Τρίτη, 03 Οκτ, 2023

Το χάπι της άμβλωσης μπορεί να απαγορευθεί στο σύνολο των ΗΠΑ

Ο Μάθιου Κατσμάρεκ, που έχει διατελέσει δικηγόρος χριστιανικής οργάνωσης και διορίστηκε ομοσπονδιακός δικαστής από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, άκουσε χθες τα επιχειρήματα των δύο αντίπαλων πλευρών: της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν και μιας ομάδας κατά της άμβλωσης υπό την Ένωση Ιπποκρατικής Ιατρικής με έδρα το Τέξας, η οποία προσέφυγε δικαστικά ζητώντας να ανακληθεί η ομοσπονδιακή άδεια που δόθηκε πριν 22 χρόνια στη μιφεπριστόνη.

Ο Κατσμάρεκ ζήτησε από τους ενάγοντες να εξηγήσουν πώς θα μπορέσει να ανακαλέσει την άδεια ενός σκευάσματος που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ.

Ο δικαστής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εκδώσει μια πιο περιορισμένης ισχύος απόφαση, επιτρέποντας να συνεχιστεί η διάθεση του σκευάσματος, αλλά επιβάλλοντας κάποιους περιορισμούς που έχουν αρθεί επί προεδρίας Μπάιντεν, όπως η απαίτηση η μιφεπριστόνη να δίνεται μόνο με φυσική παρουσία και να μην αποστέλλεται μέσω ταχυδρομείου.

Ο Κατσμάρεκ δεσμεύθηκε να εκδώσει την απόφασή του «το συντομότερο δυνατό», όπως ανέφεραν οι λίγοι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου στο Αμαρίλο του Τέξας.

Αυτή η υπόθεση ενδέχεται να έχει μεγάλη επίδραση σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, παρόμοια με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον Ιούνιο, όταν ακύρωσε την απόφαση του 1973 η οποία προστάτευε το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Έκτοτε δώδεκα από τις 50 αμερικανικές πολιτείες έχουν απαγορεύσει εντελώς τις αμβλώσεις, ενώ πολλές άλλες έχουν υιοθετήσει πολύ αυστηρούς περιορισμούς, σύμφωνα με το ινστιτούτο Guttmacher.

Αυτή τη φορά, η απόφαση του δικαστηρίου του Τέξας μπορεί να αφορά όλες τις πολιτείες, ακόμη και όσες προστατεύουν το δικαίωμα στην άμβλωση, και να επηρεάσει τις περίπου 500.000 γυναίκες που χρησιμοποιούν ετησίως το χάπι άμβλωσης. Οι ενάγοντες ζητούν από τον Κατσμάρεκ να αναστείλει τις πωλήσεις της μιφεπριστόνης μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση της υπόθεσης.

Για την πρόεδρο της οργάνωσης Planned Parenthood, την Αλέξις ΜακΓκιλ Τζόνσον, «η υπόθεση του Αμαρίλο είναι μια υπενθύμιση για όλους όσοι πίστευαν ότι δεν τους αφορούσε».

Πολιτική πάνω από την επιστήμη

Τον Νοέμβριο μια ομάδα γιατρών και οργανώσεων κατά της άμβλωσης προσέφυγαν εναντίον του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η οποία ενέκρινε τη μιφεπριστόνη, ένα από τα δύο χάπια που χρησιμοποιούνται για τις αμβλώσεις.

Οι ενάγοντες κατηγορούν τον FDA ότι επέλεξε «την πολιτική και όχι την επιστήμη» εγκρίνοντας το σκεύασμα αυτό που μπορεί να προκαλέσει, όπως καταγγέλλουν, επιπλοκές. Παράλληλα ισχυρίζονται ότι η υπηρεσία δεν ακολούθησε την προσήκουσα διαδικασία για την παροχή έγκρισης και δεν εξέτασε επαρκώς την ασφάλεια του σκευάσματος όταν αυτό χρησιμοποιείται από κορίτσια κάτω των 18 ετών.

Ο FDA έχει αναφέρει συνολικά 26 θανάτους που σχετίζονται με το σκεύασμα από το 2000, όταν έλαβε έγκριση, ποσοστό 0,65 θανάτων ανά 100.000 ανθρώπους. Κατ’ αναλογία οι θάνατοι που σχετίζονται με την ασπιρίνη είναι 15,3 ανά 100.000 ανθρώπους.

Οι ενάγοντες επέλεξαν να καταθέσουν την προσφυγή τους στο Αμαρίλο, μια πόλη του Τέξας μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου ο Κατσμάρεκ είναι ο μόνος ομοσπονδιακός δικαστής.

Το προφίλ του και η γνωστή του θέση κατά της άμβλωσης έχουν αυξήσει την ανησυχία μεταξύ των υπέρμαχων του δικαιώματος αυτού των γυναικών.

Μια τέτοια απόφαση θα ήταν «καταστροφική για τις γυναίκες», κατήγγειλε πριν δέκα ημέρες η Καρίν Ζαν-Πιέρ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Από το 2000 περισσότερα από 5,6 εκατ. γυναίκες χρησιμοποίησαν τη μιφεπροστόνη στις ΗΠΑ.

Εναντίον της απόφασης του Κατσμάρεκ, οποία κι αν είναι, θα ασκηθεί έφεση, την οποία θα εξετάσει το ομοσπονδιακό εφετείο στη Νέα Ορλεάνη, επίσης γνωστό για τον συντηρητισμό του. Τελικά η υπόθεση ενδέχεται να βρεθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε