Παρασκευή, 09 Δεκ, 2022
O εκτελεστικός αντιπρόεδρος (ENV) της Asian Society Τζέιμι Μετζλ, παρευρίσκεται στην προβολή ντοκιμαντέρ του HBO με την ονομασία, «Fixer: The Taking of Ajmal Naqshbandi» στην Asia Society στις 12 Αυγούστου 2009 στη Νέα Υόρκη. (Jason Kempin / Getty Images για HBO)

Σύμβουλος ΠΟΥ: Η έρευνα για την COVID-19 στην Γουχάν «πραγματοποιήθηκε από κινεζικές αρχές»

Ο σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τζέιμι Μετζλ, δήλωσε ότι η έρευνα του διεθνούς οργανισμού σχετικά με την προέλευση του ιού του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) πραγματοποιήθηκε στην πραγματικότητα από κινεζικές αρχές.

Η έρευνα, η οποία εξέτασε επίσης το ενδεχόμενο ο ιός του ΚΚΚ να προήλθε κατά λάθος από διαρροή του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν, το οποίο μελετούσε την ικανότητα των κορονοϊών νυχτερίδων να μολύνουν ανθρώπους, διεξήχθη από τοπικές αρχές και όχι από τους ερευνητές του ΠΟΥ, όπως δήλωσε ο Μετζλ στο Fox News και στην εκπομπή «Ingraham Angle» στις 10 Φεβρουαρίου.

Τα σχόλια του Μετζλ, έρχονται λίγες μόνο ημέρες αφότου ο Πίτερ Εμπαρέκ, ένας Δανός επιστήμονας που ηγήθηκε της αποστολής του ΠΟΥ, δήλωσε ότι «ήταν εξαιρετικά απίθανο» ο ιός να διέρρευσε από το εργαστήριο της Γουχάν. Είπε ότι οι νυχτερίδες ήταν μια πιο πιθανή πηγή προέλευσης.

«Η υπόθεση ενός εργαστηριακού περιστατικού δεν μπορεί καθόλου να εξηγήσει την εισαγωγή του ιού στον ανθρώπινο πληθυσμό», δήλωσε ο Εμπαρέκ στις 9 Φεβρουαρίου. «Επομένως, δεν θα εισηγηθούμε περεταίρω μελλοντικές μελέτες».

Ο Πίτερ Μπεν Εμπαρέκ και η Μάριον Κούπμανς, μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που ανέλαβαν την διερεύνηση της προέλευσης της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19), βρίσκονται μέσα σε ένα λεωφορείο καθώς φεύγουν από το ξενοδοχείο καραντίνας στη Γουχάν της επαρχίας Χεμπέι της Κίνας , στις 28 Ιανουαρίου 2021. (Reuters / Thomas Peter)

 

Ο Μετζλ, ο οποίος είναι επίσης ανώτερο στέλεχος στην Atlanta Council, δήλωσε ότι ήταν επιφυλακτικός στο προτεινόμενο αποτέλεσμα της αποστολή του ΠΟΥ, η οποία όπως είπε αντιμετώπισε προβλήματα λόγω της ανάγκης του ΠΟΥ να «εξισορροπήσει μεγάλες πολιτικές δυνάμεις».

Ο ΠΟΥ «δημιουργήθηκε, χρηματοδοτείται και ελέγχεται από τα κράτη», είπε στην Λάουρα Ινγκράχαμ. Βρίσκεται «σε μια πολύ δύσκολη θέση».

«Η ίδια η έρευνα ήταν πολύ σύντομη», πρόσθεσε. «Ήταν δύο εβδομάδες καραντίνας και δύο εβδομάδες συναντήσεων, αλλά η πραγματική έρευνα έγινε από τις κινεζικές αρχές. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές βασικά λάμβαναν αναφορές από τους Κινέζους αξιωματούχους.»

«Όπως το βλέπω εγώ, η μεγάλη αποτυχία είναι ότι σκιαγράφησαν τέσσερις πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει η COVID», είπε ο Μετζλ. «Ο πρώτος ήταν κατευθείαν από την νυχτερίδα στον άνθρωπο. Ο δεύτερος, από την νυχτερίδα σε ένα άλλο ζώο, με έναν ενδιάμεσο ξενιστή. Ο τρίτος, μέσω αποστολής δεμάτων ή κάποιου είδους κατεψυγμένων τροφίμων και ο τέταρτος, η ακούσια διαρροή εργαστηρίου.»

«Όπως γνωρίζεις Λάουρα, για περισσότερο από ένα χρόνο, ήμουν ένας από τους πρώτους που έλεγε ότι πρέπει να κοιτάξουμε πολύ, πολύ σοβαρά την επιλογή τέσσερα».

«Αλλά αντί να πούμε, εντάξει, ας δούμε σε μεγαλύτερο βάθος όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι ερευνητές του ΠΟΥ είπαν ότι πρέπει να εξετάσουμε τα τρία πρώτα, αλλά όχι την ακούσια διαρροή από το εργαστήριο. Και απλώς είμαι δυσαρεστημένος από αυτό. Νομίζω ότι είναι πραγματικά φοβερό.»

«Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε ακριβώς το πώς ξεκίνησε η COVID. Αλλά σίγουρα, μια τυχαία διαρροή εργαστηρίου είναι μια πολύ, πολύ αξιόπιστη πιθανότητα».

Η επίσκεψη του ΠΟΥ στην Γουχάν ήταν σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενη από το ΚΚΚ, με δημοσιογράφους να κρατούνται μακριά και χωρίς να υπάρχει κάποιο διαθέσιμο στο κοινό πρόγραμμα.

Ο Εμπαρέκ ανέφερε στο Science Mag στις 14 Φεβρουαρίου ότι «η πολιτική βρισκόταν πάντα μέσα στο δωμάτιο». Κατά την διάρκεια της αποστολής και σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή, οι προσκεκλημένοι επιστήμονες θα συνοδεύονταν από «30 η 60 Κινέζους συναδέλφους». Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς δεν ήταν επιστήμονες και δεν ανήκαν στον τομέα της δημόσιας υγείας.

@Peterfoodsafety αναφέρει, οι ερευνητές του @WHO #COVID19 είχαν «μεταξύ 30 και 60 Κινέζων συναδέλφων» μαζί τους με ένα «μεγάλο αριθμό… όχι από τον τομέα της δημόσιας υγείας… η πολιτική ήταν εκεί συνεχώς». Μια έρευνα που ελέγχεται από κρατικούς λειτουργούς δεν είναι αξιόπιστη. https://t.co/87mfgPueCf

– Jamie Metzl (@JamieMetzl) 14 Φεβρουαρίου 2021

Προηγούμενος ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ επέκρινε τον ΠΟΥ λέγοντας πως παπαγαλίζει την ρητορική του ΚΚΚ που λέει ότι η ασθένεια COVID-19 που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ, δεν θα μπορούσε αρχικά να έχει εξαπλωθεί από κάποιο εργαστήριο της Γουχάν.

«Ντροπιαστικό. Στην αρχή της πανδημίας ο ΠΟΥ ενήργησε ως προπαγανδιστής εκ μέρους της κομμουνιστικής Κίνας, επαναλαμβάνοντας τα ψέματα του ΚΚΚ», δήλωσε στις 10 Φεβρουαρίου ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Τέξας στο Twitter. «Τώρα, ο ΠΟΥ συμπεραίνει πως ο ιός δεν διέρρευσε λόγο ατυχήματος από ένα κυβερνητικό εργαστήριο γιατί … το ΚΚΚ τους είπε ότι είναι έτσι».

Σε μια ξεχωριστή συνέντευξή του με το Fox News, ο Κρουζ κατηγόρησε τον ΠΟΥ πως επαναλαμβάνει τα «ψέματα της κινέζικης κομμουνιστικής κυβέρνησης», αντί να «πορεύονται  ως επαγγελματίες ιατροί».

Ο Κρουζ ισχυρίστηκε ότι ο ΠΟΥ βοήθησε το κινεζικό καθεστώς στην κάλυψη της έναρξης της επιδημίας της Γουχάν προς το τέλος του 2019, η οποία οδήγησε σε μια ανεπάρκεια αντίδρασης για την απαγόρευση των διεθνών ταξιδιών από τη Γουχάν, με αποτέλεσμα μια ανεξέλεγκτη πανδημία.

Στις 11 Φεβρουαρίου, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπριέσους, φάνηκε να απομακρύνεται του ισχυρισμού της ομάδας του ΠΟΥ ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν δεν θα πρέπει να διερευνηθεί ως πιθανή πηγή του ιού, λέγοντας ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα.

«Έχουν δημιουργηθεί ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το εάν ορισμένες υποθέσεις έχουν απορριφθεί», είπε στους δημοσιογράφους. «Θέλω να διευκρινίσω ότι όλες οι υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές και απαιτούν περαιτέρω μελέτη».

 

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Άντανομ Γκεμπριέσους στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη της Ελβετίας, στις 6 Απριλίου 2020. (AFP μέσω Getty Images)

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας του Γουχάν διεξήγαγε έρευνα για ιούς παρόμοιους με τον ιό του ΚΚΚ, ήδη από το 2016. Το καθεστώς κρατούσε την έρευνα μυστική και το Υπουργείο Εξωτερικών απαιτεί διαφάνεια.

«Οι ερευνητές του ΠΟΥ θα έπρεπε να είχαν πρόσβαση στα αρχεία του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν, για νυχτερίδες και άλλους κορωνοϊούς πριν από το ξέσπασμα του COVID-19. Στο πλαίσιο μιας εμπεριστατωμένης έρευνας, πρέπει να έχουν πλήρη αναφορά του γιατί το Ινστιτούτο άλλαξε και έπειτα αφαίρεσε τα διαδικτυακά αρχεία της δουλειάς του για τον ιό RaTG13 και άλλους ιούς», ανέφερε το υπουργείο.

Η ομάδα του ΠΟΥ ανέφερε ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για τους ειδικούς στον τομέα της υγείας να κατανοήσουν πλήρως την προέλευση του ιού του ΚΚΚ.

Ο ΠΟΥ δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο από την Epoch Times.

 

Η Eva Fu συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε