Τετάρτη, 27 Σεπ, 2023
Αστυνομικοί της Συνοριοφυλακής οδηγούν στην στεριά λαθρομετανάστες που έχουν συλληφθεί στο Αγγλικό Κανάλι στο Ντόβερ της Αγγλίας, 22 Σεπτεμβρίου 2020. (Luke Dray / Getty Images)

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πληρώσει στη Γαλλία 28 εκατομμύρια λίρες προς διπλασιασμό των αστυνομικών φύλαξης του περάσματος προς Αγγλία

Η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε να πληρώσει 28 εκατομμύρια λίρες (σχεδόν $37,26 εκατομμύρια) για να διπλασιάσει τον αριθμό των αστυνομικών που περιπολούν τις γαλλικές ακτές και αποτρέπουν λαθρομετανάστες να διασχίσουν το Αγγλικό Κανάλι.

Σε συμφωνία που επετεύχθη το Σάββατο, η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίτι Πάτελ, και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανίν, επιβεβαίωσαν μια δεύτερη φορά την δέσμευσή τους να κάνουν αυτή την πορεία παράνομης μετανάστευσης μη προσβάσιμη.

«Η σημερινή συμφωνία είναι μια σημαντική στιγμή για τις δύο χώρες μας, και ενισχύει την κοινή μας δράση για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε η Πάτελ σε ανακοίνωση.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πάτελ, μιλά στη Διάσκεψη του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, την 1η Οκτωβρίου 2019. (Frank Augstein / AP Photo)

 

Η πρόσφατα ενισχυμένη συμφωνία βασίζεται σε μια αγγλο-γαλλική κοινή συνεργασία που έχει κάνει το ποσοστό των διασχίσεων που αποτρέπονται να αυξάνεται, από 41 τοις εκατό το 2019 σε 60 τοις εκατό τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η γαλλική αστυνομία θα διπλασιάσει τον αριθμό των αστυνομικών που περιπολούν τις ακτές από την 1η Δεκεμβρίου, ενισχύοντας την ικανότητά τους να αποτρέπουν τους λαθρομετανάστες να αφήνουν τις γαλλικές ακτές από την ακτογραμμή των 150 χιλιομέτρων που συνήθως είναι ο χώρος διακίνησης για τα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης σε ένα ενισχυμένο πακέτο τεχνολογίας επιτήρησης – που περιέχει μεταξύ άλλων, μη επανδρωμένα ιπτάμενα σκάφη, εξοπλισμό ραντάρ, οπτοηλεκτρικά κιάλια και σταθερές φωτογραφικές μηχανές, που θα επιτρέψουν στη γαλλική αστυνομία να είναι πιο αποτελεσματική στην ανάπτυξη αστυνομικών στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει περαιτέρω οικονομική επένδυση ύψους 31,4 εκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει τις γαλλικές προσπάθειες κατά των παράνομων διασχίσεων του καναλιού.

Οι υπουργοί ανέφεραν ότι τα υψηλά επίπεδα παράνομων διασχίσεων μικρών σκαφών φέτος ήταν «εντελώς απαράδεκτα» και πρέπει να «αντιμετωπιστούν αποφασιστικά».

Τον περασμένο μήνα, δύο ενήλικες και δύο παιδιά πνίγηκαν καθώς μια βάρκα που μετέφερε λαθρομετανάστες βυθίστηκε κοντά στην ακτή του Ντάνκιρκ στη βόρεια Γαλλία.

«Οι πρόσφατοι τραγικοί πνιγμοί κατέδειξαν τον κίνδυνο για την ζωή που παραμένει το κύριο μέλημα και για τις δύο κυβερνήσεις», ανέφερε η αγγλο-γαλλική κοινή δήλωση.

«Η συμμετοχή αδίστακτων οργανωμένων εγκληματιών που εκμεταλλεύονται ευάλωτους μετανάστες είναι καλά τεκμηριωμένη και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται με πλήρη αποφασιστικότητα από τις αρχές και στις δύο χώρες».

Η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα προέλευσης των λαθρομεταναστευτικών σκαφών. Η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος της Βρετανίας δήλωσε στις 18 Νοεμβρίου ότι 72 άτομα συνελήφθησαν όταν η αστυνομία σταμάτησε ένα αλιευτικό σκάφος κοντά στην ανατολική ακτή της Αγγλίας, το οποίο είχε πλεύσει από την περιοχή της Οστένδης του Βελγίου.

Τα τρία μέλη του πληρώματος, ένας Λετονός υπήκοος και δύο Ουκρανοί υπήκοοι, συνελήφθησαν με την υποψία ότι διευκόλυναν παράνομη μετανάστευση. Οι 69 άλλοι, όλοι Αλβανοί υπήκοοι, συνελήφθησαν για υποψία παραβίασης των κανόνων μετανάστευσης.

Οι Simon Veazey και Mary Clark συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε