρινε το κατηγορητήριο.

«Η Φλόριντα δεν θα συνδράμει σε αίτημα έκδοσης, δεδομένων των αμφισβητήσιμων περιστάσεων που αφορούν αυτόν τον εισαγγελέα του Μανχάταν που υποστηρίζεται από τον Σόρος και την πολιτική του ατζέντα», ανέφερε σε δήλωσή του στο Twitter, αναφερόμενος στον δισεκατομμυριούχο χρηματοδότη Τζορτζ Σόρος.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις μιλά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη βιομηχανία κρουαζιέρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο PortMiami στο Μαϊάμι της Φλόριντα, στις 8 Απριλίου 2021. (Joe Raedle / Getty Images)

 

Ο Τραμπ, πάντως, αναμένεται να παραδοθεί ο ίδιος οικειοθελώς.

Ο επιχειρηματίας και υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Βίβεκ Ραμσγουόμι κατηγόρησε την προσπάθεια παραπομπής.

«Η πολιτικά υποκινούμενη παραπομπή του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών σηματοδοτεί μια σκοτεινή στιγμή στην αμερικανική ιστορία», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter. «Θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στο εκλογικό μας σύστημα και στο σύστημα δικαιοσύνης. Είναι αντιαμερικανικό για το κυβερνών κόμμα να χρησιμοποιεί την αστυνομική εξουσία για να συλλάβει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Οι αρχές υπερβαίνουν τον κομματισμό. Αφήστε τον αμερικανικό λαό να αποφασίσει ποιος κυβερνά».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μιλά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ουάσινγκτον, την 1η Ιουλίου 2020. (Manuel Balce/Pool/AFP via Getty Images)

 

Ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών υπό τον Τραμπ και ενδέχεται να μπει στην κούρσα του 2024, συμμετείχε επίσης στην οργή των Ρεπουμπλικανών.

«Ο εισαγγελέας του Μανχάταν υπονομεύει την εμπιστοσύνη της Αμερικής στο νομικό μας σύστημα. Ο Μπραγκ είναι ο ίδιος εισαγγελέας που χρηματοδοτείται από τον Σόρος, ο οποίος αρνείται να ασκήσει δίωξη για βίαια εγκλήματα και ο οποίος έχει υποβαθμίσει περισσότερα από τα μισά κακουργήματα σε πλημμελήματα», ανέφερε στο Twitter.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε