Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
Το λογότυπο της ChatGPT σε ένα γραφείο στην Ουάσιγκτον, στις 15 Μαρτίου 2023. (Stefani Reynolds/AFP via Getty Images)

Τα ιδιωτικά δεδομένα των χρηστών του ChatGPT εκτίθενται λόγω σφάλματος

Το ChatGPT, το chatbot τεχνητής νοημοσύνης (AI) που αναπτύχθηκε από την OpenAI, τέθηκε εκτός λειτουργίας για επείγουσα συντήρηση στις 20 Μαρτίου λόγω ενός σφάλματος σε μια βιβλιοθήκη ανοιχτού κώδικα που προκάλεσε παραβίαση δεδομένων.

Πολλοί χρήστες του ChatGPT ανέφεραν ότι μπορούσαν να δουν τίτλους από το ιστορικό συνομιλιών άλλων ενεργών χρηστών. Ορισμένοι ανέφεραν επίσης ότι έβλεπαν στο δικό τους ιστορικό τα πρώτα μηνύματα άλλων ανθρώπων.

Το σφάλμα έχει έκτοτε επιδιορθωθεί. Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Σαμ Άλτμαν δήλωσε την Τετάρτη στο Twitter ότι η OpenAI «αισθάνθηκε απαίσια» για την παραβίαση των δεδομένων.

Την Παρασκευή, η OpenAI παρείχε μια ενημέρωση σχετικά με το περιστατικό, λέγοντας ότι εκτέθηκαν ακόμη περισσότερα ιδιωτικά δεδομένα από ορισμένους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών πληρωμής των χρηστών.

Η OpenAI δήλωσε ότι, μετά από βαθύτερη έρευνα, εκτός από το ότι οι χρήστες έβλεπαν τίτλους και συνομιλίες άλλων, η εταιρεία «ανακάλυψε επίσης ότι το ίδιο σφάλμα μπορεί να προκάλεσε την ακούσια προβολή πληροφοριών σχετικών με την πληρωμή του 1,2% των συνδρομητών του ChatGPT Plus που ήταν ενεργοί κατά τη διάρκεια κάποιας συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας».

Η OpenAI δεν αποκάλυψε τον ακριβή αριθμό των λογαριασμών που εκτέθηκαν.

Δεν είναι σαφές πόσοι είναι οι συνδρομητές του ChatGPT Plus. Ωστόσο, από την κυκλοφορία του ως δωρεάν πρωτότυπο στο κοινό στις 30 Νοεμβρίου 2022, η εταιρεία ανέφερε 100 εκατομμύρια χρήστες τον Φεβρουάριο.

Η εταιρεία πρόσθεσε: «Τις ώρες πριν θέσουμε το ChatGPT εκτός λειτουργίας τη Δευτέρα, ήταν δυνατό για ορισμένους χρήστες να δουν το όνομα και το επώνυμο ενός άλλου ενεργού χρήστη, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη διεύθυνση πληρωμής, τα τέσσερα τελευταία ψηφία (μόνο) ενός αριθμού πιστωτικής κάρτας και την ημερομηνία λήξης της πιστωτικής κάρτας. Οι πλήρεις αριθμοί πιστωτικών καρτών δεν εκτέθηκαν σε καμία περίπτωση».

Η εταιρεία έχει επικοινωνήσει με τους χρήστες που επηρεάστηκαν για να τους ενημερώσει ότι οι πληροφορίες πληρωμής τους ενδέχεται να έχουν εκτεθεί. «Είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει συνεχιζόμενος κίνδυνος για τα δεδομένα των χρηστών», δήλωσε η OpenAI την Παρασκευή.

Η εταιρεία μοιράστηκε τις τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με το σφάλμα και εξήγησε τις ενέργειες που έλαβε για να διορθώσει και να αποτρέψει παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

«Όλοι στην OpenAI έχουν δεσμευτεί να προστατεύουν την ιδιωτικότητα των χρηστών μας και να διατηρούν τα δεδομένα τους ασφαλή. Είναι μια ευθύνη που παίρνουμε απίστευτα σοβαρά. Δυστυχώς, αυτή την εβδομάδα δεν τηρήσαμε αυτή τη δέσμευση και τις προσδοκίες των χρηστών μας», δήλωσε η εταιρεία.

«Ζητάμε και πάλι συγγνώμη από τους χρήστες μας και από ολόκληρη την κοινότητα του ChatGPT και θα εργαστούμε επιμελώς για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε