Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
Ένας σκύλος θεραπείας επισκέπτεται κρατούμενους στη φυλακή της κομητείας Μοντγκόμερι, στο Οχάιο. (ευγενική παραχώρηση της Christine Bevins)

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ακόμα και μέσα στη φυλακή

Πώς χρησιμοποιούνται τα σκυλιά σε μια φυλακή του Οχάιο για να στηρίξουν ψυχολογικά τους τροφίμους

Κάποτε «πρωτεύουσα της υπερβολικής δόσης» των Ηνωμένων Πολιτειών, η κομητεία Μοντγκόμερι του Οχάιο υποστηρίζει τώρα νέες θεραπείες για την ψυχική υγεία και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Ο σερίφης της κομητείας Μοντγκόμερι Ρομπ Στρεκ δήλωσε ότι η εισαγωγή σκύλων θεραπείας στη φυλακή βρήκε «αμέσως» θετική ανταπόκριση.

Οι κρατούμενοι τσακώνονται λιγότερο, η αποτοξίνωση είναι ελαφρώς λιγότερο επώδυνη και το άγχος αίρεται.

Επιπλέον, κρατούμενοι που προηγουμένως δεν μιλούσαν βγαίνουν και αλληλεπιδρούν με τα σκυλιά, δήλωσε ο Στρεκ. Αυτή η αλληλεπίδραση αποτελεί συχνά τον καταλύτη για την αναζήτηση περαιτέρω βοήθειας.

«Το σπουδαιότερο, όμως, αποτέλεσμα της παρουσίας των σκύλων θεραπείας ήταν ότι συνέβαλαν ουσιαστικά στη μείωση του ποσοστού χρήσης βίας, μέχρι και 60%», ανέφερε ο σερίφης στην Epoch Times.

«Επιπλέον, παρών είναι και ο χειριστής του σκύλου, ο οποίος ξέρει πώς να αντιμετωπίζει διάφορα ζητήματα, βοηθώντας [τους κρατούμενους] να ανοιχτούν και να αντιμετωπίσουν τα πράγματα που τους προκαλούν άγχος.»

Ένας σκύλος θεραπείας επισκέπτεται κρατούμενους στη φυλακή της κομητείας Μοντγκόμερι, στο Οχάιο. (ευγενική παραχώρηση της Christine Bevins)

 

Ο Στρεκ είπε ότι όταν κάποιος μπαίνει στη φυλακή του, είναι συχνά θυμωμένος και δεν είναι πάντα πρόθυμος να μιλήσει με το προσωπικό. Επιπλέον, οι κρατούμενοι συχνά αναγκάζονται να κάνουν αποτοξίνωση από έναν εθισμό σε κάποια ουσία.

Αυτό, καθώς και άλλοι παράγοντες που είναι συνυφασμένοι με την κατάσταση του εγκλεισμού, μπορεί να δημιουργήσουν μια ασταθή κατάσταση για τους κρατούμενους και το προσωπικό της φυλακής και να οδηγήσουν σε καταστάσεις στις οποίες το προσωπικό πρέπει να χρησιμοποιήσει βία για να σταματήσει μια διαμάχη.

Σύμφωνα με τον σερίφη, η ιδέα των σκύλων θεραπείας προήλθε από μέλη του προσωπικού της φυλακής, την οποία δέχτηκε ευχαρίστως να δοκιμάσει.

«Αναζητούμε καινοτόμους τρόπους για να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τέτοιου είδους καταστάσεις», δήλωσε.

Ελπίδα και θεραπεία

«Αν μιλήσετε με κάποιον που κάνει αποτοξίνωση από αυτά τα φρικτά, ισχυρά ναρκωτικά που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, είναι πρόθυμος να ρισκάρει επιπλέον χρόνια στην ποινή του μόνο και μόνο για να προσπαθήσει να περάσει κρυφά ναρκωτικά, επειδή φοβάται πολύ την αποτοξίνωση», εξήγησε ο Στρεκ.

«[Η αποτοξίνωση] είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία, την οποία πρέπει να υποστούν, περνώντας από καταστάσεις εξαθλίωσης. Κι όμως, άτομα που μπορεί να είναι ξαπλωμένα στο κρεβάτι για δύο ή τρεις ημέρες χωρίς να έχουν κουνηθεί, παρά μόνο για να πάνε στην τουαλέτα ή για να κάνουν άλλα πράγματα που πρέπει να κάνουν, σηκώνονται και ασχολούνται με τα σκυλιά».

Ο Στρεκ εξήγησε ότι οι έρευνες δείχνουν ότι οι σκύλοι έχουν κατευναστική επίδραση, η οποία βοηθά τους ανθρώπους που παλεύουν με την κατάθλιψη, τη διπολική διαταραχή, τον αυτισμό, τη ΔΕΠΥ και το μετατραυματικό στρες, επειδή η παρουσία των σκύλων συμβάλλει στη μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης που σχετίζεται με το στρες. Αυτό, με τη σειρά του, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του αισθήματος μοναξιάς.

«Υπάρχουν κρατούμενοι που μπορεί να μην θέλουν να συναναστρέφονται με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους μας, το προσωπικό ψυχικής υγείας ή το ιατρικό προσωπικό», λέει ο Στρεκ. «Αλλά όταν φέρνουμε τον σκύλο, [οι κρατούμενοι] αισθάνονται πιο αποδεκτοί ή αρχίζουν να συμμετέχουν περισσότερο. Το επόμενο βήμα είναι ότι απευθύνονται στις υπηρεσίες, μιλούν με το προσωπικό για την ψυχική υγεία κλπ… Οι σκύλοι βοηθούν πραγματικά τους ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας.»

Η Τερέζα Ράσελ, διευθύντρια του τμήματος προσέγγισης της ποινικής δικαιοσύνης στο Ντέιτον του Οχάιο, συμφωνεί:

«Ο σκύλος είναι το έναυσμα για να ενεργοποιηθούν . Αυτό το πρόγραμμα εισήχθη για να συλλειτουργήσει με κάποιες από τις [άλλες] ψυχιατρικές υπηρεσίες που υπήρχαν ήδη στη φυλακή», δήλωσε στην Epoch Times.

«Οι κρατούμενοι μαθαίνουν για τους σκύλους που έρχονται να τους επισκεφθούν. Καθώς πολλά από αυτά τα σκυλιά είναι σκυλιά διάσωσης, που έχουν βιώσει πολλές δυσκολίες και έχουν αποκομίσει πολλά τραύματα ή ακόμα και κακοποίηση, [οι κρατούμενοι] μπορούν εύκολα να συνδεθούν με αυτά. Το τραύμα γνωρίζει το τραύμα.»

Ένας σκύλος θεραπείας επισκέπτεται κρατούμενους στη φυλακή της κομητείας Μοντγκόμερι, στο Οχάιο. (ευγενική παραχώρηση της Christine Bevins)

 

Με το να φέρνουν απλώς τα σκυλιά να επισκέπτονται τους κρατούμενους, η Ράσελ και ο Στρεκ υποστηρίζουν ότι έχουν επηρεάσει θετικά τις ζωές των κρατουμένων. Ο Στρεκ δήλωσε ότι αν ένας ψυχίατρος ή κάποιος που εργάζεται στη φυλακή παρατηρήσει ότι κάποιος τρόφιμος περνάει «δύσκολες στιγμές», μπορεί να αιτηθεί για εκείνον μια προσωπική επίσκεψη από σκύλο.

Η παρουσία των σκύλων βοηθά τους κρατούμενους να θυμούνται τα κατοικίδια ζώα που είχαν στο σπίτι και την οικογενειακή τους ζωή και να αναγνωρίζουν ότι, για τους περισσότερους τουλάχιστον, ο χρόνος κράτησής τους είναι προσωρινός, λέει η κ. Ράσελ.

«Αν δεν υποστηρίζεται η ψυχική υγεία, αν στους κρατούμενους δεν προσφέρονται πόροι ή παρέμβαση, τότε αρχίζει το άγχος, ο θυμός, η ανησυχία για το “Τι θα συμβεί στην περίπτωσή μου, τι συμβαίνει στο σπίτι”… Και τότε οι άνθρωποι αρχίζουν να γίνονται ανήσυχοι. Τότε οι αντιδράσεις αρχίζουν να γίνονται έντονες, ξεσπούν καυγάδες και καταλήγουμε στη χρήση βίας», επεσήμανε.

Αναζητώντας λύσεις

Το 2017, η κομητεία Μοντγκόμερι του Οχάιο ανακηρύχθηκε «πρωτεύουσα της υπερβολικής δόσης στις Ηνωμένες Πολιτείες». Εκείνη τη χρονιά, σημειώθηκαν 566 θάνατοι από υπερβολική δόση στην κομητεία – μια σημαντική αύξηση από τις 130 του 2011, σύμφωνα με την Κοινοτική Ομάδα Δράσης για την Υπερβολική Δόση της κομητείας Μοντγκόμερι.

Σήμερα, ωστόσο, οι αξιωματούχοι του Μοντγκόμερι και η κοινότητα αποτελούν παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί όταν ενωθούν για την αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας και της τοξικοεξάρτησης.

Αφού έλαβαν το ανεπιθύμητο προσωνύμιο «πρωτεύουσα της υπερβολικής δόσης», οι αξιωματούχοι και η κοινότητα εφάρμοσαν ένα σχέδιο αντεπίθεσης που περιλάμβανε υπηρεσίες απεξάρτησης σε εξωτερικά ιατρεία και προγράμματα ψυχικής υγείας, σε συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς και νοσοκομειακά δίκτυα. Επίσης, αύξησαν τη χρηματοδότηση για εγκαταστάσεις και προγράμματα θεραπείας.

Οι πρωτοβουλίες αποδείχθηκαν επιτυχείς και ήδη από το πρώτο έτος εφαρμογής τους, οι θάνατοι από υπερβολική δόση μειώθηκαν κατά το ήμισυ, τόνισε η κ. Ράσελ.

Epoch Times Photo
Ένας σκύλος θεραπείας επισκέπτεται κρατούμενους στη φυλακή της κομητείας Μοντγκόμερι, στο Οχάιο. (ευγενική παραχώρηση της Christine Bevins)

 

Η επιτυχία αυτή παρακίνησε τον σερίφη Στρεκ να αναζητήσει και να υιοθετήσει νέους τρόπους για να βοηθήσει τους κρατούμενους που παλεύουν με θέματα ψυχικής υγείας και κατάχρησης ουσιών, ενόσω βρίσκονται υπό την επιτήρησή του.

«Ξέρετε, η φυλακή έχει αυτούς τους μεγάλους πληθυσμούς ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και εθισμού», δήλωσε ο Στρεκ. «Παλεύουν με όλα τα είδη συναισθημάτων, ιδιαίτερα με το άγχος και την ντροπή. Η κατάθλιψη είναι τεράστια. Και κάθονται εκεί περιμένοντας απλώς τις δικαστικές υποθέσεις τους, οι οποίες δυστυχώς μπορεί να συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα – το νομικό σύστημα μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ χρονοβόρο.»

Μια νέα προσέγγιση

Χτισμένη το 1965 από ατσάλι και σκυρόδεμα, η φυλακή της κομητείας Μοντγκόμερι δεν είναι «καθόλου θεραπευτική”, σύμφωνα με την άποψη του σερίφη.

«Υπάρχουν μερικά μπλε διάσπαρτα, αλλά ξέρετε, είναι ένα από αυτά τα μέρη που μοιάζουν όπως φαντάζεστε ότι μοιάζει μια φυλακή. Δεν έχει σχεδιαστεί με ανοιχτούς χώρους και θεραπευτικούς χώρους με τοιχογραφίες και τα άλλα πράγματα που έχουν σχεδιαστεί για τις σύγχρονες φυλακές», εξηγεί.

Η κ. Ράσελ συμφωνεί: «Έχουμε πολλά εμπόδια και δυσκολίες με τον σχεδιασμό των εγκαταστάσεων, οπότε πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε νέους τρόπους για να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και τον προγραμματισμό που διαθέτουμε σήμερα.»

Το 2019, ο Στρεκ και το προσωπικό του συνεργάστηκαν με την Miami Valley Pet Therapy Association (Σύλλογος Θεραπείας με Κατοικίδια Ζώα της Κοιλάδας του Μαϊάμι) και εγκαινίασαν την πρωτοβουλία για τις επισκέψεις των σκύλων στη φυλακή.

Εθελοντές με εξειδικευμένη εκπαίδευση προσφέρουν το χρόνο τους και φέρνουν τα σκυλιά τους στη φυλακή τουλάχιστον δύο φορές το μήνα, δήλωσε ο Στρεκ. Πρόκειται για ένα εθελοντικό πρόγραμμα, οπότε δεν κοστίζει τίποτα στους φορολογούμενους.

Μόλις φτάσουν στη φυλακή, οι χειριστές οδηγούνται σε όλους τους χώρους και οι κρατούμενοι μπορούν ελεύθερα να πλησιάσουν τα σκυλιά, να τα χαϊδέψουν και να κάνουν ερωτήσεις στον χειριστή τους.

Ένας σκύλος θεραπείας επισκέπτεται κρατούμενους στη φυλακή της κομητείας Μοντγκόμερι, στο Οχάιο. (ευγενική παραχώρηση της Christine Bevins)

 

Θεραπεία για όλους

Οι κρατούμενοι δεν είναι οι μόνοι που έχουν ωφεληθεί από τους σκύλους θεραπείας. Το προσωπικό της φυλακής και οι αστυνομικοί δέχονται επίσης τις ευεργετικές επιπτώσεις αυτών των επισκέψεων, αναφέρει ο Στρεκ.

«Στους αστυνομικούς που βρίσκονται στο τηλεφωνικό κέντρο αρέσει πολύ να έχουν τους σκύλους εκεί μέσα», είπε.

«Ξέρετε, [στο τηλεφωνικό κέντρο] δέχονται ξαφνικά μια κλήση από κάποιον άνθρωπο εξαγριωμένο με τον γείτονα που παρκάρει μπροστά από το σπίτι του, ο οποίος κλείνει το τηλέφωνο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Μετά, ακούνε για ένα μωρό που δεν αναπνέει ή για μια ανθρωποκτονία. Έτσι, το κέντρο είναι ένα από τα πιο στρεσογόνα μέρη που έχουμε».

Οι σκύλοι θεραπείας είναι τόσο δημοφιλείς μεταξύ των αξιωματικών που άρχισαν να ζητούν να έχουν τους δικούς τους σκύλους – αίτημα που ο σερίφης δήλωσε ότι εξετάζει.

Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι και άλλες φυλακές πρέπει να προσθέσουν ένα πρόγραμμα θεραπευτικών σκύλων, ο Στρεκ απάντησε: «Ξέρετε, ο κάθε σερίφης θα αποφασίσει μόνος του. Λέω στο προσωπικό μου: “Είμαι ανοιχτός σε όλα”, αν πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει το προσωπικό, τους κρατούμενους ή την κοινότητα.

»Έχω στείλει πληροφορίες σε πολυάριθμους σερίφηδες σε όλο το Οχάιο, οι οποίοι μας έχουν ακούσει να το συζητάμε αυτό στην εκπαίδευση – βρισκόμαστε όλοι μαζί αρκετές φορές το χρόνο για εκπαίδευση – οπότε υπάρχουν σερίφηδες στο Οχάιο που συμφωνούν με αυτό. Θέλω να πω, πιστεύουν και αυτοί ότι βοηθάει.»

«Ένα από τα πράγματα που είναι σημαντικά για εμάς είναι η προώθηση μιας καλής συναισθηματικής κατάστασης – για όλους τους κρατουμένους μας, για όλο το προσωπικό μου», προσθέτει ο σερίφης Στρεκ. «Προσπαθούμε να αποκτήσουμε πραγματικά θεραπευτικά προγράμματα με σωφρονιστική, ιατρική και ψυχολογική βοήθεια.»

 

Της Katie Spence

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε