Παρασκευή, 02 Ιούν, 2023
Άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για να υποβληθούν σε τεστ για τον κορονoϊό Covid-19 στο Πεκίνο στις 17 Μαρτίου 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

«Σας ικετεύω να σώσετε τον σύζυγό μου»: Τα μαζικά lockdown της Κίνας αφήνουν τους ντόπιους να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους

Σε έναν δρόμο μούσκεμα από τη βροχή, μπροστά από το γραφείο ενός αξιωματούχου της γειτονιάς στην κινεζική μητρόπολη της Σαγκάης, οι σπαρακτικές εκκλήσεις μιας γονατιστής γυναίκας για τον ετοιμοθάνατο σύζυγό της διαπέρασαν τον ψυχρό αέρα.

«Σας ικετεύω να κάνετε κάποια καλή πράξη», ικέτευε η γυναίκα κλαίγοντας. «Σας ικετεύω να σώσετε τον σύζυγό μου».

Φορώντας ένα χακί μπουφάν και ένα μαύρο παντελόνι, ήταν σε γονατιστή στάση στο έδαφος, αδιαφορώντας για το κρύο και την υγρασία. Έσκυβε επανειλημμένα το κεφάλι της τόσο χαμηλά που σχεδόν άγγιζε το τσιμέντο.

Ο σύζυγος της γυναίκας έπασχε από καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο. Όμως δεν μπορούσε να διατεθεί ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, ούτε και κάποια ιατρική μονάδα θα τον δεχόταν -για τον μοναδικό λόγο ότι το ζευγάρι ζούσε σε ένα συγκρότημα κατοικιών που είχε σφραγιστεί στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» του κινεζικού καθεστώτος απέναντι στους ιούς.

Τρεις μήνες αφότου μια κινεζική πόλη έγινε το επίκεντρο μιας διαδικτυακής θύελλας για τα δρακόντεια μέτρα αποκλεισμού που καθυστέρησαν την αναγκαία ιατρική περίθαλψη για τους ασθενείς και προκάλεσαν την απώλεια των αγέννητων παιδιών τους από αρκετές έγκυες γυναίκες, παρόμοιες σκηνές αβοήθητης κατάστασης εμφανίζονται στο κινεζικό διαδίκτυο, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει το υποτιθέμενο χειρότερο κύμα COVID από την πρώτη εμφάνισή του πριν από δύο χρόνια.

Η Κίνα αναφέρει πλέον χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, μια εκρηκτική αύξηση σε σύγκριση με τις συστάδες λοιμώξεων σε διψήφιο αριθμό που είχε καταγράψει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021. Αλλά ακόμη και αυτό είναι πιθανό να είναι υποεκτίμηση, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες και ντόπιους, δεδομένης της πρακτικής του κομμουνιστικού καθεστώτος να καταστέλλει πληροφορίες που υπονομεύουν την εικόνα του. Οι μολύνσεις καταγράφονται πλέον σε κάθε επαρχία, προκαλώντας μια αλυσίδα αντιδράσεων από την κομματική γραφειοκρατία στο πλαίσιο της πολιτικής του «μηδενικού COVID»: απόλυση τοπικών αξιωματούχων, μαζικές δοκιμές, αποκλεισμός πόλεων και καραντίνα σε όποιον θεωρείται στενή επαφή COVID.

Ένας παράγοντας που παραβλέπεται σταθερά σε αυτό το εγχειρίδιο είναι ο ανθρώπινος φόρος.

Κάτοικοι κοιτάζουν το δρόμο από τη γειτονιά τους όπου τοποθετούνται γύρω-γύρω φράγματα για να αποκλείσουν τους δρόμους γύρω-γύρω μετά την ανίχνευση νέων κρουσμάτων της Covid-19 στη Σαγκάη στις 15 Μαρτίου 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

 

Στις 11 Μαρτίου, την ίδια ημέρα που η Τσανγκτσούν, η πρωτεύουσα της επαρχίας Τζιλίν της βορειοανατολικής Κίνας, μπήκε σε lockdown, ένα 4χρονο κορίτσι πέθανε από οξεία λαρυγγίτιδα ενώ περίμενε τη θεραπεία που είχε καθυστερήσει λόγω του ότι η τετραμελής οικογένεια δεν μπορούσε να παρουσιάσει αποδείξεις ότι όλοι τους ήταν απαλλαγμένοι από τον ιό.

Στις 19 Μαρτίου, η πόλη ξεκίνησε τριήμερη δοκιμασία των 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων της, η οποία θα απαγόρευε επίσης σε οποιονδήποτε, με εξαίρεση τους ιατρικούς υπαλλήλους, να εγκαταλείψει τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις του.

«Η κυβέρνηση φαίνεται να το αντιμετωπίζει ως αστείο. Κάνουν ανακοινώσεις από το πουθενά χωρίς να γνωρίζουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα», δήλωσε στην Epoch Times ο Qin Jun, κάτοικος της Τσανγκτσούν.

Οργή

Στη συνοικία Νανσάν της Σενζέν, του τεχνολογικού κέντρου της νότιας Κίνας, ένας 30χρονος άνδρας πέθανε μετά από εβδομάδες αποκλεισμού, σύμφωνα με τον γείτονά του της διπλανής πόρτας. Ο χρόνος και τα αίτια του θανάτου του ήταν άγνωστα. Οι κάτοικοι αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά μόνο όταν διαπίστωσαν μια άσχημη μυρωδιά που έβγαινε από το διαμέρισμά του.

«Κανείς δεν γνωρίζει πώς πέθανε. Κάποιοι λένε ότι πέθανε από την πείνα. Άλλοι λένε ότι αυτοκτόνησε», δήλωσε στην Epoch Times ο Λιν Ναν (ψευδώνυμο).

Είπε ότι ένας άνδρας που ζούσε στο ίδιο κτίριο είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει, αλλά τον σταμάτησαν οι άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά.

Η απογοήτευση των κατοίκων προς τους τοπικούς αξιωματούχους προκάλεσε τελικά μια αναμέτρηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο Λιν.

Μέλη του προσωπικού που φορούν εξοπλισμό ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) στέκονται στην είσοδο μιας κατοικημένης περιοχής η οποία είναι περιορισμένη λόγω της πρόσφατης επιδημίας του κορονοϊού Covid-19 στο Χαρμπίν της βορειοανατολικής επαρχίας Heilongjiang της Κίνας στις 15 Μαρτίου 2022. (STR/AFP μέσω Getty Images)

 

Ένας υγειονομικός είχε πει στους κατοίκους, κατά τη διενέργεια εξετάσεων για τον ιό ένα πρωί, ότι τους άξιζε να κλειστούν μέσα και ότι «καλύτερα να μην βγουν έξω για αρκετούς μήνες ή ακόμη και για ένα χρόνο», είπε. Σε απάντηση, εξαγριωμένοι κάτοικοι έριξαν ένα περίπτερο ελέγχου και μεταλλικούς φράχτες που χώριζαν το συγκρότημα από τον έξω κόσμο και ζήτησαν από τους αξιωματούχους της περιοχής να άρουν τον αποκλεισμό.

Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι διαλύθηκαν το βράδυ, αφού έφτασαν τρία βαν της αστυνομίας για να διαλύσουν τον όχλο. Ο τοπικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, ο οποίος είχε αποφύγει να συναντηθεί μαζί τους νωρίτερα μέσα στην ημέρα, εμφανίστηκε επίσης τότε, απειλώντας να τους συλλάβει όλους αν συνέχιζαν να «φωνάζουν», δήλωσε ο Λιν.

Η Epoch Times δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το γραφείο γειτονιάς της περιοχής στις 24 Μαρτίου.

«Θέλω απλώς να ρωτήσω: “Πότε θα τελειώσει το lockdown;”», δήλωσε ο Λιν.

Επιθετική επιβολή

Εν μέσω της αύξησης των καταγγελιών, το καθεστώς έχει αντιδράσει επιθετικά για να τιμωρήσει όποιον δεν υπακούει στους κανόνες του.

Η πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, έχει διώξει σχεδόν 150 άτομα από τις 7 Μαρτίου για παραβάσεις που σχετίζονται με τον COVID, όπως η μη σάρωση του κωδικού υγείας στην εφαρμογή για κινητά, η είσοδος στην πόλη σκαρφαλώνοντας σε φράχτες ή η χρήση πλαστών διαγνωστικών αποτελεσμάτων για τον ιό.

Ιατρικοί εργαζόμενοι ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν εξετάσεις νουκλεϊκών οξέων για τον κορονοϊό Covid-19 σε κατοίκους που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις τους με ευκολία στη Σενγιάνγκ της βορειοανατολικής επαρχίας Λιαονίνγκ της Κίνας στις 23 Μαρτίου 2022. (STR/AFP μέσω Getty Images)

 

Η πόλη Ναντόνγκ στη νοτιοανατολική επαρχία Τζιανγκσού αναπτύσσει 90.000 εργαζόμενους που πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για να συλλέξουν πληροφορίες για την υγεία των ντόπιων.

Εν τω μεταξύ, η κινεζική λογοκρισία συνεχίζει να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τον χώρο του διαδικτύου για να καταστείλει κάθε πληροφορία που θεωρεί επιβλαβή για τις προσπάθειες ελέγχου της επιδημίας, συμπεριλαμβανομένων, κατά καιρούς, εκκλήσεων για βοήθεια από πολίτες που βρίσκονται υπό αποκλεισμό.

Ανησυχίες για τα τρόφιμα

Η Λιν, από τη Σενζέν, ανησυχεί για τα δύο μικρά παιδιά της, το ένα είναι τριών μηνών και το άλλο μόλις ενός έτους. Οι τοπικές αρχές έχουν στείλει προμήθειες τροφίμων μόνο πέντε φορές από τις 23 Φεβρουαρίου, όταν η περιφέρεια επέβαλε τον αποκλεισμό, είπε. Σε μία παρτίδα, έλαβαν ένα κουτί που περιείχε έξι πακέτα στιγμιαίων ζυμαρικών, τα οποία μόλις και μετά βίας έφταναν για την επταμελή οικογένειά της.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι είχαν απορρίψει το αίτημά της για κάτι πιο θρεπτικό, όπως κρέας, λέγοντας ότι «δεν είχαν χρόνο».

Το μονοετές παιδί της Λιν ζύγιζε περίπου 22 κιλά πριν από το lockdown. Τώρα το παιδί είναι μόλις 18 κιλά.

Το νήπιο έχει «αδυνατίσει τόσο πολύ», δήλωσε η Λιν.

Βορειότερα, οι φόβοι για το λουκέτο στη Σαγκάη προκάλεσαν ένα νέο κύμα αγορών πανικού τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα καταστήματα. Ένα viral βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να δείχνει ένα πλήθος ντόπιων να αδειάζουν καλάθια με φρέσκα προϊόντα από τις τοπικές λαϊκές αγορές κοντά στα μεσάνυχτα. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι νέοι με τεχνολογικές γνώσεις περιμένουν μετά τα μεσάνυχτα για να πάρουν παραγγελίες από τις διαδικτυακές εφαρμογές των καταστημάτων, οι οποίες συχνά εξαντλούνται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Φύλακες φορούν προστατευτικές στολές καθώς παρακολουθούν μια οχυρωμένη κοινότητα που αποκλείστηκε για υγειονομική παρακολούθηση μετά τα πρόσφατα κρούσματα COVID-19 που εντοπίστηκαν στην περιοχή στο Πεκίνο της Κίνας, στις 21 Μαρτίου 2022. (Kevin Frayer/Getty Images)

 

Επίσημη απάντηση

Η Σαγκάη αρνήθηκε ότι έχει τεθεί σε lockdown, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα έδιωξε τους ενοικιαστές σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να μετατρέψει τα διαμερίσματά τους σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Από την Πέμπτη, 39 νοσοκομεία έχουν κλείσει κάποιες λειτουργίες για να «συνεργαστούν με την έρευνα για την επιδημία», σύμφωνα με τους αξιωματούχους υγείας της πόλης.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο κινεζικό διαδίκτυο έδειχνε ανθρώπους ντυμένους με λευκές στολές επικίνδυνων ουσιών να βιδώνουν μια πόρτα διαμερίσματος πριν τη σφραγίσουν με μεταλλικά σύρματα, ενώ δύο άνδρες στέκονταν και παρακολουθούσαν μέσα.

Παραμένει ένα ερώτημα για πόσο καιρό το καθεστώς θα συνεχίσει την πολιτική μηδενικού-COVID, καθώς μάχεται με την υψηλής μολυσματικότητας παραλλαγή Όμικρον, όταν οι περισσότερες χώρες έχουν επιλέξει να ζήσουν με τον ιό και να άρουν τους περιορισμούς.

Ενώ ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα για τον έλεγχο των κρουσμάτων με το «μικρότερο δυνατό κόστος», κορυφαίοι αξιωματούχοι δεν έχουν υποδείξει μια αξιοσημείωτη μετατόπιση μακριά από τις μεθόδους περιορισμού όλων των επιδημιών.

Αλλά ο Τσανγκ Γουενχόνγκ, κορυφαίος γιατρός λοιμωδών νοσημάτων με έδρα τη Σαγκάη, εξέφρασε ένα διαφορετικό συναίσθημα την Τετάρτη.

«Η μάχη είναι σκληρή», έγραψε στο προσωπικό του Weibo, έναν δημοφιλή κινεζικό ιστότοπο microblogging. Ενώ σε μεγάλο βαθμό ακολουθούσε την επίσημη γραμμή, παραδέχτηκε ότι ο έλεγχος της επιδημίας θα είναι «μια μακροπρόθεσμη διαδικασία».

«Δεν μπορούμε να έχουμε τη νοοτροπία να σκοτώσουμε τον ιό ανεξάρτητα από το αν μπορούμε να ζήσουμε ή όχι», είπε. «Η ζωή πρέπει να συνεχιστεί».

Ο Gu Xiaohua συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε