Τετάρτη, 27 Σεπ, 2023
Εργαζόμενοι φαίνονται δίπλα σε ένα κλουβί με ποντίκια (Δ) μέσα στο εργαστήριο P4 στη Γουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, στις 23 Φεβρουαρίου 2017. (Johannes Eisele/AFP μέσω Getty Images)

Το εργαστήριο της Γουχάν χειραγωγούσε γενετικά τον θανατηφόρο ιό Nipah, κατέθεσε εμπειρογνώμονας σε ακρόαση στη Γερουσία

Μια εγκληματολογική ανάλυση δείχνει ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν (Wuhan Insitute of Virology – WIV) χειραγωγούσε γενετικά τον ιό Nipah, ένα εξαιρετικά θανατηφόρο παθογόνο, κατά παράβαση της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα που κατέθεσε σε ακρόαση υποεπιτροπής της Γερουσίας στις 3 Αυγούστου.

Η διαπίστωση αυτή είναι ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι το αμφιλεγόμενο εργαστήριο της Γουχάν διεξήγαγε πειράματα «κέρδους-λειτουργίας» που τελικά οδήγησαν στην πανδημία COVID-19 μέσω διαρροής από την εγκατάσταση, σύμφωνα με τον Δρ Στίβεν Κουέι, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Atossa Therapeutics. Η έρευνα «κέρδους-λειτουργίας» (gain-of-function) περιλαμβάνει την ενίσχυση της δραστικότητας ή της μεταδοτικότητας ενός ιού.

Ο Κουέι δήλωσε ότι ο ίδιος και άλλοι επιστήμονες διεξήγαγαν εξέταση των δειγμάτων ασθενών COVID-19 από τον Δεκέμβριο του 2019 που αλληλουχήθηκαν και δημοσιεύθηκαν από το WIV. Μέσω αυτής της ανάλυσης, που δημοσιεύθηκε σε μια προδημοσίευση που δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους, βρήκαν 20 απροσδόκητες προσμίξεις που πιστεύουν ότι αποτελούν ενδείξεις άλλων ερευνών που διεξήχθησαν στο εργαστήριο.

«Για 19 από τις 20 απροσδόκητες επιμολύνσεις, βρήκαμε στη συνέχεια δημοσιευμένη έρευνα από τα προηγούμενα δύο χρόνια, επιβεβαιώνοντας ότι το εργαστήριο είχε πράγματι εργαστεί σε αυτά τα απροσδόκητα γονίδια», αναφέρει σε γραπτή κατάθεση (pdf) ενώπιον ακρόασης για την έρευνα κέρδους λειτουργίας που πραγματοποιήθηκε από την υποεπιτροπή της Γερουσίας για τις αναδυόμενες απειλές και την εποπτεία των δαπανών. Την ακρόαση παρακολούθησαν μόνο τα ρεπουμπλικανικά μέλη της υποεπιτροπής.

Αλλά η μόνη επιμόλυνση που δεν υπολογίστηκε στα έγγραφα που δημοσίευσε το WIV ήταν η κλωνοποίηση φορέων του ιού Nipah, σύμφωνα με τον Κουέι.

«Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη έρευνα που έχω συναντήσει ποτέ», αναφέρει στη γραπτή κατάθεση.

Ο ιός Nipah έχει θνησιμότητα άνω του 60%, μεγαλύτερη από εκείνη του Έμπολα, αν και είναι λιγότερο μεταδοτικός από τον τελευταίο ιό, καθώς δεν μεταδίδεται με τον αέρα, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας κατά την ακρόαση. Ο ιός Nipah είναι επίσης περίπου 60 φορές πιο θανατηφόρος από τον ιό COVID-19.

«[Μια] εργαστηριακή μόλυνση με έναν τροποποιημένο ιό Nipah θα έκανε την πανδημία της COVID-19 να μοιάζει με περίπατο στο πάρκο», είπε.

Αυτό το είδος συνθετικής βιολογίας αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα.

«Στην πραγματικότητα είναι ενάντια στη συνθήκη για τα βιολογικά όπλα να διαλύσουμε τον ιό Nipah και στη συνέχεια να τον ξανασυναρμολογήσουμε», δήλωσε ο Κουέι στην Epoch Times σε συνέντευξή του πριν από την ακρόαση.

Εργαστήριο Γουχάν

Κατά την ακρόαση, ο Κουέι απαρίθμησε μια σειρά από στοιχεία που, όπως είπε, δείχνουν ότι ο COVID-19 προήλθε από διαρροή εργαστηρίου του WIV.

Μεταξύ αυτών είναι το γεγονός ότι η δημόσια βάση δεδομένων του WIV με 22.000 δείγματα και ιικές αλληλουχίες τέθηκε εκτός λειτουργίας στις 12 Σεπτεμβρίου 2019, πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Ενώ η εγκατάσταση δήλωσε ότι αυτό έγινε λόγω κυβερνοεπιθέσεων, ο Κουέι χαρακτήρισε την πράξη αυτή «ύποπτη» και πιστεύει ότι η βάση δεδομένων τέθηκε εκτός λειτουργίας για να αφαιρεθούν στοιχεία που αποδεικνύουν κοντινές πρόδρομες ουσίες της COVID-19, οι οποίες θα αποτελούσαν στοιχείο που θα έδειχνε ότι ο ιός διέρρευσε από το εργαστήριο».

Τόνισε επίσης ότι το WIV ήταν το κορυφαίο κέντρο παγκοσμίως για τη μελέτη των κορονοϊών, σημειώνοντας ότι πριν από το 2019, η εγκατάσταση ήταν υπεύθυνη για το 65% όλων των δημοσιευμένων ερευνών στον τομέα αυτό.

«Για σχεδόν μια δεκαετία, πήγαιναν σε σπηλιές νυχτερίδων σε όλη την Κίνα και … πίσω στην Αφρική επίσης, 20 επισκέψεις το χρόνο φέρνοντας αυτά τα δείγματα πίσω στο εργαστήριο», δήλωσε ο Κουέι στην ακρόαση. «Είχαν τη μεγαλύτερη συλλογή από πρώτες ύλες από τη φύση για να κάνουν στη συνέχεια την έρευνα κέρδους λειτουργίας τους.

«Πιστεύω ότι είναι η συμβολή αυτών των δύο δραστηριοτήτων … η επιστροφή πραγμάτων από σπηλιές νυχτερίδων και η έρευνα κέρδους λειτουργίας που οδήγησε στην πανδημία».

Το WIV έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι ήταν η πηγή της πανδημίας, αλλά το κινεζικό καθεστώς αρνείται επίμονα να ανοίξει το εργαστήριο και τα αρχεία του σε εξωτερικές αρχές, καθιστώντας μια ανεξάρτητη έρευνα της υπόθεσης σχεδόν αδύνατη.

Ένα ενημερωτικό δελτίο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ του 2021 αναφέρει ότι οι ερευνητές του WIV είχαν αρχίσει να διεξάγουν πειράματα που αφορούσαν τον RaTG13, ο οποίος αναγνωρίστηκε ότι έχει τη μεγαλύτερη γενετική ομοιότητα με τον ιό COVID-19, ήδη από το 2016.

Εκτός από την εμπλοκή σε «έρευνα κέρδους λειτουργίας για την κατασκευή χιμαιρικών ιών», το WIV έχει συμμετάσχει σε πειράματα σε ζώα για λογαριασμό του κινεζικού στρατού τουλάχιστον από το 2017, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε