Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
Όταν ανοίγει η αυλαία του Shen Yun Performing Arts στο Palais des Congrès στο Παρίσι, Γαλλία, στις 16 Ιανουαρίου 2022. (Jian Ping/Epoch Times)

Shen Yun Performing Arts: Το αντίδοτο στην πανδημία

Με την νέα χρονιά χιλιάδες άνθρωποι στο Παρίσι ένιωσαν ότι είχαν στα χέρια τους ένα εισιτήριο επιστροφής στην κανονικότητα.

Για δύο χρόνια, ο θίασος από την Νέα Υόρκη, Shen Yun Performing Arts δεν μπόρεσε να περιοδεύσει στην Ευρώπη, πόσο μάλλον στο Παρίσι, λόγω των περιορισμών της πανδημίας COVID-19. Η είδηση της επιστροφής του στη Γαλλία δημιούργησε ενθουσιασμό όχι μόνο σε όσους επιθυμούσαν να δουν την παράσταση που έκανε θραύση, αλλά και σε όσους είχαν αγοράσει τα εισιτήριά τους πριν από το 2020 και τα κρατούσαν περιμένοντας.

Στις 14 Ιανουαρίου, το Palais des Congrès πλημμύρισε από κόσμο, αλλά κάποιοι δεν μπόρεσαν να μπουν στο θέατρο, λόγω των περιορισμών σχετικά με τις αποστάσεις ασφαλείας από την δημοτική αρχή.

Όσοι έμπαιναν στο θέατρο έβλεπαν δάκρυα στα μάτια εκείνων που δεν κατάφεραν να μπουν, κάποιοι από τους οποίους είχαν ταξιδέψει από μακρινές γωνιές της Γαλλίας. Οι τοπικοί περιορισμοί χωρητικότητας καταργήθηκαν μετά το Σαββατοκύριακο όταν οι παραστάσεις ολοκληρώθηκαν, και οι θεατές που δεν τα κατάφεραν ήλπιζαν ότι θα είχαν την ευκαιρία να δουν το Shen Yun όταν θα επιστρέψει ξανά στη Γαλλία τον Μάρτιο.

«Το χρειαζόμαστε», δήλωσε ο καθηγητής François Bricaire, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων, γνωστός για την έκδοση του βιβλίου “Pandemic: Η μεγάλη απειλή” το 2005, ο οποίος έφερε μαζί του και την εγγονή του για να δουν την παράσταση.

«Είναι πολύ σημαντικό να βγούμε έξω και να δούμε παραστάσεις παρά την πανδημία, η οποία προέρχεται από την Κίνα».

«Είσαι καθηλωμένος, συγκινείσαι και δεν χορταίνεις να το παρακολουθείς», είπε. «Μας συγκλόνισαν όλοι οι χοροί».

Ο καθηγητής François Bricaire και η εγγονή του στο Shen Yun Performing Arts στο Παρίσι στις 15 Ιανουαρίου 2022. (NTD)

 

Ο Gilles Maroteaux, δάσκαλος και μεταφραστής, περίμενε τέσσερα χρόνια για να παρακολουθήσει τον θίασο. Συγκινημένος, είπε ότι δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει το Shen Yun, αλλά η εμπειρία ήταν κάτι το εξαιρετικό.

Ο θίασος Shen Yun με έδρα τη Νέα Υόρκη υπόσχεται για αυτή την σεζόν μια παράσταση που θα αναβιώσει την «Κίνα πριν από τον κομμουνισμό» – έναν κόσμο που λίγοι γνωρίζουν. Κάποτε η Κίνα αποκαλούνταν “ουράνια αυτοκρατορία” και ήταν μια χώρα όπου ο πολιτισμός της ήταν θεϊκά εμπνευσμένος και η κοινωνία ζούσε αρμονικά.

Παρακολουθώντας το Shen Yun, ο Maroteaux ένιωσε ότι η παράσταση «μπορεί να μεταφέρει στους ανθρώπους την επιθυμία να μάθουν καινούργια πράγματα, να ανοιχτούν στους ανθρώπους … και να συνδεθούν με τον Ουρανό και τα ανώτερα όντα». Ένιωσε ότι ήταν κάτι «που κάνει καλό στην ψυχή και στην καρδιά».

«Η ομορφιά και η καλοσύνη … είναι αξίες που έχουμε ανάγκη, ειδικά τώρα!» είπε.

Ο δάσκαλος και μεταφραστής Gilles Maroteaux στο Palais des Congrès στο Παρίσι στις 14 Ιανουαρίου 2022. (NTD)

 

 

Στην άλλη άκρη του ωκεανού, το κοινό που παρακολουθούσε έναν από τους άλλους έξι περιοδεύοντες θιάσους του Shen Yun μοιράστηκε παρόμοια συναισθήματα.

«Η παράσταση είναι ένα καλό αντίδοτο στην πανδημία. Η πανδημία σε κάνει να κλείνεσαι στον εαυτό σου και να γίνεσαι καταθλιπτικός, μόνος και απομονωμένος. Και μια παράσταση σαν αυτή σε διδάσκει ότι είσαι συνδεδεμένος με άλλους ανθρώπους και ότι το χρειάζεσαι. Πρέπει να σκεφτείς κάτι πέρα από τον εαυτό σου, κάτι υπερβατικό», δήλωσε ο Philip Lancaster, ο οποίος επίσης είδε την παράσταση στην Ατλάντα, στις 14 Ιανουαρίου.

«Το Shen Yun είναι αναζωογονητικό, όμορφο. Σε επανασυνδέει με τον κόσμο, το σύμπαν και πέρα από τον εαυτό σου, και σου δείχνει την αξία του να είσαι συνδεδεμένος με τον φυσικό κόσμο, με άλλους ανθρώπους και με το θείο» είπε.

Ο Richard Hart, ο οποίος είδε μια παράσταση στο Εσκοντίντο της Καλιφόρνια στις 15 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι συγκινήθηκε τόσο πολύ από την ομορφιά της παράστασης που τον έπιασαν τρεις φορές τα κλάματα.

«Συγκινήθηκα τόσο πολύ από την ομορφιά που είδα στη σκηνή. Είμαι τόσο χαρούμενος που είμαι άνθρωπος, που είμαι ζωντανός, που μπορώ να δω αυτό που είδα απόψε», δήλωσε ο Hart. «Ήταν το όνειρό μου να δω το Shen Yun από το 2006 και επιτέλους πραγματοποίησα αυτό το όνειρο μετά από τόσα χρόνια».

Δεν αρκέστηκε να πραγματοποιήσει το όνειρό του μόνος του, αλλά είχε αγοράσει 14 εισιτήρια για φίλους και συγγενείς, ώστε να το μοιραστεί με τους αγαπημένους του.

«Μπορώ να σας πω αυτό: Αν θέλετε να δείτε την ομορφιά της ανθρωπότητας και πώς ο Δημιουργός μας δημιούργησε, ένα τόσο εκπληκτικό πράγμα, δεν πρέπει να χάσετε το Shen Yun», δήλωσε ο Hart. «Σε συγκινεί. Κινεί την ενέργειά σου, κινεί την ψυχή σου. Με συγκίνησε βαθιά, πραγματικά με συγκίνησε».

«Δεν μπορείτε να κλειστείτε στο σπίτι σας και να πάθετε κατάθλιψη. Βγείτε έξω! Θα ζήσουμε με αυτόν τον ιό για τα επόμενα 20, 50 χρόνια. Τώρα είναι η ώρα να απολαύσετε τη ζωή σας και να δείτε όμορφα πράγματα. Η ζωή είναι ένα ρίσκο. Η οδήγηση ενός αυτοκινήτου είναι ένα ρίσκο. Αλλά το να έρχεσαι σε μια τόσο όμορφη παράσταση όπως αυτή, είμαι σίγουρος ότι ο Δημιουργός μας φροντίζει».


Ο Alan Platte (αριστερά) και ο Richard Hart στην παράσταση Shen Yun Performing Arts στο California Center for the Arts, στο Εσκοντίντο της Καλιφόρνια στις 15 Ιανουαρίου 2022. (Yang Jie/Epoch Times)

 

Ακόμη και πριν από την πανδημία, το Shen Yun περιόδευε στον κόσμο πολύ πιο εκτεταμένα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία παραστατικών τεχνών. Το 2022, η σεζόν φαίνεται να έχει παραταθεί, με παραστάσεις τον Ιούνιο, ενώ σε προηγούμενες σεζόν τελείωναν στα μέσα Μαΐου. Σε πολλά θέατρα τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν ταχύτερα από ποτέ.

Ο δήμαρχος του Πίτσμπουργκ Ed Gainey παρακολούθησε την παράσταση Shen Yun Performing Arts στο Benedum Center for the Performing Arts στο Πίτσμπουργκ στις 23 Ιανουαρίου 2022. (NTD)

 

«Χαίρομαι που τα κατάφερα σήμερα. Χαίρομαι που τα κατάφερα και χαίρομαι που το Shen Yun παίχτηκε εδώ. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που θα το δουν, θα εμπνευστούν», δήλωσε. «Πιστεύω ότι όταν εμπνέεις τους ανθρώπους, τους βγάζεις τον καλύτερο τους εαυτό».

«Μου άρεσε πραγματικά αυτή η υπερβατική δύναμη που εξέπεμπε η παράσταση, αυτό το μήνυμα της υπέρβασης και το να μην τα παρατάς ποτέ με έβαλε σε σκέψεις. Χρησιμοποιείς το θεϊκό εσωτερικό σου πνεύμα για να συνεχίσεις να αναπτύσσεσαι, ακόμη και εν μέσω αντιξοοτήτων».

Ο Gordon Hamby, προσωπικός προπονητής και ομιλητής, είδε την ελπίδα για την ανθρωπότητα στον Shen Yun. Είδε «το μεγαλείο της συμπόνιας» στον σύγχρονο κόσμο, καθώς και την ελπίδα ότι οι άνθρωποι θα την ανακτήσουν.

«Είναι τόσο πνευματικό και ανοιχτόμυαλο προς την ομορφιά και τη φύση και την ίδια την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Hamby.

Παρακολουθώντας την παράσταση, «ένιωσε μια απελευθέρωση, σαν να του είχε φύγει κάποιο βάρος».

«Εκπέμπει μια ενέργεια που απλά κατακλύζει το κοινό», δήλωσε ο Hamby.

«Εκπέμπει μια μεγάλη συμπόνια προς όλη την ανθρωπότητα … προς όλους. Ξεχνάμε ότι όλοι έχουν προκλήσεις, όλοι έχουν πράγματα να ξεπεράσουν, και νομίζω ότι αυτή η πνευματική πτυχή που περιλαμβάνει ολόκληρο το σύμπαν είναι ο συνδετικός κρίκος που μας ενώνει».

Ο Hamby έχει τη φιλοσοφία ότι η εσωτερική αρμονία γεννά την εξωτερική αρμονία. Βασίζει τη δουλειά του σε 11 βασικές αρχές, όπως η συμπόνια, η ειλικρίνεια, η συγχώρεση και ο ενθουσιασμός, και τα είδε όλα αυτά στο Shen Yun.

«Αισθάνομαι πραγματικά ευτυχισμένος και χαρούμενος», είπε. «Στο Γκρίλεϋ του Κολοράντο, είναι τόσο υπέροχο να βλέπεις τόσους πολλούς ανθρώπους που θέλουν να δουν αυτή την παράσταση που εκπέμπει ελπίδα και συμπόνια».

Η Epoch Times είναι υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας του Shen Yun Performing Arts. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα ShenYunPerformingArts.org

Η Catherine Yang συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε