Σάββατο, 28 Ιαν, 2023
Ένας αστυνομικός από το γραφείο του δημάρχου περιπολεί κοντά στο μηχάνημα ψηφιακού πορτοφολιού Chivo, το οποίο θα ανταλλάσσει μετρητά με το κρυπτονόμισμα Bitcoin, δεξιά, στην πλατεία Λας Αμέρικας στο Σαν Σαλβαδόρ του Ελ Σαλβαδόρ, στις 7 Σεπτεμβρίου 2021. (Salvador Melendez/AP Photo)

Το Ελ Σαλβαδόρ θα κατασκευάσει την “πόλη του Bitcoin” στη βάση ενός ηφαιστείου

LA LIBERTAD, Ελ Σαλβαδόρ-σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε ροκ συναυλία, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα κατασκευάσει μια παραθαλάσσια “πόλη του Bitcoin” στη βάση ενός ηφαιστείου.

Ο Μπουκέλε χρησιμοποίησε μια συγκέντρωση των οπαδών του Bitcoin το βράδυ του Σαββάτου για να λανσάρει την τελευταία του ιδέα, όπως είχε ακριβώς κάνει και σε ένα προηγούμενο συνέδριο Bitcoin στο Μαϊάμι για να ανακοινώσει μέσω ένος βιντεοσκοπημένου μηνύματος ότι το Ελ Σαλβαδόρ θα είναι η πρώτη χώρα που θα καταστήσει το κρυπτονόμισμα νόμιμο συνάλλαγμα.

Μια προσφορά ομολόγων θα γίνει το 2022 εξ ολοκλήρου σε Bitcoin, δήλωσε ο Μπουκέλε, φορώντας το χαρακτηριστικό ανάποδο καπέλο του μπέιζμπολ. Και 60 ημέρες αφότου η χρηματοδότηση θα είναι έτοιμη, η κατασκευή θα ξεκινήσει.

Η πόλη θα χτιστεί κοντά στο ηφαίστειο Conchagua για να εκμεταλλευτεί τη γεωθερμική ενέργεια που θα τροφοδοτεί τόσο την πόλη όσο και την εξόρυξη Bitcoin -την ενεργοβόρα επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών υπολογισμών μέρα και νύχτα για την επαλήθευση των συναλλαγών με το νόμισμα.

Η κυβέρνηση λειτουργεί ήδη ένα πιλοτικό εγχείρημα εξόρυξης Bitcoin σε έναν άλλο γεωθερμικό σταθμό παραγωγής ενέργειας δίπλα στο ηφαίστειο Tecapa.

Το ηφαίστειο Conchagua βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Ελ Σαλβαδόρ, στον κόλπο της Φονσέκα.

Η κυβέρνηση θα παράσχει γη και υποδομές και θα εργαστεί για την προσέλκυση επενδυτών.

Ο μόνος φόρος που θα εισπράττεται εκεί θα είναι ο φόρος προστιθέμενης αξίας, το ήμισυ του οποίου θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή των δημοτικών ομολόγων και το υπόλοιπο για τις δημοτικές υποδομές και τη συντήρηση. Ο Μπουκέλε δήλωσε ότι δεν θα υπάρχουν φόροι ιδιοκτησίας, εισοδήματος ή δημοτικοί φόροι και η πόλη θα έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η πόλη θα οικοδομηθεί με γνώμονα την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Θα υπάρχουν οικιστικές περιοχές, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και λιμάνι, δήλωσε ο Μπουκέλε. Ο πρόεδρος μίλησε για την ψηφιακή εκπαίδευση, την τεχνολογία και τις βιώσιμες δημόσιες συγκοινωνίες.

«Επενδύστε εδώ και κερδίστε όσα χρήματα θέλετε», είπε ο Μπουκέλε στο ζητωκραυγάζον πλήθος στα αγγλικά κατά τη λήξη του Λατινοαμερικάνικου Συνεδρίου Bitcoin και Blockchain που διεξάγεται στο Ελ Σαλβαδόρ.

Το Bitcoin θεωρείται νόμιμο συνάλλαγμα μαζί με το αμερικανικό δολάριο από τις 7 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση στηρίζει το Bitcoin με ένα ταμείο ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Για να δώσει κίνητρα στους Σαλβαδοριανούς να το χρησιμοποιήσουν, η κυβέρνηση προσέφερε πίστωση αξίας 30 δολαρίων σε όσους χρησιμοποιούν το ψηφιακό πορτοφόλι της.

Οι επικριτές έχουν προειδοποιήσει ότι η έλλειψη διαφάνειας του νομίσματος θα μπορούσε να προσελκύσει αυξημένη εγκληματική δραστηριότητα στη χώρα και ότι οι άγριες διακυμάνσεις της αξίας του ψηφιακού νομίσματος θα αποτελούσαν κίνδυνο για όσους το κατέχουν.

Το Bitcoin δημιουργήθηκε αρχικά για να λειτουργεί εκτός των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση χρηματοπιστωτικών συστημάτων και ο Μπουκέλε λέει ότι θα βοηθήσει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο Ελ Σαλβαδόρ και θα καταστήσει φθηνότερο για τους Σαλβαδοριανούς που ζουν στο εξωτερικό να στέλνουν χρήματα στην πατρίδα τους στις οικογένειές τους.

Η ανησυχία μεταξύ της αντιπολίτευσης του Σαλβαδόρ και των εξωτερικών παρατηρητών έχει αυξηθεί φέτος, καθώς ο Μπουκέλε έχει προχωρήσει σε κινήσεις εδραίωσης της εξουσίας.

Οι ψηφοφόροι έδωσαν στο κόμμα του ιδιαίτερα δημοφιλούς προέδρου τον έλεγχο του Κογκρέσου νωρίτερα φέτος. Οι νέοι νομοθέτες αντικατέστησαν αμέσως τα μέλη του συνταγματικού τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου και τον Γενικό Εισαγγελέα, αφήνοντας το κόμμα του Μπουκέλε να ελέγχει σταθερά τους άλλους κλάδους της κυβέρνησης.

Η αμερικανική κυβέρνηση σε απάντηση δήλωσε ότι θα μετατοπίσει τη βοήθειά της από τις κυβερνητικές υπηρεσίες στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Αυτόν τον μήνα, ο Μπουκέλε έστειλε στο Κογκρέσο μια πρόταση που θα απαιτούσε από τις οργανώσεις που λαμβάνουν ξένη χρηματοδότηση να εγγράφονται ως ξένοι πράκτορες.

Από τον David Barraza

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε