Σάββατο, 27 Απρ, 2024
Τι μπορεί να κρύβει μέσα του ένα μελομακάρονο; (φωτ. olivemagazine)

Μελομακάρονα γεμιστά με δαμάσκηνα, από τον Άκη Πετρετζίκη

Τα παραδοσιακά μελομακάρονα των Χριστουγέννων... λίγο αλλιώς!

Τώρα που τα Χριστούγεννα είναι κοντά, είναι καιρός να μπούμε στην κουζίνα μας, για να προετοιμαστούμε να τα υποδεχτούμε με νοστιμιές για την οικογένεια και τους φίλους. Τα μελομακάρονα είναι αναπόσπαστο κομμάτι των εορταστικών απολαύσεων και τα τιμούμε κάθε χρόνο – φέτος, μπορούμε να δοκιμάσουμε μια ενδιαφέρουσα συνταγή, που προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης και η οποία υπόσχεται πολλά.

Συμβουλή: Δοκιμάστε να τα φτιάξετε μαζί με τα παιδιά ή τους φίλους σας – θα διασκεδάσετε περισσότερο και τα μελομακάρονά σας θα έχουν και τη γεύση του κεφιού και της ομαδικής προσπάθειας!

Μελομακάρονα γεμιστά με δαμάσκηνα, καρύδια και φιστίκια

Υλικά

Για το σιρόπι

500 γρ. νερό

800 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

3 ξυλαράκια κανέλας

3 γαρύφαλα ολόκληρα

1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση

150 γρ. μέλι

Για τη γέμιση

100 γρ. καρύδια

100 γρ. φιστίκια Αιγίνης

200 γρ. δαμάσκηνα

2 κ.σ. κονιάκ

1ο μείγμα (υγρά υλικά)

400 γρ. χυμό πορτοκαλιού

400 γρ. σπορέλαιο

180 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. άχνη ζάχαρη

1/2 κ.γλ. τριμμένο γαρίφαλο

2-3 κ.γλ. κανέλα

1/4 κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 κ.γλ. μαγειρική σόδα

ξύσμα πορτοκαλιού από 2 πορτοκάλια

2ο μείγμα (στέρεα υλικά)

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.

200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Για το σερβίρισμα

μέλι

καρύδια

Εκτέλεση

Το σιρόπι

Στα μελομακάρονα, ξεκινάμε πάντα από το σιρόπι, αφού πρέπει να είναι κρύο όταν βουτήξουμε σε αυτό τα ζεστά μελομακάρονα:

Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά, ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι, και αφήνουμε να πάρουν βράση.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Η γέμιση

Ψιλοκόβουμε τα καρύδια, τα φιστίκια και τα δαμάσκηνα και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το κονιάκ.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.

Τα μελομακάρονα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC, στον αέρα.

Βάζουμε όλα τα υλικά του πρώτου μείγματος σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του δεύτερου μείγματος.

Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα), ίσα να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Περισσότερο ανακάτεμα θα κόψει το μείγμα.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα).

Παίρνουμε ένα ζυμαράκι των 30εκ., το απλώνουμε στο χέρι μας βάζουμε 1 κ.γ. από τη γέμιση μέσα, κλείνουμε και το πλάθουμε σε οβάλ σχήμα.

Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα.

Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα.

Στη συνέχεια, τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

Πηγή: Άκης Πετρετζίκης

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε