Τρίτη, 18 Ιούν, 2024

Μικρά έργα τέχνης από έναν γαλήνιο νου

«Η τέχνη του κοσμήματος είναι ένας πλούσιος και όμορφος μικροσκοπικός κόσμος. Είναι μια τέχνη που εκθέτει τον εσωτερικό εαυτό του καλλιτέχνη προς τα έξω...»

Η τέχνη του κοσμήματος είναι μια αρχαία τέχνη, που απαντά στο σύνολο των πολιτισμών της υφηλίου είτε αυτοί χαρακτηρίζονται πρωτόγονοι είτε εξελιγμένοι. Αφορά επίσης όλες τις κοινωνικές τάξεις και βαλάντια, αφού τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός κοσμήματος κυμαίνονται από τα πιο ευτελή έως τα πιο πολύτιμα και δυσεύρετα.

Η αξία ενός κοσμήματος δεν μετριέται μόνο ανάλογα με την αξία του υλικού από το οποίο έχει κατασκευαστεί, παρόλο που και αυτό παίζει έναν κρίσιμο και διόλου αμελητέο ρόλο. Καθοριστικός για ένα κόσμημα είναι και ο σχεδιασμός και η επεξεργασία των πολύτιμων (ή όχι) υλικών του. Το πιο θαυμαστό διαμάντι θα υποτιμηθεί εάν κοπεί ή δεθεί άσχημα. Καθοριστικά λοιπόν είναι το καλλιτεχνικό αισθητήριο του δημιουργού, οι γνώσεις του και η επιδεξιότητα του.

Ακόμα πιο καίρια, όμως, για την κατασκευή ενός κοσμήματος, είτε πρόκειται για ένα απλό κόσμημα που έχει φτιάξει κάποιος μόνος του για ένα αγαπημένο πρόσωπο με απλά υλικά είτε για ένα βαρύτιμο βασιλικό διάδημα, είναι το πνεύμα του σχεδιαστή. Αυτό που κρύβει στο βάθος της ψυχής του και το οποίο ακούσια αποτυπώνεται και στο έργο του και του δίνει πνοή.

Η Ναταλία Μπασδέκη, δημιουργός κοσμημάτων, πιστεύει ότι «η τέχνη του κοσμήματος εκθέτει τον εσωτερικό εαυτό του καλλιτέχνη προς τα έξω». Για την ίδια, λοιπόν, προτεραιότητα στη δουλειά της είναι αυτός ο εσωτερικός κόσμος, η ποιότητα του οποίου καθορίζει και την ποιότητα και την αξία των έργων της.

(ευγενική παραχώρηση της Ναταλίας Μπασδέκη)

 

Μεγαλύτερη βαρύτητα δίνει στην αγνότητα, την αγνότητα του νου και της καρδιάς πρωτίστως, και δουλεύει συνειδητά για να απαλλάξει τον εαυτό της από κάθε μικροπρέπεια. Δεν είναι τυχαίο που ένα από τα αγαπημένα της θέματα είναι το λουλούδι του λωτού, το οποίο στη βουδιστική παράδοση είναι σύμβολο αγνότητας και το ιερό κάθισμα του Βούδα.

(ευγενική παραχώρηση της Ναταλίας Μπασδέκη)

 

Η φύση είναι γενικότερα πηγή έμπνευσης για τη Ναταλία. Τα σχήματα των λουλουδιών, των καρπών, τα μικροσκοπικά κι όμως περίτεχνα μοτίβα των φύλλων, όλα δανείζουν τις μορφές τους στην καλλιτέχνιδα, η οποία μετουσιώνει την ομορφιά τους σε προϊόν ανθρώπινης τέχνης, με σεβασμό πάντα στην αρχική τους φύση.

(ευγενική παραχώρηση της Ναταλίας Μπασδέκη)

 

Η παράδοση είναι εξίσου σημαντική για την τέχνη της. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός όπως και ο αρχαίος κινεζικός, για παράδειγμα, έχουν αμφότεροι στοιχεία που προάγουν την αρετή και την εσωτερική γαλήνη ως ουσιώδη χαρακτηριστικά μιας ανθρώπινης ύπαρξης και αυτό είναι κάτι που η Ναταλία προσπαθεί να μεταφέρει με τα έργα της. Τα θετικά μηνύματα και η πίστη στην ομορφιά – την αληθινή ομορφιά, που βρίσκεται μέσα στον άνθρωπο – είναι επίσης βασικά για εκείνην και κάτι που επιζητά να δώσει στους ανθρώπους.

(ευγενική παραχώρηση της Ναταλίας Μπασδέκη)

 

Όπως και σε κάθε άλλη τέχνη, έτσι και στο κόσμημα το ταλέντο και η ευαισθησία πρέπει να συνδυαστούν με τη σκληρή δουλειά προκειμένου να δώσουν καρπούς. Το κόσμημα είναι ένας «μικροσκοπικός κόσμος» που απαιτεί λεπτολόγο και επίπονη εργασία, ώστε να αναδειχθεί η ομορφιά του.

(ευγενική παραχώρηση της Ναταλίας Μπασδέκη)

 

Απαραίτητα χαρακτηριστικά του τεχνίτη πρέπει να είναι η υπομονή, η σχολαστικότητα και η αυτοπειθαρχία, αλλά και η μεγάλη αγάπη για την εργασία του, προκειμένου να υποτάξει τις δυνάμεις του στον σκοπό της δημιουργίας ενός περίτεχνου αντικειμένου όπως το κόσμημα.

(ευγενική παραχώρηση της Ναταλίας Μπασδέκη)

 

Αρωγός της Ναταλίας σε αυτή την προσπάθεια είναι η άσκηση καλλιέργειας στην οποία έχει αφιερωθεί για την κατάκτηση της αγνότητας και της εσωτερικής γαλήνης και η οποία ονομάζεται Φάλουν Ντάφα ή Φάλουν Γκονγκ. Η βαθιά ενδοσκόπηση και η εστίαση στο καλό και στις αρχές της Αλήθειας, της Καλοσύνης και της Ανεκτικότητας που πρεσβεύει η άσκηση βοηθούν την καλλιτέχνιδα να διατηρεί το πνεύμα της φωτεινό και θετικό. Ανακαλύπτοντας το καλό μέσα της, μπορεί στη συνέχεια να πλάσει τον χρυσό και το ασήμι σε μορφές που το αντανακλούν, χαρίζοντας στον κόσμο την εσωτερική ομορφιά της.

Η Ναταλία Μπασδέκη σπούδασε Καλές Τέχνες και Διακόσμηση στην Σχολή Καλών Τεχνών Βακαλό/Derby στην Αθήνα και Αργυροχρυσοχοΐα στο Central Saint Martins στο Λονδίνο. Από το 2007, δημιουργεί και εκθέτει τα κοσμήματα της σε ομαδικές εκθέσεις, γκαλερί και καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε