Δευτέρα, 24 Ιούν, 2024
Μια νοσοκόμα φροντίζει έναν ασθενή COVID-19 μέσα σε ΜΕΘ (μονάδα εντατικής θεραπείας) στο Adventist Health στη Σονόρα, Καλιφόρνια, στις 27 Αυγούστου 2021. (Nic Coury / AFP μέσω Getty Images)

Μελέτη: Οι αριθμοί νοσηλείας λόγω COVID-19 μπορεί να είναι υπερβολικά διογκωμένοι

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι αριθμοί νοσηλείας λόγω COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να είναι υπερβολικά διογκωμένοι. Σχεδόν οι μισοί από τους νοσηλευόμενους ασθενείς εμφανίζουν μόνο “ήπια” συμπτώματα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο για λόγους που δεν σχετίζονται με την COVID-19.

Η μελέτη (pdf), που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, το Ιατρικό Κέντρο Tufts και το Σύστημα Διαχείρισης της Υγείας των Βετεράνων, είναι μια προδημοσίευση που περιμένει αξιολόγηση από ομοτίμους.

«Με τους ευρείας κλίμακας εμβολιασμούς να αυξάνονται, οι λόγοι νοσηλείας COVID-19 περιλαμβάνουν σταδιακά πιο ήπιες ή τυχαίες διαγνώσεις, για παράδειγμα, περιπτώσεις που εντοπίστηκαν πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή πριν από το εξιτήριο, και όχι νοσηλείες λόγω σοβαρής λοίμωξης COVID-19», αναφέρει η μελέτη.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι με τις συνήθεις και συχνά υποχρεωτικές διαγνωστικές εξετάσεις για COVID-19 για όλες τις εισαγωγές, ο αριθμός των νοσηλειών που προκαλούνται από τον ιό του ΚΚΚ μπορεί να “υπερεκτιμηθεί σημαντικά”.

«Σε παιδιατρικό πληθυσμό, το 41% των αναφερόμενων εισαγωγών που σχετίζονται με λοίμωξη SARS-CoV-2 έγινε για διαφορετικό λόγο που δεν αφορούσε την COVID-19, ποσοστά παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν όταν ο απλός ορισμός της ‘μέτριας έως σοβαρής νόσου’ άρχισε να εφαρμόζεται στην ηλικιακή ομάδα», η μελέτη του ηλικιωμένου πληθυσμού συνεχίζεται, επικαλούμενη δύο προηγούμενες μελέτες.

Και οι δύο παιδιατρικές μελέτες, οι οποίες έχουν ήδη αξιολογηθεί και δημοσιευθεί από τον Μάιο, καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα. Η πρώτη ισχυρίζεται ότι τα περισσότερα νοσηλευόμενα παιδιά που βρέθηκαν θετικά στην COVID-19 ήταν ασυμπτωματικά ή είχαν άλλο λόγο νοσηλείας. Η άλλη μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το 45% [των] εισαγωγών κατηγοριοποιήθηκαν ως ‘απίθανες να προκλήθηκαν από τον SARS-CoV-2’».

Το δίκτυο παρακολούθησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), COVID-NET, ορίζει τη νοσηλεία COVID-19 ως: κάθε ασθενής που εισάγεται στο νοσοκομείο με εργαστηριακά διαγνωσθείσα λοίμωξη από τον ιό του ΚΚΚ εντός 14 ημερών, ανεξαρτήτως του λόγου εισαγωγής.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης ανέλυσαν ηλεκτρονικά αρχεία για περισσότερες από 47.000 νοσηλείες COVID-19 σε νοσοκομεία του Τμήματος Βετεράνων σε όλη τη χώρα. Νοσηλευόμενοι ασθενείς που απαιτούσαν συμπλήρωση οξυγόνου ή είχαν επίπεδα οξυγόνου στο αίμα κάτω από 94% θα ταξινομούνταν ως ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή νόσο. Άλλοι θεωρήθηκαν με ‘ήπια συμπτώματα’ ή ασυμπτωματικοί.

Αυτά τα κριτήρια υιοθετήθηκαν με βάση τη βαθμολογία σοβαρότητας COVID-19 του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) και επιλέχθηκαν με βάση την ικανότητα λήψης από τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας, αναφέρει η μελέτη. Η μέση ηλικία των ασθενών που αναλύθηκε στην έκθεση ήταν 71,1, σημειώνει η μελέτη.

Η μελέτη προτείνει την ανάγκη από το CDC να εξετάσει την επικαιροποίηση του ορισμού των νοσηλειών COVID-19, ώστε να διαφοροποιήσει τις νοσηλείες που προκαλούνται από την COVID-19 από τις νοσηλείες που σχετίζονται με την COVID-19.

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι η διαθεσιμότητα των εμβολίων COVID-19 συνέβαλε στη μείωση του ποσοστού ‘μέσων έως σοβαρών’ νοσηλειών COVID-19. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό των λοιμώξεων από την COVID-19 συνεχώς αλλάζει με τη μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί.

Σύμφωνα με το CDC, ο τελευταίος μέσος όρος 7 ημερών για νοσηλείες COVID-19 για τις 11 έως 17 Σεπτεμβρίου είναι 83.829. Ο υψηλότερος μέσος όρος 7 ημερών ήταν 123.845, που καταγράφηκε τον Ιανουάριο.

Οι αξιωματούχοι του CDC δεν έχουν ακόμη απαντήσει στο αίτημα της The Epoch Times για κάποιο σχόλιο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε