Κυριακή, 26 Μαΐ, 2024
Μοντέλο κορωνοϊού, που παρουσιάστηκε σε μια ακρόαση της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον, στις 2 Ιουλίου 2020. (Saul Loeb/POOL/AFP μέσω Getty Images).

Ο Αρκτούρος, η νέα μετάλλαξη του Όμικρον, εκδηλώνεται και με συμπτώματα επιπεφυκίτιδας

Μια νέα παραλλαγή του COVID-19, ο Όμικρον XBB 1.16, ο επονομαζόμενος Αρκτούρος, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2023.

Ένα σημάδι μόλυνσης από τη νέα μετάλλαξη είναι η επιπεφυκίτιδα, γνωστή ως ροζ μάτι. Εξαπλώνεται γρήγορα σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, της Σιγκαπούρης, της Κίνας και της Ινδίας.

Ο Αμερικανός ιολόγος Σων Λιν δήλωσε στο πρόγραμμα Healht 1+1 ότι η εμφάνιση νέων παραλλαγών του COVID-19 είναι αναπόφευκτη. Συστήνει στο κοινό επιφυλακή αλλά όχι πανικό, αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί η τάση του ιού και η παθογένειά του.

Η εμφάνιση και η εξάπλωση του Αρκτούρου

Τον Νοέμβριο του 2021, το στέλεχος SARS-CoV-2, παραλλαγή B.1.1.529, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ονόμασε αργότερα Όμικρον (Omicron), εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Αυτό το στέλεχος εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

Από τότε, ο Όμικρον συνέχισε να μεταλλάσσεται, δημιουργώντας τον Όμικρον BA. 2, Β.Α. 5, Β.Α. 2,75, BQ. 1.1 και το στέλεχος XBB.

Από τον Απρίλιο του 2023, το στέλεχος XBB.1.5, απόγονος του Όμικρον XBB, εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και μια νέα παραλλαγή του XBB, ο 1.16 (ή αλλιώς Αρκτούρος) μεταδίδεται ήδη από χώρα σε χώρα.

Ο Δρ Λιν ισχυρίζεται ότι ο Αρκτούρος είναι 36 φορές πιο μολυσματικός από τον Β.1.1.

Σε εργαστηριακές μελέτες, αυτό το στέλεχος είχε μια πρόσθετη μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδας, η οποία ήταν πιο μολυσματική.

Παγκόσμιοι κίνδυνοι

Στις 3 Μαΐου 2023, μια μελέτη που διεξήχθη στο Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τόκυο στην Ιαπωνία δημοσιεύθηκε στο Lancet Infectious Diseases.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο XBB.1.16 παρουσιάζει τη δυνατότητα μεγαλύτερης ανάπτυξης στον ανθρώπινο πληθυσμό από τους XBB.1 και XBB.1.5. Ωστόσο, όπως ο XBB.1 και ο XBB.1.5, ο XBB.1.16 επιδεικνύει σημαντικές δυνατότητες ανοσοδιαφυγής.

Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο Αρκτούρος έχει ισχυρή αντίσταση σε διάφορα νέα αντισώματα COVID-19.

Στις 20 Απριλίου, το Κεντρικό Κέντρο Επιδημίας του Εθνικού Κέντρου Διοίκησης Υγείας της Ταϊβάν πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου για το νέο στέλεχος.

Ο Λο Γι-τσουν (Lo Yi-chun), εκπρόσωπος του κέντρου, είπε ότι μια ανάλυση των παγκόσμιων μεταλλάξεων έδειξε ότι το κύριο στέλεχος του ιού εξακολουθεί να είναι το XBB, το οποίο αντιπροσωπεύει το 77% όλων των παραλλαγών του COVID-19.

Ανάμεσά τους και το XBB. 1,5, το οποίο ανήλθε σε 47,9%. Το μερίδιο του Αρκτούρου αυξήθηκε από 1% σε 4%, με την αναπτυξιακή τάση να παρατηρείται στις ΗΠΑ.

Αυτή η παραλλαγή ήταν ακόμα υπό επιτήρηση τον Μάιο του 2023.

Τα συμπτώματα του Αρκτούρου

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονόλαιμο, ρινική καταρροή, πόνους στο σώμα, διάρροια, κόπωση και δύσπνοια.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, παρατηρήθηκε υποξικός κορεσμός και σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας.

Πυρετός, βήχας και επιπεφυκίτιδα παρατηρήθηκαν επίσης σε προσβεβλημένα παιδιά.

Ο Βιπίν Βασίσθα (Vipin Vashistha), παιδιατρικός διευθυντής και σύμβουλος στο Mangel Hospital and Research Center και πρώην μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα εμβόλια και τις πρακτικές ανοσοποίησης στην Ινδική Παιδιατρική Ακαδημία, έγραψε στο Twitter τον Απρίλιο σχετικά με τις εκδηλώσεις σε παιδιατρικές περιπτώσεις.

Έχουν αυξηθεί τα περιστατικά φαγούρας επιπεφυκίτιδας ή κολλώδους εκκρίματος των ματιών στα παιδιά, που συνοδεύονται από συμπτώματα πυρετού, βήχα και γρίπης. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα δεν είχαν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ευάλωτα τα παιδιά στη νέα μετάλλαξη

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO), η επιπεφυκίτιδα ή ροζ μάτι είναι ένα ύποπτο σύμπτωμα της υπομεταβλητής Αρκτούρος, ειδικά στα παιδιά.

Εάν τα μάτια του παιδιού σας έχουν φαγούρα και κόκκινα, η AAO συμβουλεύει τους γονείς να μην πανικοβάλλονται, καθώς αυτή είναι μια κοινή πάθηση των ματιών σε οποιαδήποτε ηλικία και μπορεί να σχετίζεται με αλλεργίες. Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει να κάνουν τα παιδιά τους εξετάσεις για νουκλεϊκό οξύ για να είναι σίγουροι.

Οι επιπτώσεις του Αρκτούρου στη δημόσια υγεία

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications τον Δεκέμβριο του 2022 έδειξε τις αρνητικές επιπτώσεις του ιού COVID-19 στα μάτια.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ποντίκια μολυσμένα με τον ιό COVID-19 και διαπίστωσαν ότι το πάχος του αμφιβληστροειδούς των ποντικών αυξήθηκε σημαντικά – κατά 1,62 φορές.

Η μελέτη έδειξε ότι ο SARS-CoV-2 θα μπορούσε να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο και τα μάτια μέσω του τριδύμου και των οπτικών νεύρων, με αποτέλεσμα τη φλεγμονή του αμφιβληστροειδούς, την παραγωγή προφλεγμονωδών κυτταροκινών και τη μείωση της αντίληψης του βάθους.

Διαθέσιμα εμβόλια σε σύγκριση με εναλλακτικά

Ο Δρ Λιν είπε ότι τα άτομα με μακροχρόνιο COVID θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση σχετικά με τη νέα μεταδοτική παραλλαγή.

Ο Αρκτούρος έχει ισχυρές αντιστάσεις στα πολυαντισώματα και αυτά τα αντισώματα θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι αυτού του στελέχους.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες παρατηρήσεις, τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν χάσει τη σύνθετη επίδρασή τους στον XBB. 1.5 και τον Αρκτούρο. Έτσι, είναι προφανές ότι η ανάπτυξη του νέου ιού ξεπερνά την πρόοδο των υπαρχόντων εμβολίων.

«Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί στο παρελθόν με τον Όμικρον μπορεί να έχουν διαφορετικά αντισώματα που μπορεί να λειτουργήσουν ενάντια στην τρέχουσα παραλλαγή», είπε ο Δρ Λιν.

Τόνισε ότι ο Αρκτούρος, μαζί με τον XBB.1.5, επέδειξαν σημαντική αντοχή σε πολλά αντισώματα. Δεδομένων των σημερινών συνθηκών, τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν είναι πλέον αποτελεσματικά έναντι αυτών των παραλλαγών και δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την εξέλιξη του ιού.

Επιπλέον, ο Δρ Λιν επεσήμανε ότι άτομα που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν με την παραλλαγή Όμικρον μπορεί να έχουν διαφορετικά αντισώματα στα αρχικά στάδια, που να εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά έναντι της τρέχουσας παραλλαγής.

Υπό το φως αυτών των ευρημάτων, ο Δρ Λιν συμβούλεψε τα άτομα με μακροχρόνιο COVID-19 να προσέχουν και να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα για την προστασία της υγείας τους.

Πώς να αποτρέψετε τον Αρκτούρο

Ο Δρ Λιν συνιστά την ιβερμεκτίνη για την πρόληψη του νέου στελέχους. Είπε ότι η ιβερμεκτίνη βοηθά στη μείωση της πιθανότητας μόλυνσης, παρέχοντας καλύτερα αποτελέσματα θεραπείας και ωφελώντας άτομα με ψυχιατρικά συμπτώματα. Ινδικά δεδομένα δείχνουν ότι η ιβερμεκτίνη μειώνει τα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Ο γιατρός διευκρίνισε ότι η ιβερμεκτίνη δεν προωθήθηκε αρχικά λόγω εμπορικών συμφερόντων. Ωστόσο, αυτό το φάρμακο δεν είναι μόνο προσιτό, αλλά επίσης αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως κατάλληλο για την πρόληψη και τη θεραπεία του COVID-19.

Ο Σατόσι Ομούρα, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κιτασάτο της Ιαπωνίας, έλαβε το Νόμπελ Ιατρικής για την εφεύρεση της ιβερμεκτίνης.

Ο Δρ Λιν πρότεινε ότι η ιβερμεκτίνη, αν ήταν διαθέσιμη στην αγορά, θα αύξανε την ανοσία έναντι του ιού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Της Ellen Wan

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε