Πέμπτη, 30 Μαΐ, 2024
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι (R-Calif.) εκφωνεί ομιλία μετά την εκλογή του στην προεδρία της Βουλής στην 15η ψηφοφορία στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, στις 7 Ιανουαρίου 2023 (Olivier Douliery/AFP via Getty Images)

Ο Κέβιν Μακάρθι πιστώνει τον Τραμπ για τη νίκη του ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι (R-Calif.) ευχαρίστησε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που τον βοήθησε να εξασφαλίσει την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον πρόεδρο [Ντόναλντ] Τραμπ. Δεν νομίζω ότι κανείς θα πρέπει να αμφισβητήσει την επιρροή του. Ήταν μαζί μου από την αρχή», δήλωσε ο Μακάρθι στους δημοσιογράφους νωρίς το πρωί της 7ης Ιανουαρίου, αφού κέρδισε την 15η ψηφοφορία για να γίνει ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Είχε τα πάντα στο μυαλό του. Τηλεφωνούσε σε μένα και τηλεφωνούσε και σε άλλους. Και πραγματικά βοήθησε να συγκεντρωθούν οι τελευταίες ψήφοι», πρόσθεσε ο Μακάρθι. «Αυτό που πραγματικά λέει – για το κόμμα και τη χώρα – είναι ότι πρέπει να ενωθούμε».

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην οικονομία. Πρέπει να επικεντρωθούμε, να κάνουμε τα σύνορά μας ασφαλή. Έχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά, και ήταν μια μεγάλη επιρροή για να γίνουν όλα αυτά. Γι’ αυτό σας ευχαριστώ, Πρόεδρε Τραμπ».

Ο Μακάρθι εξελέγη τελικά πρόεδρος μετά από 15 ψηφοφορίες που άρχισαν στις 3 Ιανουαρίου, αφού ο νομοθέτης από την Καλιφόρνια είχε κάνει αρκετές παραχωρήσεις για να κερδίσει μια ομάδα λαϊκιστών συντηρητικών προκειμένου να εξασφαλίσει τις ψήφους. Μία από τις βασικές παραχωρήσεις ήταν να επιτραπεί σε ένα μόνο μέλος της Βουλής να ζητήσει την αποχώρηση από την έδρα του προέδρου – δίνοντας στον Μακάρθι μια εύθραυστη λαβή στην εξουσία.

Στην τελική ψηφοφορία, οι έξι εναπομείναντες Ρεπουμπλικάνοι που παρέμεναν, ψήφισαν όλοι «παρών», ανοίγοντας το δρόμο για τη νίκη του Μακάρθι με 216 ψήφους, ενώ ο ηγέτης των Δημοκρατικών, ο αντιπρόσωπος Χέικιμ Τζέφρις από τη Νέα Υόρκη, έλαβε 212 ψήφους.

Οι έξι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής ήταν οι Ρεπουμπλικανοί  Άντι Μπιγκς (R-Ariz.), Λόρεν Μπόιμπερτ (R-Colo.), Έλι Κρέιν (R-Ariz.), Ματ Γκέιτζ (R-Fla.), Μπομπ Γκουντ (R-Va.) και Ματ Ρόζεντεϊλ (R-Mont.).

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία στις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, στις 15 Νοεμβρίου 2022. (Alon Skuy/AFP via Getty Images)

 

Ο Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του στον Μακάρθι λίγο πριν από την τέταρτη ψηφοφορία την Τετάρτη, λέγοντας τότε στους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι ο νομοθέτης από την Καλιφόρνια «θα κάνει καλή δουλειά και ίσως ακόμη και ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ» ως πρόεδρος.

Ο πρώην πρόεδρος διάλεξε την πλατφόρμα του, Truth Social, για να συγχαρεί τον Μακάρθι μετά τη νίκη του.

«Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πραγματικά ενώθηκε χθες το βράδυ. Ήταν, από πολλές απόψεις, ένα όμορφο πράγμα που είδαμε. ΙΣΤΟΡΙΚΟ!», πρόσθεσε ο Τραμπ σε ξεχωριστή ανάρτηση.

Σε απάντηση στα σχόλια του Μακάρθι, ο Τραμπ έγραψε στο Truth Social: «Σε ευχαριστώ Κέβιν. Ήταν μεγάλη μου τιμή!».

Ο βουλευτής Μαρκ Άλφορντ (R-Mo.) ευχαρίστησε επίσης τον πρώην πρόεδρο που βοήθησε τον Μακάρθι να εξασφαλίσει τη θέση.

«Ευχαριστώ τον @realDonaldTrump για την ηγεσία και την επιρροή σας για να περάσουμε την ανηφόρα. Τώρα ήρθε η ώρα να πιάσουμε δουλειά!!!», έγραψε ο Άλφορντ στο Truth Social, πριν προσθέσει τα hashtags «Take Back America» και «MAGA».

MAGA σημαίνει «Make America Great Again» (Κάνε την Αμερική Σπουδαία Ξανά), το σύνθημα της επιτυχημένης προεδρικής εκστρατείας του Τραμπ το 2016.

Δημοκρατικοί

Ωστόσο, ορισμένοι Δημοκρατικοί κατέφυγαν στο Twitter για να επικρίνουν τους «MAGA Ρεπουμπλικάνους» μετά τη νίκη του Μακάρθι.

Ο βουλευτής Άνταμ Σμιθ (D-Wash.) δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων «υποχώρησαν» και πάλι στον Τραμπ και τους «MAGA εξτρεμιστές», υποστηρίζοντας ότι η απόφασή τους θα είναι «κακή» για το Κογκρέσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι ακραίοι Ρεπουμπλικάνοι MAGA μόλις κράτησαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων όμηρο για περισσότερες από 4 ημέρες και εμπόδισαν το 118ο Κογκρέσο να ξεκινήσει τις εργασίες του», έγραψε ο βουλευτής Μάικ Κουίγκλεϊ (D-Ill.). «Αυτή είναι μόνο η αρχή της δυσλειτουργίας όταν η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία ελέγχεται από μια μικρή ομάδα ριζοσπαστών, πεινασμένων για εξουσία, μελών».

«Θα επιστρέψω στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για να αγωνιστώ για μια Βουλή που θα εργάζεται πραγματικά για τον λαό και όχι μόνο για λίγους ριζοσπάστες», πρόσθεσε ο Κουίγκλεϊ .

Ο βουλευτής Αντριάνο Εσπαγιάτ (D-N.Y.) δήλωσε ότι η καθυστέρηση στην επιλογή νέου προέδρου «υπονόμευσε» τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι έτοιμοι να εργαστούν για τους καθημερινούς Αμερικανούς -αλλά το χάος αυτής της εβδομάδας με επικεφαλής τους ακραίους MAGA Ρεπουμπλικάνους έχει υπονομεύσει τις αξίες του έθνους μας και καθιστά πολύ πιο δύσκολο για το Κογκρέσο να εργαστεί για τους ανθρώπους», έγραψε ο Εσπαγιάτ.

Ο Εσπαγιάτ πρόσθεσε: «ΔΕΝ θα αφήσουμε τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων να μας πάνε πίσω».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους.

«Όπως είπα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τους Ρεπουμπλικανούς όταν μπορώ και οι ψηφοφόροι κατέστησαν σαφές ότι περιμένουν από τους Ρεπουμπλικανούς να είναι έτοιμοι να συνεργαστούν και μαζί μου», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Τώρα που αποφασίστηκε η ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι καιρός να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία».

Ρεπουμπλικάνοι

Στην πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο μετά την εκλογή του, ο Μακάρθι υποσχέθηκε να θέσει την κυβέρνηση Μπάιντεν προ των ευθυνών της, να καταστήσει την οικονομία ισχυρή και να κερδίσει τον οικονομικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας.

«Όσον αφορά το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ), θα δημιουργήσουμε μια διακομματική ειδική επιτροπή για την Κίνα, η οποία θα διερευνήσει πώς θα φέρουμε πίσω τις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που πήγαν στην Κίνα, και τότε θα κερδίσουμε αυτόν τον οικονομικό ανταγωνισμό», δήλωσε ο Μακάρθι.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν με τον Μακάρθι όσον αφορά τη σημασία της αντιμετώπισης των προκλήσεων που θέτει το κινεζικό καθεστώς.

«Ο πρόεδρος Μακάρθι κατέστησε σαφές ότι η πλειοψηφία μας θα είναι η πρώτη που θα αντιμετωπίσει την Κίνα ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές της Αμερικής», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής Τζιμ Μπανκς (R-Ind.). «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του για να παράσχουμε την απαραίτητη ηγεσία για να το κάνουμε αυτό. Ας πιάσουμε δουλειά!».

Ο βουλευτής Μάικ Γκάλαχερ (2ος Α) από το Ουισκόνσιν προτείνει τον βουλευτή Κέβιν ΜακΚάρθι από την Καλιφόρνια για πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, στις 4 Ιανουαρίου 2023. (Olivier Douliery/AFP via Getty Images)

 

Ο βουλευτής Μάικ Γκάλαχερ (R-Wis.), τον οποίο ο Μακάρθι όρισε τον Δεκέμβριο ως πρόεδρο της ειδικής επιτροπής για την Κίνα, δήλωσε σε δήλωσή του μετά την ορκωμοσία του ότι «η σκληρή δουλειά αρχίζει».

«Ο αμερικανικός λαός εξέλεξε μια ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να καταπολεμήσει την απειλή που συνιστά το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική λογική και να εισάγει την κοινή λογική στη νομοθετική διαδικασία», έγραψε ο Γκάλαχερ. «Τώρα που ο Κέβιν Μακάρθι έγινε επίσημα Πρόεδρος Μακάρθι, μπορούμε επιτέλους να πιάσουμε δουλειά και να υλοποιήσουμε αυτές τις δεσμεύσεις προς τη χώρα».

Ο βουλευτής Άντι Μπαρ (R-Ky.) έχει επίσης προσθέσει την Κίνα σε αυτό που πιστεύει ότι πρέπει να είναι η λίστα με τα κορυφαία καθήκοντα των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Τώρα ήρθε η ώρα για τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων να ξεκινήσουν το έργο για το οποίο εκλεγήκαμε: να περάσουμε νομοθεσία από τη Βουλή για να αντιμετωπίσουμε τον υψηλό πληθωρισμό σαράντα ετών, να ασφαλίσουμε τα νότια σύνορά μας, να μειώσουμε την αύξηση της εγκληματικότητας και να αντιμετωπίσουμε τις απειλές από αντιπάλους στο εξωτερικό, όπως η Κίνα», έγραψε ο Μπαρ στο Twitter.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Μακάρθι δήλωσε ότι είχε ως στόχο να «αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από τη συγκάλυψη του COVID από την Κίνα», όταν οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε