Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετέχει σε συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό πρόεδρο στο Μέγαρο Cankaya στην Άγκυρα, Τουρκία, στις 16 Μαρτίου 2022. (Adem Altan/AFP via Getty Images)

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας φτάνει το 60% το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 20 ετών

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία ανήλθε στο 61,14% τη Δευτέρα, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 20 ετών, βαθαίνοντας την κρίση του κόστους ζωής για πολλά νοικοκυριά.

Το Στατιστικό Ινστιτούτο της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,46% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε από το 54,44 τοις εκατό τον Φεβρουάριο.

Η υψηλότερη ετήσια αύξηση των τιμών ήταν στον τομέα των μεταφορών, με 99,12 τοις εκατό, ενώ η αύξηση των τιμών των τροφίμων ήταν 70,33 τοις εκατό, σύμφωνα με τα στοιχεία. Ήταν η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Μάρτιο του 2002.

Η άνοδος των τιμών αποτελεί μέρος της οικονομικής κρίσης που επιδεινώνεται από την πανδημία COVID-19. Εν τω μεταξύ, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και των σιτηρών.

Ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός της Τουρκίας ακολουθεί επίσης μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με την αντίθεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο υψηλό κόστος δανεισμού, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ανάπτυξης, των επενδύσεων και των εξαγωγών. Σε αντίθεση με την καθιερωμένη οικονομική σκέψη, ο πρόεδρος επιμένει ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, αλλά παρέμειναν αμετάβλητα στο 14% φέτος.

Η λίρα, η οποία έχασε το 44% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου πέρυσι, κατρακύλησε στο υψηλό ρεκόρ των 18,41 έναντι του δολαρίου τον Δεκέμβριο. Οι επιδόσεις του νομίσματος τροφοδότησαν τον πληθωρισμό στην τουρκική οικονομία που εξαρτάται από τις εισαγωγές.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει το πλήγμα για τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μειώσεις φόρων σε βασικά αγαθά και έχει προσαρμόσει τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε