Κυριακή, 05 Φεβ, 2023
Ο ακτιβιστής της δημοκρατίας Τόνι Τσανγκ, 20 ετών, ποζάρει κοντά στη θάλασσα στο Χονγκ Κονγκ στις 8 Αυγούστου 2020. (Isaac Lawrence/AFP via Getty Images)

Ο 20χρονος ακτιβιστής του Χονγκ Κονγκ καταδικάζεται σε 43 μήνες φυλάκισης βάσει της νομοθεσίας περί εθνικής ασφάλειας που επέβαλε το Πεκίνο

Ένας 20χρονος φοιτητής από το Χονγκ Κονγκ καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών και επτά μηνών στις 23 Νοεμβρίου, και έγινε ο νεότερος ακτιβιστής που φυλακίστηκε βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας που επέβαλε το Πεκίνο.

Η ποινή επιβλήθηκε τρεις εβδομάδες αφότου ο φοιτητής, Τόνι Τσανγκ, δήλωσε ένοχος για τις κατηγορίες της απόσχισης και μία κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος. Παρά τις κατηγορίες, ο Τσανγκ δήλωσε στη δίκη του στις 3 Νοεμβρίου ότι έχει “καθαρή συνείδηση”.

Οι κατηγορίες σχετίζονταν με τον ρόλο του Τσανγκ στον Studentlocalism, μια φοιτητική οργάνωση υπέρ της ανεξαρτησίας που διαλύθηκε πριν το Πεκίνο εφαρμόσει τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ τον Ιούνιο του 2020.

Ο νόμος ποινικοποιεί τέσσερις ασαφώς καθορισμένες κατηγορίες αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένης της απόσχισης, της ανατροπής και της σύμπραξης με ξένη χώρα. Οι άνθρωποι που παραβιάζουν τον νόμο μπορούν να αντιμετωπίσουν έως και ισόβια κάθειρξη.

Ο εισαγγελέας, Ιβάν Τσανγκ, ισχυρίστηκε ότι ο Τόνι Τσανγκ «συνέχισε την προσπάθειά του και την επιδίωξη των πολιτικών του ιδεών» -κάτι που παραβιάζει τον νόμο περί ασφάλειας- δημιουργώντας το αμερικανικό παράρτημα του Studentlocalism και επιχειρώντας να στρατολογήσει φοιτητές στο εξωτερικό μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, από την 1η Ιουλίου 2020 έως τις 27 Οκτωβρίου 2020.

Ο Τόνι Τσανγκ ενήργησε επίσης ως διαχειριστής της σελίδας στο Facebook μιας οργάνωσης υπέρ της ανεξαρτησίας, γνωστής ως Initiative Independence Party, σύμφωνα με την περίληψη του δικαστικού φακέλου της υπόθεσης στον Τύπο.

Η κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σχετίζεται με τις δωρεές άνω των 133.000 HK$ (περίπου 17.000 δολάρια) που έλαβε μέσω PayPal.

Στον Τσανγκ δεν είχε χορηγηθεί εγγύηση μετά τη σύλληψή του τον Οκτώβριο του 2020. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι παρελήφθη από αστυνομικούς με πολιτικά κοντά στο προξενείο των ΗΠΑ και πιστεύεται ότι ζήτησε πολιτικό άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρώην επικεφαλής της ομάδας υπέρ της ανεξαρτησίας Studentlocalism Τόνι Τσανγκ φτάνει στα δικαστήρια West Kowloon Magistrates’ Courts με ένα αστυνομικό φορτηγάκι στο Χονγκ Κονγκ στις 15 Οκτωβρίου 2020. (Tyrone Siu/Reuters)

 

Ο Τσανγκ ήταν το τρίτο -και το νεότερο- άτομο που καταδικάστηκε βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας.

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, περισσότερα από 100 άτομα -κυρίως φιλοδημοκρατικοί πολιτικοί, ακτιβιστές, εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης και φοιτητές- έχουν κατηγορηθεί για παρόμοια αδικήματα.

Στις 11 Νοεμβρίου, ο ακτιβιστής Μα Τσουν-μαν, που ονομάστηκε “Captain America 2.0” επειδή κρατούσε την ασπίδα του υπερήρωα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, καταδικάστηκε σε σχεδόν έξι χρόνια φυλάκισης για συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας. Ο 31χρονος καταδικάστηκε για υποκίνηση απόσχισης λόγω ορισμένων μη βίαιων ενεργειών, μεταξύ των οποίων και η ψαλμωδία του δημοφιλούς φιλοδημοκρατικού συνθήματος “Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ, επανάσταση της εποχής μας”.

Τα δικαστήρια του Χονγκ Κονγκ πρόκειται να επιβάλουν ποινές σε άλλους δύο ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας για φερόμενη παραβίαση του νόμου περί εθνικής ασφάλειας. Τον Αύγουστο, ο Άντι Λι και ο βοηθός δικηγόρου Τσαν Τσ-ουα έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που δήλωσαν ένοχοι για κατηγορίες βάσει του νόμου.

Δυτικές χώρες και ακτιβιστές έχουν επικρίνει τον νόμο για την εθνική ασφάλεια και έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα δρακόντεια μέτρα που προβλέπει, όπως η αφαίρεση των βασικών ελευθεριών των ανθρώπων και η υπονόμευση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ – την οποία το κυβερνών κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας είχε υποσχεθεί ότι θα διαρκούσε για 50 χρόνια όταν η Βρετανία παρέδωσε την πρώην βρετανική αποικία στο Πεκίνο το 1997.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε