Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυματίζουν έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, στις 14 Ιουλίου 2021. (Yves Herman/Reuters)

Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούν σε Σύνοδο Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν τη Δευτέρα τους παγκόσμιους ηγέτες για τις απειλές των προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), προτρέποντάς τους να διοργανώσουν σύνοδο κορυφής για να συζητήσουν τον τρόπο ελέγχου της ανάπτυξής της.

Τα 12 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία εργάζονται πάνω στη νομοθεσία της ΕΕ για αυτού του είδους την τεχνολογία, κάλεσαν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να συγκαλέσουν τη συνάντηση και δήλωσαν ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να είναι πιο υπεύθυνες.

Η δήλωση έγινε λίγες εβδομάδες αφότου ο ιδιοκτήτης του Twitter Έλον Μασκ και περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούσαν εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη συστημάτων ισχυρότερων από την τελευταία επανάληψη του ChatGPT της OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft, το οποίο μπορεί να μιμείται τον άνθρωπο και να δημιουργεί κείμενο και εικόνες βάσει προτροπών.

Η εν λόγω ανοιχτή επιστολή, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο από το Ινστιτούτο Μέλλον της Ζωής (FLI), είχε προειδοποιήσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να διαδώσει παραπληροφόρηση με πρωτοφανή ρυθμό και ότι οι μηχανές θα μπορούσαν να «υπερτερούν σε αριθμό, να ξεπερνούν σε εξυπνάδα, να ξεπερνούν και να αντικαθιστούν» τους ανθρώπους, αν δεν ελεγχθούν.

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι διαφωνούν με ορισμένες από τις «πιο κινδυνολογικές δηλώσεις» του μηνύματος του FLI.

«Είμαστε ωστόσο σύμφωνοι με το βασικό μήνυμα της επιστολής: με την ταχεία εξέλιξη της ισχυρής τεχνητής νοημοσύνης, βλέπουμε την ανάγκη για σημαντική πολιτική δράση», πρόσθεσαν.

Η επιστολή κάλεσε τις χώρες να προβληματιστούν σχετικά με τα πιθανά συστήματα διακυβέρνησης και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στην επιδίωξη της πολύ ισχυρής ΤΝ.

Εκπρόσωπος της φον ντερ Λάιεν δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ζητήσει δημόσια σχόλια σχετικά με πιθανά μέτρα λογοδοσίας για τα συστήματα ΤΝ, καθώς εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπό τους στην εθνική ασφάλεια και την εκπαίδευση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το σχέδιο κανόνων για έναν νόμο για την ΤΝ πριν από σχεδόν δύο χρόνια, σύμφωνα με τον οποίο τα εργαλεία ΤΝ αναμένεται να ταξινομούνται ανάλογα με το αντιληπτό επίπεδο κινδύνου τους, από χαμηλό έως μη αποδεκτό.

Μια κοινοβουλευτική επιτροπή συζητά το νομοσχέδιο των 108 σελίδων και ελπίζει να καταλήξει σε κοινή θέση έως τις 26 Απριλίου, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Η τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση

Η τεχνητή νοημοσύνη που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, το chatbot που συντάσσει εργασίες για το σπίτι και το οποίο ορισμένα σχολεία έχουν απαγορεύσει, έρχεται σε περισσότερους μαθητές μέσω της εταιρείας Chegg Inc.

Το λογισμικό θα προσαρμόζεται στους φοιτητές, επεξεργαζόμενο δεδομένα σχετικά με τα μαθήματα που παρακολουθούν και τις ερωτήσεις των εξετάσεων που έχουν χάσει, εξατομικεύοντας τις πρακτικές εξετάσεις και καθοδηγώντας τη μελέτη με τρόπο που δεν μπορούν να κάνουν τα προγράμματα γενικής χρήσης όπως το ChatGPT. Θα είναι διαθέσιμο τον επόμενο μήνα αρχικά δωρεάν, δήλωσε η Chegg.

Η έκδοση είναι έτοιμη να διευρύνει το τι κάνουν οι μαθητές με την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ οι εκπαιδευτικοί παλεύουν με τις συνέπειές της. Το περσινό λανσάρισμα του ChatGPT οδήγησε τους μαθητές να παραδίδουν εργασίες γραμμένες με συνοχή από το chatbot, αφήνοντας κάποιους να παρακάμψουν τα μαθήματα και αναγκάζοντας τη σχολή να ελέγξει την ακεραιότητα της εργασίας.

Τεχνητή νοημοσύνη στην επεξεργασία βίντεο

Η Adobe Inc. δήλωσε τη Δευτέρα ότι το νέο λογισμικό επεξεργασίας βίντεο που χρησιμοποιούν οι εταιρείες κινηματογράφου και τηλεόρασης θα ενσωματώνει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Τα εργαλεία αυτά θα επιτρέπουν στους συντάκτες βίντεο να κάνουν πράγματα όπως να αλλάζουν τον φωτισμό σε ένα πλάνο από το μεσημέρι στο ηλιοβασίλεμα ή να δημιουργούν μουσική υπόκρουση απλά πληκτρολογώντας μερικές λέξεις κειμένου που θα λένε στο σύστημα τι να κάνει. Τα εργαλεία βασίζονται σε ένα νέο σύστημα που ονομάζεται Adobe Firefly και το οποίο η εταιρεία παρουσίασε τον περασμένο μήνα για τη δημιουργία ακίνητων εικόνων και κειμένου.

Η Adobe εκμεταλλεύεται το κύμα ενδιαφέροντος για τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο προκάλεσαν οι εφαρμογές των OpenAI και Stability AI που επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν νέες εικόνες με λίγες μόνο λέξεις περιγραφής. Ωστόσο, μετά τη μήνυση της Getty Images κατά της Stability AI, η οποία ισχυρίστηκε ότι η νεοσύστατη εταιρεία χρησιμοποίησε καταχρηστικά τις εικόνες της Getty που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα κατά την εκπαίδευση του συστήματος AI, νομικά ερωτήματα θόλωσαν το κατά πόσον η παραγωγή τέτοιων συστημάτων AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εμπορικές εργασίες.

Ο Μασκ φέρεται να ιδρύει εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης

Εν τω μεταξύ, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ εργάζεται για την έναρξη μιας νεοσύστατης εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης που θα ανταγωνίζεται την OpenAI που κατασκευάζει το ChatGPT, ανέφεραν οι Financial Times την Παρασκευή, επικαλούμενοι ανθρώπους που γνωρίζουν τα σχέδιά του.

Ο ιδιοκτήτης του Twitter, Μασκ συγκεντρώνει μια ομάδα ερευνητών και μηχανικών AI, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, και βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με ορισμένους επενδυτές της SpaceX και της Tesla Inc. για να βάλει χρήματα στη νέα του επιχείρηση.

Ο Μασκ έχει εξασφαλίσει χιλιάδες μονάδες επεξεργασίας γραφικών, συστήματα που τροφοδοτούν τους υπολογιστές που απαιτούνται για εντατικές εργασίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα γραφικά υψηλής ποιότητας, από την Nvidia Corp, σύμφωνα με τους FT. Οι μετοχές της εταιρείας τσιπ, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, κέρδισαν από την είδηση την Παρασκευή.

Ο Μασκ καταχώρησε τον περασμένο μήνα μια εταιρεία με την επωνυμία X.AI Corp., η οποία έχει συσταθεί στη Νεβάδα, σύμφωνα με μια πολιτειακή κατάθεση. Η εταιρεία αναφέρει τον Musk ως μοναδικό διευθυντή.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε