Παρασκευή, 12 Απρ, 2024
Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ καταθέτει εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας στην Ουάσινγκτον στις 17 Νοεμβρίου 2020. (Hannah McKay/Pool μέσω AP)

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων θα μπορούσαν να καταδικάσουν τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ για ασέβεια αυτή την εβδομάδα

Η υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων εξετάζει το ενδεχόμενο να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα για να καταδικάσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta Platforms Μαρκ Ζάκερμπεργκ για ασέβεια, σύμφωνα με εκπρόσωπο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι του δικαστικού σώματος, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της επιτροπής Ρεπουμπλικάνος Τζιμ Τζόρνταν (R-Ohio), έχουν κατηγορήσει τη Meta για μη συνεργάσιμη συμπεριφορά σε σχέση με τις προσπάθειες της επιτροπής να διερευνήσει πιθανή λογοκρισία και συμπαιγνία μεταξύ των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η Meta έχει στην ιδιοκτησία της το Instagram, το Facebook, το WhatsApp και τώρα το Threads.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις πιθανές κατηγορίες για ασέβεια κατά του Ζάκερμπεργκ αυτή την εβδομάδα, ένας εκπρόσωπος του γραφείου του Τζόρνταν δήλωσε στην Epoch Times ότι οι Ρεπουμπλικάνοι «το εξετάζουν». Ορισμένες αναφορές ανέφεραν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέχρι την Πέμπτη 27 Ιουλίου.

«Η Meta έχει κρίσιμες πληροφορίες που δεν έχει παραδώσει στην επιτροπή σχετικά με τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να λογοκρίνει την ομιλία στο διαδίκτυο και το πώς η Meta ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προσπάθειες», ανέφερε ο Ράσελ Ντάι, εκπρόσωπος του γραφείου του Τζόρνταν, σε δήλωσή του προς την Epoch Times. «Είναι επιτακτική ανάγκη η επιτροπή να λάβει αυτό το υλικό και θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διευκολύνουμε αυτό το σκοπό».

Η Epoch Times επικοινώνησε με την Meta Platforms για σχόλια.

Αναζήτηση πληροφοριών από την εποχή της πανδημίας

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 17 Ιουλίου στο Fox News, ο Τζόρνταν ρωτήθηκε σχετικά με την προοπτική να καταδικαστεί ο Ζάκερμπεργκ για ασέβεια και δήλωσε ότι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης του φέρονται να λογοκρίνουν «προστατευόμενη ομιλία» εν μέσω αιτημάτων κυβερνητικών υπηρεσιών.

Εάν ο Ζάκερμπεργκ δεν παράσχει τις πληροφορίες, οι Ρεπουμπλικάνοι θα του απαγγείλουν κατηγορίες για ασέβεια, δήλωσε ο Τζόρνταν.

«Ξέρουμε ότι το Facebook λογοκρίνει τους Αμερικανούς, επειδή ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο μας το είπε πριν από δύο εβδομάδες, εκθέτοντας 86 σελίδες γεγονότων με το Facebook και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που ασκούν πιέσεις σε αυτούς και σε άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας».

Η νέα επιχείρηση Meta Platforms, Threads, χρησιμοποιεί επίσης τις ίδιες κατευθυντήριες γραμμές που χρησιμοποίησε το Facebook για να λογοκρίνει τους χρήστες, πρόσθεσε ο Τζόρνταν. «Πρόκειται για μια άμεση επίθεση στην Πρώτη Τροπολογία. Και θέλουμε τις πληροφορίες που έχουμε ζητήσει εδώ και μήνες και αν δεν μας τις δώσουν, μπορούμε να προχωρήσουμε με την κατηγορία για ασέβεια, αν χρειαστεί», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Η δικαστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητούσε συγκεκριμένα ανακοινώσεις σχετικά με τις αποφάσεις τροποποίησης περιεχομένου που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και αν κυβερνητικοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Meta να διαγράψει αναρτήσεις ή να αναστείλει χρήστες. Τον Μάιο, ο Τζόρνταν έστειλε επιστολή στη Meta και στον διευθύνοντα σύμβουλό της, ζητώντας τους να παράσχουν περισσότερες πληροφορίες, ενώ υποστήριξε ότι οι προηγούμενες προσπάθειες για την παράδοση υλικού δεν ήταν αρκετά καλές.

«Οι κυλιόμενες παραγωγές της Meta μέχρι σήμερα δεν περιλάμβαναν υλικό που η Επιτροπή γνωρίζει ότι βρίσκεται ή έχει λόγους να πιστεύει ότι μπορεί να βρίσκεται στην κατοχή της εταιρείας και το οποίο ανταποκρίνεται στην κλήτευση. […] Εάν η Meta δεν συμμορφωθεί πλήρως με τα αιτήματα της κλήτευσης, η επιτροπή μπορεί να αναγκαστεί να εξετάσει τη χρήση ενός ή περισσότερων μηχανισμών επιβολής», δήλωσε ο Τζόρνταν τον Μάιο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζιμ Τζόρνταν (R-Ohio) μιλάει κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του Τζον Ντάραμ στο Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον στις 21 Ιουνίου 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

 

Η Meta δήλωσε πρόσφατα στα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι περίπου 50.000 σελίδες εγγράφων παραδόθηκαν στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων σε απάντηση του αιτήματός της. Η εταιρεία διέθεσε επίσης περίπου δώδεκα νυν και πρώην υπαλλήλους της Meta για συζήτηση με τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα συνεργαστεί με την επιτροπή προχωρώντας μπροστά».

 

Ισχυρισμοί λογοκρισίας

Εδώ και χρόνια, το Facebook και το Instagram κατηγορούνται για λογοκρισία, σκιώδη αποκλεισμό (shadow-banning), αναστολή ή μείωση της εμβέλειας των χρηστών που μοιράζονται περιεχόμενο που αντιτίθεται στα κυρίαρχα αφηγήματα. Για παράδειγμα, η εταιρεία επικρίθηκε στις αρχές του 2020 για τις προσπάθειες να αποκλείσει ή να «ελέγξει» περιεχόμενο σχετικά με ισχυρισμούς για την προέλευση της COVID-19 και για το αν συνδέεται με ένα αμφιλεγόμενο εργαστήριο ιολογίας στη Γούχαν της Κίνας.

Πριν από μήνες, κατά τη διάρκεια μιας αιφνιδιαστικής εμφάνισης στο podcast του Τζο Ρόγκαν, ο Ζάκερμπεργκ αποκάλυψε ότι το FBI έστειλε προειδοποιήσεις σχετικά με τη λεγόμενη παραπληροφόρηση κατά την προετοιμασία των εκλογών του 2020. Ως αποτέλεσμα, η Meta και το Facebook περιόρισαν ή μπλόκαραν τις αναρτήσεις σχετικά με το φορητό υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν, οι οποίες περιλάμβαναν ένα άρθρο της New York Post που ισχυριζόταν ότι ο φορητός υπολογιστής περιείχε μηνύματα που υπονοούσαν ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μπορεί να είχε λάβει μερίδιο 10% από μια συμφωνία με τον γιο του και μια κινεζική εταιρεία ενέργειας.

«Όταν κατεβάζουμε (από το διαδίκτυο) κάτι που δεν πρέπει να κατεβάσουμε, αυτό είναι το χειρότερο», είπε ο Ζάκερμπεργκ στον Ρόγκαν, προσθέτοντας ότι είναι «χάλια» να παίρνεις λάθος απόφαση.

Ο Ζάκερμπεργκ διευκρίνισε τότε στον Ρόγκαν ότι «το υπόβαθρο εδώ είναι ότι το FBI ήρθε σε εμάς […] και μας είπε: «Απλά για να ξέρετε, θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση. Νομίζαμε ότι υπήρχε πολλή ρωσική προπαγάνδα στις εκλογές του 2016, έχουμε ενημερώσει ότι βασικά πρόκειται να υπάρξει κάποιου είδους καταιγισμού πληροφοριών  παρόμοιο με αυτό»».

Η επιτροπή του Τζόρνταν δήλωσε ότι θέλει συγκεκριμένα να διαπιστώσει αν η Meta συνεργάστηκε με ομοσπονδιακές υπηρεσίες ή αξιωματούχους.

«Δεδομένου ότι η Meta έχει λογοκρίνει ομιλία που προστατεύεται από την Πρώτη Τροποποίηση ως αποτέλεσμα αιτημάτων και απαιτήσεων κυβερνητικών υπηρεσιών στο παρελθόν, η επιτροπή ανησυχεί για πιθανές παραβιάσεις της Πρώτης Τροποποίησης που έχουν συμβεί ή θα συμβούν στην πλατφόρμα Threads», δήλωσε ο Τζόρνταν.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε