Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024
Το εμβόλιο COVID-19 παρασκευάζεται σε εικόνα αρχείου. (Stephen Zenner/Getty Images)

Μελέτη: Ο κίνδυνος καρδιακής φλεγμονής στα παιδιά αυξήθηκε μετά τη λήψη του εμβολίου COVID-19 της Pfizer

Τα παιδιά ηλικίας μόλις 12 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής φλεγμονής μετά τη λήψη του εμβολίου COVID-19 της Pfizer, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και άλλων ιδρυμάτων ανέλυσαν δεδομένα από την Πρωτοβουλία για την Αποτελεσματικότητα και την Ασφάλεια Βιολογικών Προϊόντων του FDA (Biologics Effectiveness and Safety Initiative) και αναζήτησαν σήματα ασφαλείας μετά τον εμβολιασμό της Pfizer για παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών μεταξύ 2021 και μέσα του 2022.

Διαπίστωσαν ότι η μυοκαρδίτιδα, μια μορφή φλεγμονής της καρδιάς, και η περικαρδίτιδα, μια συναφής πάθηση, πληρούσαν το όριο για σήμα ασφαλείας σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών μετά τη δεύτερη και την τρίτη δόση.

Τα σήματα ασφαλείας δεν αποδεικνύουν ότι ένα εμβόλιο προκάλεσε ένα συμβάν, ωστόσο, τα σήματα συχνά δίνουν το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα που επιχειρεί να αποδείξει την αιτιώδη συνάφεια.

Οι ερευνητές επιδίωξαν να αποκτήσουν ιατρικά αρχεία από τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας και απέκτησαν αρχεία για 37 από τις 153 περιπτώσεις. Είκοσι επτά από αυτές επιβεβαιώθηκαν ως πραγματικές περιπτώσεις. Τα παιδιά αυτά νοσηλεύτηκαν με μέση διάρκεια νοσηλείας 2,8 ημέρες. Η μυοκαρδίτιδα ή η περικαρδίτιδα εκδηλώθηκε εντός επτά ημερών για τους περισσότερους ασθενείς.

Αξιωματούχοι των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και ερευνητές σε όλο τον κόσμο λένε ότι τα εμβόλια Pfizer και Moderna, τα οποία χρησιμοποιούν τεχνολογία αγγελιοφόρου RNA (mRNA), προκαλούν μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα.

Οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνια προβλήματα, ακόμη και θάνατο.

Οι ερευνητές εντόπισαν αυξημένο ποσοστό μυοκαρδίτιδας στους εμβολιασθέντες στις αρχές του 2021 και έκτοτε ορισμένες χώρες έχουν διακόψει ή σταματήσει τη χορήγηση ενός ή και των δύο εμβολίων mRNA σε νέους ανθρώπους, ιδίως σε νεαρούς άνδρες.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν εντόπισαν σήμα για μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Άλλες προκαθορισμένες εκβάσεις, όπως το σοβαρό αλλεργικό σοκ, δεν πληρούσαν το όριο του σήματος.

“Το σήμα που ανιχνεύθηκε για μυοκαρδίτιδα/περικαρδίτιδα συνάδει με τις δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες που καταδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας μετά από εμβόλια mRNA, ιδίως μεταξύ νεότερων ανδρών ηλικίας 12-29 ετών”, δήλωσαν οι ερευνητές.

Περιέγραψαν τη μυοκαρδίτιδα και την περικαρδίτιδα ως “σπάνιο συμβάν”, με μέση επίπτωση 39,4 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο δόσεων σε παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών εντός επτά ημερών μετά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer. Μία από τις αναφορές ήταν μια παρουσίαση του CDC (pdf). Η εν λόγω παρουσίαση δείχνει ότι, με βάση τις αναφορές στο Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών Εμβολίου, το ποσοστό ανέρχεται σε 75,9 σε άνδρες ηλικίας 16 ή 17 ετών μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer.

Περαιτέρω, μελέτες δείχνουν ότι το πραγματικό ποσοστό είναι στην πραγματικότητα υψηλότερο, επειδή τα ανεπιθύμητα συμβάντα από τα εμβόλια υποδηλώνονται.

Το εμβόλιο της Pfizer χορηγείται σε δύο δόσεις πρωτογενούς σειράς. Οι αναμνηστικές δόσεις συνιστώνται για όλους σχεδόν τους Αμερικανούς ηλικίας άνω των 4 ετών, επειδή η προστασία από τα εμβόλια εξασθενεί γρήγορα έναντι των νεότερων παραλλαγών του ιού.

Η Pfizer δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πριν αξιολογηθεί από ομότιμους στον διακομιστή medRxiv.

Οι περιορισμοί της νέας μελέτης, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον FDA, περιλαμβάνουν την έλλειψη διαστρωμάτωσης με βάση το φύλο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε