Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Η Συμφωνική Ορχήστρα Shen Yun στο Boston Symphony Hall στη Βοστώνη. Μασαχουσέτη, ΗΠΑ, 13 Οκτωβρίου 2018. (minghui.org)

Τι κρύβεται πίσω από τον «θεϊκά εμπνευσμένο» ήχο της συμφωνικής ορχήστρας Shen Yun

Οι θεατές συχνά φεύγουν από μια συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Σεν Γιουν μιλώντας για κάτι που ακούγεται σαν πνευματική εμπειρία.

«Μοιάζει να έρχεται από τον ουρανό», δήλωσε η Λίντα Ντέβλιν μετά από μια συναυλία στο Κάρνεγκι Χολ, που παρακολούθησε μαζί με τον Μπιλ O’Κηφ, επίσης παλαιό θαυμαστή του συνόλου, όπως και η ίδια. «Αυτή είναι η τέταρτη φορά που το παρακολουθούμε, κάθε χρόνο το περιμένουμε με ανυπομονησία. Είναι τόσο όμορφο… Είναι ένας γαλήνιος, αναζωογονητικός τόπος ουράνιων ήχων.»

Ο Ρίτσαρντ Ενγκ, που παρευρέθη στην ίδια συναυλία, είπε περίπου τα ίδια.

«Η μουσική των εγχόρδων ακουγόταν σαν ουράνια μουσική και στο τέλος, όταν ανέβασαν το ρυθμό, με τα τύμπανα στο βάθος, φαινόταν σαν να είχε γίνει η σύνθεση με τον Θεό να μπαίνει στην εικόνα», δήλωσε ο κος Ενγκ. «Με έκανε να κλείσω τα μάτια μου και να σκεφτώ τον ουρανό.»

Η ορχήστρα αποτελείται από τους καλύτερους μουσικούς του Θιάσου Παραστατικών Τεχνών Σεν Γιουν (Shen Yun Performing Arts) με έδρα τη Νέα Υόρκη, της κορυφαίας παγκοσμίως ομάδας κλασικού κινεζικού χορού. Το 2006, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων Κινέζων αντιφρονούντων που διαφεύγουν από τις διώξεις του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος – δημιούργησαν την εταιρεία με στόχο την αναβίωση 5.000 ετών κινεζικού πολιτισμού. Για πέντε χιλιετίες, ο πολιτισμός αυτός θεωρούνταν εμπνευσμένος από τους θεούς.

«Η χώρα των θεών»

Το πρόγραμμα της Συμφωνικής Ορχήστρας Σεν Γιουν συνήθως περιλαμβάνει πολλά κλασικά αγαπημένα κομμάτια, καθώς και κάποια που έχουν γραφτεί ειδικά για να αναδείξουν τις αρχαίες κινεζικές μελωδίες και μουσικά όργανα, σε συνδυασμό με μια πλήρη, 100μελή συμφωνική ορχήστρα. Αυτές οι πρωτότυπες συνθέσεις χαρίζουν στους ακροατές μια γεύση του κλασικού κινεζικού πολιτισμού.

Πριν καταλάβει την ηγεσία της χώρας το κομμουνιστικό κόμμα του Μάο Τσετούνγκ, η Κίνα ήταν γνωστή ως «Ουράνια Αυτοκρατορία» ή «Χώρα των Θεών». Παρά το γεγονός ότι διάφορες δυναστείες διαδέχονταν η μία την άλλη, ορισμένα βασικά δόγματα παρέμεναν σταθερά εν μέσω των υπόλοιπων αλλαγών, όπως, για παράδειγμα, η πεποίθηση των Κινέζων ότι ο πολιτισμός τους ήταν ένα δώρο των θεών. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του ήταν η επιδίωξη της αρμονίας μεταξύ του ουρανού, της γης και της ανθρωπότητας.

Ο κινεζικός πολιτισμός διαμορφώθηκε υπό την επίδραση του Βουδισμού, του Ταοϊσμού και του Κομφουκιανισμού, τα οποία, είτε ως θρησκείες είτε ως φιλοσοφικά ρεύματα, τόνιζαν την αξία της ηθικής και της αρετής. Ως αποτέλεσμα αναπτύχθηκε η πρακτική της «πνευματικής καλλιέργειας», η προσπάθεια δηλαδή βελτίωσης του χαρακτήρα του ατόμου, μια ιδέα που διαδόθηκε ευρέως και ρίζωσε στην κινεζική κοινωνία. Κάθε στίχος των ποιητών ήταν προϊόν διαλογισμού. Κάθε πινελιά των ζωγράφων και των καλλιγράφων ήταν απόρροια βαθιάς ενδοσκόπησης.

Αυτή την προσέγγιση ακολουθούν και οι καλλιτέχνες του Σεν Γιουν, όπως έχουν εξηγήσει στους Epoch Times, εναρμονισμένοι με την παράδοσή τους και με τις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας. Για αυτούς, μια ενάρετη ζωή είναι εξίσου σημαντική με την καθημερινή τους εξάσκηση στην τέχνη τους.

Η Γινγκ Τσεν, μία από τους μαέστρους, είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη ότι «στο Σεν Γιουν επιδιώκουμε κάτι που αποκαλούμε ‘τσουν σαν, τσουν μέι’, το οποίο σημαίνει ‘αγνή καλοσύνη, αγνή ομορφιά’».

«Πιστεύω ότι είναι κυρίως εξαιτίας αυτού που το κοινό νιώθει τόση ανάταση και έμπνευση στις συναυλίες του Σεν Γιουν», πρόσθεσε.

«Χωρίς πνεύμα, συναίσθημα και ιδέες, οι νότες είναι άδειες και χωρίς νόημα. Είναι το πνεύμα και το νόημα που χαρίζουν στη μουσική τη ζωή και την ψυχή της», επεσήμανε η κα Τσεν. «Ανοίξτε την καρδιά και τον νου σας, νιώστε τι λέει η μουσική και αφήστε την να εμπλουτίσει τη ζωή σας!»

Ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης

Οι αντιδράσεις του κοινού ως επί το πλείστον επιβεβαιώνουν τα λόγια της κας Τσεν.
Η Υβόν Φερνάντεζ δήλωσε ότι η συναυλία της ορχήστρας του Σεν Γιουν άλλαξε τη ζωή της.

«Με έκανε να ξεχάσω τα πάντα. Όξυνε τις αισθήσεις μου. Προκάλεσε μια εμπειρία εσωτερικής αναζήτησης», ομολόγησε. «Με οδήγησε σε μια ορισμένη κατάσταση, μια απίστευτη εξύψωση και εξάπλωση, σαν να ήταν όλα δυνατά.»

«Ένιωσα επίσης γεμάτη ελπίδες και επιθυμίες, όλα όσα ήθελα να κάνω. Η μουσική τους με έκανε πραγματικά να ταξιδέψω», πρόσθεσε. «Επανειλημμένα σκεφτόμουν πόσο απίστευτο ήταν αυτό που άκουγα. Ειλικρινά, δεν μπορούσαν να το πιστέψω.»

«Η ομορφιά και η μεγαλοπρέπεια των ήχων ήταν μαγική, ήταν μια μαγευτική στιγμή για εμένα. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πώς ένιωσα. Δεν ήθελα να τελειώσει.»

Στην άλλη άκρη της γης σχεδόν, στην Ταϊβάν, η Σου-κάι Γουέι είχε μια παρόμοια εμπειρία.

«Είναι μια υπέροχη μουσική, βάλσαμο για την ψυχή», σχολίασε. «Είναι μια ουράνια μουσική και έχει τη δύναμη να προσδίδει νόημα και κίνητρα στη ζωή.»

Ο Τζόναθαν Φράιμπεργκ παρακολούθησε μια συναυλία του Σεν Γιουν στο Σικάγο, η οποία ήταν η καλύτερη που είχε δει στη ζωή του.

«Την ένιωσα βαθιά μέσα στην ψυχή μου, στο βαθύτερο μέρος της ψυχής μου», είπε. «Ήταν πάρα πολύ καλή – με συγκίνησε τόσο που, με τις πρώτες νότες σχεδόν του πρώτου κομματιού, άρχισα κυριολεκτικά να κλαίω… Με έκανε να νιώσω ότι όλα θα πάνε καλά.»

Μετάφραση – Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε